понеделник, 3 ноември 2014 г.

ГЛОБАЛИЗАЦИЯ - 03.11.2014.

(C) 2000 Bogomil Kostoff AVRAMOV-HEMY
ГЛОБАЛИЗАЦИЯ - НИЩО ПО-ПРИЯТНО ОТ ТОВА
есе
Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ
(Из "Политическия Декупаж")
ДАЛЕЧ ПРЕДИ РЕГИОНАЛИЗАЦИЯТАQ ДА ОБХВАНЕ НОВИЯТ И СТАРИЯ СВЯТ, (ПОЛИТИКО-ИКОНОМИЧЕСКО ЯВЛЕНИЕ, ИЗСЛЕДВАНО И НАЛОЖЕНО ОТ КРУПEН АМЕРИКАНСКИ УЧЕН ДЖ. АЛЕКСАНДЪР-1962.!), ТА ДА ГО ДОВЕДЕ ДО НАСТОЯЩОТО ПЛАЧЕВНО ДЕРЕДЖЕ, ВОЙНАТА В ЗАЛИВА (1990-1991!) ИЗЯВИ ЕДИН ФЕНОМЕНАЛНО ИЗПРЕВАРВАЩ ИСТОРИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ НА НЕЩАТА ПОЛИТИКО-ИКОНОМИЧЕСКИ ПРОЦЕС. ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА НА СВЕТА СЕ ОКАЗА СВЪРШЕН ФАКТ ДАЛЕЧ, ПРЕДИ СВЕТЪТ ОКОНЧАТЕЛНО ДА СЕ РЕГИОНАЛИЗИРА. ВЪПРЕКИ, ЧЕ УЧЕНИ ОТ ВСЯКАКЪВ КАЛИБЪР СИ ПОЗВОЛЯВАТ ДА НАПОМНЯТ, ЧЕ НА МЕЖДУНАРОДНАТА СЦЕНА ПРЕДСТОИ ОЩЕ НЕЩО. НАРИЧАНО НОВ СВЕТОВЕН РЕД. ПРОГРАМИРАН ОЩЕ ПО ВРЕМЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВУВАНЕТО НА ООН ОТ ТЪЖНИЯТ КУРТ ВАЛДХАЙМ. БИВШ ОФИЦЕР ОТ РАЗУЗНАВАНЕТО НА ВЕРМАХТА НА БАЛКАНИТЕ ПО ВРЕМЕ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА. ОЧАРОВАТЕЛНО ДОБРЕ ПРИКРИТ ФАКТ, РАЗКРИТ ПОСТ-ФАКТУМ ОТ НЕГОВИЯ СИН. (НЕВЕРНИ СИНОВЕ - БОЖЕ, БОЖЕ, БОЖЕ!) НОВ СВЕТОВЕН РЕД, ЗА КОЙТО СВЕТОВНАТА ОБЩНОСТ И ДНЕС НАЗНАЙВА МАЛКО. ОКАЗВАЩ СЕ В КРАЙНА СМЕТКА ЕДНОСТРАНЕН ЩАТСКИ ГЛОБАЛИЗЪМ.
НЯМА КАК ДА НЕ Е ПРЕДЕЛНО ЯСНО, ЧЕ СВЕТЪТ ОТ КРАЙ ВРЕМЕ Е УПРАВЛЯВАН, В ЕДНА ИЛИ ДРУГА СТЕПЕН, ОТ ОГРАНИЧЕН БРОЙ МЕЖДУНАРОДНИ ОЛИГАРХИЧНИ ГРУПИРОВКИ. РЕАЛНИ СОБСТВЕНИЦИ НА НЕОБОЗРИМИ КОНГЛОМЕРАТИ ОТ ТРАНСНАЦИОНАЛНИ ТРЪСТОВЕ. СЪДБОВНО ПРЕПЛЕЛИ В КРАЯТ НА ДВАДЕСЕТИ ВЕК СВОИТЕ КОРЕННИ ИНТЕРЕСИ ЗА НЕЗАБАВНА КАПИТАЛ-ВЪЗВРЪЩАЕМОСТ. ПРЕСТАНАЛИ ДА БЪДАТ ИНТЕРЕСИ НА ЕДНА ЕДИНСТВЕНА СТРАНА. НАЧИНАЯ ОТ ПЕТДЕСЕТТЯХ ГОДИНИ НА ОТМИНАЛИЯТ ДВАДЕСЕТИ ВЕК, ДЕЙНОСТТА НА ТРАНСНАЦИОНАЛНИТЕ КОМПАНИИ ЧАСТИЧНО Е ПАРИРАНА ОТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СТРОГИТЕ АНТИТРЪСТОВСКИ ЗАКОНИ НА САЩ, ОТ РЕД МЕЖДУНАРОДНОПРАВНИ ИНСТРУМЕНТИ, МЕЖДУ КОИТО МЕЖДУНАРОД-НАТА КОНВЕНЦИЯ ПО МОРСКО ПРАВО ПРИ ООН-1982., (НЕПОДПИСАНА ОТ САЩ, ТУРЦИЯ, ВЕНЕЦУЕЛА И ИЗРАЕЛ!). КОНВЕНЦИЯТА ОТКРИТО ВОЮВА С АПЕТИТИТЕ НА ГЛОБАЛИЗМА, КАТО ДАВА ПРАВО НА БРЕГОВИТЕ СТРАНИ ДА ПОЛУЧАТ СПРАВЕДЛИВО ВЪЗМЕЗДЯВАНЕ НА ЕКСПЛОАТАЦИЯТА НА ТЕХНИТЕ МОРСКИ РЕСУРСИ. (МЕТАЛНИ КОНКРЕЦИИ, НЕФТ, РИБА И ТРАНСПОРТ!) БЕЗШУМНАТА ДО БОЛКА ОСЕЗАЕМА РЕВОЛЮЦИЯ НА КОМУНИКАЦИОННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ НАЛОЖИ, ТЕЖКИТЕ ТЪРГОВСКИ БАРИЕРИ ДА БЪДАТ ПОДЛОЖЕНИ НА ОСЪВРЕМЕНЯВАНЕ. ТОВА РЯЗКО ПРОМЕНИ ПОЛИТИЧЕСКОТО СТАТУКВО НА РЕД ДЪРЖАВИ. БЕ РАЗПОРЕДЕНО, (НО ОТ ГДЕ!?!), УЕДНАКВЯВАНЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ СТРУКТУРИ, МЕХАНИЗМИ И ПРАВНИ ПРОЦЕДУРИ. ПОД ПРЕДЛОГ ПОВИШАВАНЕ КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТА И МАСОВИТЕ УСЛУГИ. КОЕТО Е НАЛИЦЕ – НО ЕДНОСТРАННО. НОВОИЗПЕЧЕНИ ПРАВИТЕЛСТВА, ФОРМИРАНИ ОТ НЕ ДОТАМ КОМПЕТЕНТНИ ЛЮДЕ, АЛА ДОСТАТЪЧНО ПОСЛУШНИ, ПОДХОДИХА КЪМ КОРЕННО ПРЕУСТРОЙСТВО НА НАЦИОНАЛНИТЕ СИ ИКОНОМИКИ. В УНИСОН НЕ ТОЛКОВА С ГЛОБАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА СВОИТЕ ПРИНУДИТЕЛНО РАЗПАДАЩИ СЕ НАЦИИ, ОТКОЛКОТО С ОНЕЗИ НА ВОДЕЩИТЕ. ОЧАКВАШЕ СЕ, ЧРЕЗ ООН-МОДУЛИРАНИ РАЗВИТИЕ И ПРОГРЕС; А В РЕЗУЛТАТ ПО-ВИСОК ЖИЗНЕН СТАНДАРТ; ДА СЕ ПРОЯВЯТ СПОНТАННО У ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРЕУСТРОЙВАЩИТЕ СЕ ДЪРЖАВИ. РЕЗУЛТАТЪТ БЕ ПЛАЧЕВЕН. ПОЛУЧИ СЕ ПЪЛНО ВЕРИЖНО РАЗПАДАНЕ. НА ВСИЧКО ОНОВА, КОЕТО БЕ ИЗВОЮВАНО НЯКОГА. ЧРЕЗ ДРАСТИЧНО ЦЕНТРАЛИЗИРАН ПОЛИТИКО-ИКОНОМИЧЕСКИ МАНИЕР. ПРИ СЕНЧЕСТО ПРИСЪСТВИЕ НА БЕЗУСЛОВНО ВСИЧКИ ТРАНСНАЦИОНАЛНИ КОМПАНИИ. ОКАЗАЛИ СЕ ПОВЕЧЕ МЕЖДУНАРОДНИ, ОТКОЛКОТО НАЦИОНАЛНИ. РЕГИСТРИРАНИ В ЪФШОРНИ ЗОНИ. БРОНИРАНИ ЗА ДАНЪЧНА НЕУЛОВИМОСТ. ТЕХНИТЕ ИНТЕРЕСИ СЕ ОКАЗВАТ РАЗПРОСТРЕНИ НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА. ПРОИЗВЕЖДАЙКИ БЕЗАЛКОХОЛНИ НАПИТКИ, ТЕ УСПЕШНО СЕ НАМЕСВАТ В ПОДГОТОВКАТА НА КОСМОНАВТИ. ИЗСТРЕЛВАЙКИ ИЗКУСТВЕНИ СОВАЛКИ, СЪЩИТЕ ТЕЗИ КОМПАНИИ, ДИКТУВАТ СОФТУЕРНИЯ ПАЗАР. ОЩЕ ПРЕЗ ШЕСТДЕСЕТТЕ ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК ШВЕЙЦАРСКАТА ФИРМА “ZULCER” ИЗСЛЕДВА ЧРЕЗ ЕИМ ПАЗАРА НА ТЕЖКИ ДИЗЕЛОВИ ДВИГАТЕЛИ НА БАЛКАНИТЕ, (СП. “ZULCER”-1970.!), ЗА ДА ОБОСНОВЕ ГОРЕЩАТА ТОЧКА ЗА ТЯХНОТО СГЛОБЯВАНЕ ИМЕННО В ГРАД ВАРНА. ПОРАДИ СЛЯПО ВТРЕНЧВАНЕ В ПЪПА НА ПОНАСТОЯЩЕМ ПОПАДНАЛАТА В КОЛАПС “HITACHI-ZOSSEN”, НО, И ПОРАДИ ОТСЪСТВИЕ НА ПОДХОДЯЩИ МАРКЕТИНГОВИ ПРОУЧВАНИЯ ОТ СТРАНА НА БЪДЕЩИЯТ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ, РАБОТАТА НЕ МОЖА ДА СТАНЕ. КОЕТО СЕ ОКАЗА ВАЛИДНО ЗА ЦЕЛИЯТ БРАНШ НА ТЕЖКОТО КОРАБОСТРОЕНЕ НА БЪЛГАРИЯ.
ТРАНСНАЦИОНАЛИТЕ УСПЕШНО ДЪРЖАТ В РЪЦЕ НАД 80% ОТ НАСЪЩНАТА ГЛОБАЛНА ТЪРГОВИЯ, А ТОВА ОЗНАЧАВА ЮЗДИТЕ НА МЕЖДУНАРОДНАТА ПОЛИТИКА. НА ТРАНСНАЦИОНАЛИТЕ ПРИНАДЛЕЖИ ЕДНА ПЕТА ОТ СВЕТОВНИЯ ВАЛОВ ПРОДУКТ, (2000.!), НО ТОВА ЕДВА ЛИ Е СЪВСЕМ ТОЧНО. ЧРЕЗ СИСТЕМА НА КООПЕРИРАНИ РИСКОВИ ИНВЕСТИЦИИ, ТРАНСНАЦИОНАЛНИТЕ КОНЦЕРНИ УСПЯВАТ И УЧАСТВАТ В НАЦИОНАЛ-НАТА ИКОНОМИКА НА ВСЯКА ЕДНА НЕКОРПОРИРАНА ДЪРЖАВА. ПРИНУЖДАВАЙКИ ДОРИ ОРТОДОКСАЛНО НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКИ СТРАНИ И НАРОДИ, ДА ОСТАВАТ ПОД ТЯХНОТО ДОКАЗАНО - ОФИЦИАЛИЗИРАНО ИЛИ НЕ - ВЛИЯНИЕ. РЕДОВИЯ ЕЛЕКТОРАТ НА ИЗТОК И НА ЗАПАД, (ПРОЛЕТАРИАТ ВЕЧЕ НИЙДЕ НЕ ОСТАНА), ИЗКАРАЛ ПЕТДЕСЕТИНА ГОДИНИ СРАВНИТЕЛНО УСТОЙЧИВ ИКОНОМИЧЕСКИ РАХАТЛЪК, ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ УСЕЩА, ЧЕ ПРИ НАЛИЧИЕ НА БЕЗПОМОЩНО ГЛОБАЛНАТА ООН, (ФИНАНСОВО СЪВСЕМ ОМАЛОМОЩЕНА!), СЪЩЕСТВУВА НЯКОЙ ДРУГ КОЙТО, ПОД ФОРМАТА НА СВОБОДА НА ИЗБОР И БЕЗМЕРНИ ЛИЧНОСТНИ ПЕРСПЕКТИВИ, УСПЯВА И ПОДДЪРЖА СТАТУКВО НА ТРУДНО ПОНОСИМ СВЕТОВЕН ИКОНОМИЧЕСКИ ФАШИЗЪМ. ПРЕД КОЙТО СИЦИЛИАНСКАТА МАФИЯ, ОСВЕН СТАРОМОДНА, БЕЗПОМОЩНА, НЕЦИВИЛИЗОВАНА И СМЕШНА.
ГЛАВИТЕ НА СЪВРЕМЕННИТЕ ДЪРЖАВИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО ИСКОННИТЕ МОНАРХИИ, СА ВИДИМО КОНВЕРТИРАНИ В ДОБРЕ ОХРАНЯВАН ИНСТРУМЕНТАРИУМ ЗА ГЛОБАЛНИ ИКОНОМИЧЕСКИ ПРЕГОВОРИ, С ПРЕДВАРИТЕЛНО ПОСТАНОВЕН ТЕКСТ. НАУКАТА, КАТО НЕСЪМНЕНО ПРЯКА ПРОИЗВОДСТВЕНА СИЛА, ВЕЧЕ Е НА ПЪТ ДА СЕ САМООБОЖЕСТВИ. ПЪРВИЧНО РОБОТИЗИРАНА, ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ТРУДА ХВЪРЧИ В НЕБЕСАТА. ЗАПЛАЩАНЕТО НА ТРУДА Е ОРЯЗАНО ДО КРАЙНОСТ. ГРАНИЧНАТА ВЪЗРАСТ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ Е СРУТЕНА В НЕДОСТИЖИМИ НИЗИНИ. ПОЧТЕН ТРУД СЕ ПРЕДЛАГА ЕДИНСТВЕНО НА ПЕСТЕЛИВО ОДОРИРАНИ ДАМИ ПОД 35. ЕЛЕМЕНТАРНИЯ ЖИЗНЕН СТАНДАРТ ОТКРОВЕНО ЗАПАДА, (ТАМ КЪДЕТО ГО ИМА!), ИЛИ ОСТАВА НЕДОСТИЖИМА МЕЧТА (ТАМ КЪДЕТО ПРЕДСТОИ!). НЯКОЙ НЯКЪДЕ, ЗА СМЕТКА НА ИЙХАЛЕТО, ЗДРАВО ЦИЦА ЦИЦАТА. ПО ВРЕМЕ НА ЗНАМЕНИТИЯ СУММИТ НА ДЪРЖАВНИТЕ ГЛАВИ ПО ПРОБЛЕМИТЕ НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА, (ПРАГА 2000.!), СЕ СТИЧАТ АНТИГЛОБАЛИСТИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ. ВЕЯТ СЕ ЧЕРВЕНИ БАЙРАЦИ, ИЗДИГАТ ВЕЧНИ ЛОЗУНГИ, СТИГА СЕ ДО БЕЗОРЪЖНИ СБЛЪСЪЦИ. ПРОТЕСТИРАЩИТЕ, ПРЕДИМНО ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ ОТ ЗАПАД, (ИЗТОЧНИТЕ ВСЕ ОЩЕ СЕ НАДЯВАТ - ГЛАДЪТ ДА СЕ РАЗМИНЕ!), СКАНДИРАТ: “РАСТЕЖ ОЗНАЧАВА СМЪРТ”. МЕЖДУ ШЕСТДЕСЕТТЕ И ОСЕМДЕСЕТТЕ ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК, ТЕ СА ОПОЗНАЛИ СОЛТА, МЕДА И ХЛЯБА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА УСТОЙЧИВОСТ. СЕГА СА УСТАНОВИЛИ, ЧЕ СЪЩНОСТТА НА НЕПРЕСТАННИЯ БРЪТВЕЖ ЗА ВСЕСТРАННО РАЗВИТИЕ И ПОВСЕМЕСТЕН ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ, Е НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ СТАРА ГРАМОФОННА ПЛОЧА ПРОСВИРВАНА НА СЪВРЕМЕНЕН КОМПЮТЪР. ЧАСТНИ УЧЕНИ И ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ ОТДАВНА ПРОГНОЗИРАТ, ЧЕ НАСТОЯЩИЯ БЕЗУМНО ИНТЕНЗИВЕН РАСТЕЖ НА РАЗВИТИТЕ СТРАНИ ОЗНАЧАВА ЕКСТЕНЗИВНО ИЗЧЕРПВАНЕ ЕНЕРГИЙНИТЕ РЕСУРСИ НА ПЛАНЕТАТА ВСЕ ОЩЕ НАРИЧАНА ЗЕМЯ. (СВЕТЪТ ПРИТЕЖАВА ЗАПАСИ ОТ НЕФТ ЗА БРОЕНИ ГОДИНИ ЗЕМНО ВРЕМЕ. ПРЕДСТАИ РАЗРАБОТВАНЕ НЕФТЕНИТЕ РЕСУРСИ НА АЛЯСКА. А ПОДИР ТОВА?). ВСРЕД ПРОТЕСТИРАЩИТЕ БИХА МОГЛИ ДА СЕ ЗАБЕЛЕЖАТ АНАРХИСТИ, АНАРХО-КОМУНИСТИ, ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА НЕПРАВИТЕЛ-СТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ, ПРОФСЪЮЗНИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ЛИДЕРИ, ДЕЙЦИ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ПРИРОДНАТА ОКОЛНА СРЕДА. НЕ СЕ ЗАБЕЛЯЗВА НИ ЕДИН НАТЕГАЧ ОТ БИВШИТЕ ФУНКЦИОНЕРИ НА ВАРНЕНСКИТЕ И СТОЛИЧНИ КОМИТЕТИ НА БКП. ТЕЗИ МАЙСТОРИ НА СЛАДНИКАВИ ЛОКАЛНИ МАНИФЕСТАЦИИ, ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА ИЗБЯГВАНЕ НА ГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ. ПОДИР МЕНТЕ-РЕВОЛЮЦИОННИТЕ СЪБИТИЯ И ДЕЖУРСТВА С БЕЗПЛАТНИ СВЕЩИ, (1988.-1989.!), ЗА СМЕТКА НА ЗАКРИТИТЕ ЯВНИ И НЕЯВНИ ПАРТИЙНИ КАСИ, ИМ Е ПРЕДОСТАВЕНА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ЗАВЪРТЯТ СОБСТВЕН ЛИЧЕН БИЗНЕС. В ИМЕТО НА ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗМА И ДРУЖБАТА МЕЖДУ НАРОДИТЕ. И ГО ПРАВЯТ – БЕЗ ДА СА ОСОБЕНО ПОДГОТВЕНИ. НЕЗАБАВНО ОГЛАВИЛИ ФИЛИАЛИ НА СВЕТОВНИ БАНКИ И РУХНАЛИ ЗАВОДИ. КОЕТО Е ДОСТА ПОВЕЧЕ ОТ ГЛОБАЛИЗАЦИЯ.
ПО УЛИЦИТЕ НА ПРАГА, А ПОДИР ТОВА В СИАТЪЛ И ГЕНУА, КЪДЕТО ЗАПОЧВАТ ДА ПАДАТ ЖЕРТВИ, ИЗЛИЗАТ ПРЕДИМНО ДЕЙЦИ НА НАУКАТА И КУЛТУРАТА. СПЪТСТВАНИ ОТ БОЙНИ ГРУПИ ЗА СМУТ И РАЗРУШЕНИЕ С НЕИЗВЕСТЕН ПРОИЗХОД, ПА С ДОБЪР АНГЛИЙСКИ. ТЕЗИ ПОЗАКЪСНЕЛИ МАНИФЕСТАНТИ, ВСЕ ОЩЕ НЯМАТ ОБЩА АНТИГЛОБАЛИСТИЧНА ПЛАТФОРМА. НО ЕВРАЗИЙСТВОТО, ДЕФИНИРАНО ПРЕЗ ДВАДЕСЕТТЕ ГОДИНИ НА ВЕКА В ПАРИЖ ОТ РУСКИ ЕМИГРАНТИ, НАБЪБВА. САМО ПОДИР ГОДИНА-ДВЕ, ТО ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В ПОДХОДЯЩА ПОЛИТИЧЕСКА ПЛАТФОРМА ЗА НОВОИМПЕРИАЛНАЯ РУСИЯ.
СЪБИТИЯТА ТВЪРДЕ МНОГО НАПОМНЯТ РУСИЯ, ОТ НАЧАЛОТО НА ДВАДЕСЕТИ ВЕК, НО ФОРМИТЕ НА РЕПРЕСИИ НЕ СА ТАКА ОТКРИТИ. (НО, УБИТИ ИМА!) СТАВА ЯСНО, ЧЕ ТЕХЕН (И НА ЧОВЕЧЕСТВОТО!) ОБЩ ВРАГ СЕ ЯВЯВАТ МЕЖДУНАРОДНИЯ ВАЛУТЕН ФОНД, СВЕТОВНАТА БАНКА, СВЕТОВ-НАТА ТЪРГОВСКА ОРГАНИЗАЦИЯ. И, РАЗБИРА СЕ ВСЕКИ, КОЙТО В КАЛАБАЛЪКА И СУМАТОХАТА Е УСПЯЛ ДА ПРОКОПСА. ТРАНСНАЦИОНАЛНИ УЧРЕЖДЕНИЯ, ДАЛЕЧ ПО-БЕЗПОЩАДНИ ОТ БОЛШЕВИШКА ПАРТИЯ. ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ДА УЗАПТЯВАТ, КАТО СПОМОЩЕСТВУВАТ. ДОРИ НОВОИЗЯВЕНИ МАНИФЕСТАНТИ НА АНТИГЛОБАЛИЗМА, КАТО “ГЛАВНИ ИНСТРУМЕНТИ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ И КОРПОРАТИВЕН ЕЛИТ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ДНЕШНИЯ НЕПРАВОМЕРНО ДЕСТРУКТИВЕН ГЛОБАЛЕН ИКОНОМИЧЕСКИ РЕД.” ДЕСТРУКЦИЯ, КОЯТО ОСОБЕНО ТЕЖКО СЕ УСЕЩА В АПЕНДИКСА НА СЪВРЕМЕННА ЕВРОПА, ВСЕ ОЩЕ НАРИЧАН БЪЛГАРИЯ.
ДЕМОНСТРАНТИТЕ В ЗЛАТНА ПРАГА, БИВАТ РАЗПРЪСНАТИ СЪС СИЛА. В ПОДКРЕПА НА МЕСТНИТЕ ПОЛИЦЕЙСКИ СИЛИ СА ПРЕХВЪРЛЕНИ ПОДХОДЯЩО ОБУЧЕНИ ПОДЕЛЕНИЯ ОТ ЗАПАДНИ СТРАНИ. В СВЕТА ТРЯБВА ДА ИМА РЕД, И ПОРЯДЪК. ТАКЪВ, КАКЪВТО ГО ДИКТУВАТ КОРПОРАТИВНИТЕ МОНОПОЛИ. КОЕТО НЕСЪМНЕНО ВОДИ ОТНОВО, И ОТНОВО, ДО ЧИТАНКИТЕ ПО МАРКСИЗЪМ-ЛЕНИНИЗЪМ. НАД КОИТО ТАКА ЛЕСНО ВСЕКИ СЕ ПОГАВРИ. СССР БЕ И ОСТАНА ПРЕИМЕНУВАНА ГЛОБАЛНА СИЛА. БЕЗ ДА ПРЕСТАНЕ, ДА СЕ СТРЕМИ ОТНОВО ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ГЛОБАЛНА СТРУКТУРА, КАКВАТО ДО НЕОТДАВНА БЕ.
В НАШЕ ВРЕМЕ, РУСИЯ ЩЕ СЕ ОКАЖЕ ПОДОЗРИТЕЛНО НАИВНО ЗАМРАЗЕН РЕГИОНАЛИЗЪМ, В ПЕСТЕЛИВ ПРЕХОД КЪМ ГЛОБАЛИЗЪМ. В КРАЙНА СМЕТКА ВСИЧКО СЕ ЗАБРАВЯ. ЗА ДА СЕ ВЪЗРОДИ ОТНОВО И ОТНОВО. СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА ПЕРИОДИЧНО БИВА ИЗПРАВЯНА ПРЕД ИЗПИТНИ. НЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА РАЗВИВАЩИТЕ СЕ ДЪРЖАВИ. ПОРАДИ ДУЗИНА ВОДЕЩИ РАЗВИТИ СТРАНИ. ОТ ГЛЕДИЩЕ НА КОНСУМАЦИЯТА НА ХАРАКТЕРНИ ЧОВЕШКИ ПРАВА И СВОБОДИ, СВЕТОВНИЯТ НОВ ИКОНОМИЧЕСКИ РЕД, ТАКА РЕВНОСТНО НАЛАГАН ПО ЛИНИЯ НА ООН, ОТ ВСЯКО ПОЛОЖЕНИЕ СЕ ЯВЯВА НЕПРАВОМЕРЕН. ОЩЕ ПРЕЗ 1960. БРУТНИЯ НАЦИОНАЛЕН ПРОДУКТ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО В НАЙ-БОГАТИТЕ 20 СТРАНИ НА СВЕТА Е 15 ПЪТИ НАД ОНЗИ В НАЙ-БЕДНИТЕ 20 СТРАНИ. (ТОГАВА БЪЛГАРИЯ НЕ Е СРЕД ТЯХ!) КЪМ 2000., ТОВА ОТСТОЯНИЕ НАРАСТВА ПОВЕЧЕ ОТ 30 ПЪТИ. (БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е СРЕД ТЯХ!) БОГАТИТЕ СТРАНИ ЕЖЕМИНУТНО СЕ ОТКЪСВАТ ОТ БЕДНИТЕ, СЛЕДВАЙКИ ГРЕХОВНОТО ЗЛАТНО ПРАВИЛО: "БОГАТИТЕ ЩЕ СТАВАТ ПО-БОГАТИ - БЕДНИТЕ ОЩЕ ПО-БЕДНИ!" ВОДЕЩО ДО ТРУДНО УПРАВЛЯЕМ ПРИТОК ИКОНОМИЧЕСКИ ЕМИГРАНТИ В ПОСОКА РАЗВИТИТЕ СТРАНИ. КОЕТО НАЛАГА ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ НА Т.Н. НОВ СВЕТОВЕН РЕД НА НАЙ-ВИСОКО РАВНИЩЕ. ЕДВА ЛИ ООН БИ МОГЪЛ ДА СЪЗДАДЕ НЯКАКВИ ПРЕДИМСТВА ЗА ТОВА.
ПОЛЗВАЙКИ ЕВТИНАТА РАБОТНА РЪКА НА РАЗВИВАЩИТЕ СЕ СТРАНИ, ИЗНАСЯЙКИ ВРЕДНИ ЗА ЕКОЛОГИЯТА ПРОИЗВОДСТВА И ОСТАРЕЛИ ВЕЧЕ ТЕХНОЛОГИИ ОТ ДОМА - У СЪСЕДА, ТРАНСНАЦИОНАЛИТЕ УМЕЛО ПОЛЗВАТ ПРЕФЕРЕНЦИИ ЗА БЕЗМИТНА ТЪРГОВИЯ. СЪЗДАДЕНИ ЗА СОБСТВЕНА КОНСУМАЦИЯ ОТ СОБСТВЕНИ ИКОНОМИСТИ. ПРИМЕРИТЕ СА НАЛИЦЕ. РАЗЛИКИТЕ В ЦЕНООБРАЗУВАНЕ И ЗАПЛАЩАНЕ НА ТРУДА СЕ ОКАЗВАТ ОГРОМНИ. ДО НЕОТДАВНА, КОРПОРАЦИЯТА „NIКE „ УСПЯВАШЕ, ДА ПЛАЩА НА БАСКЕТБОЛИСТА МАЙКЪЛ ДЖОРДАН САМО ЗА РЕКЛАМА,
ОКОЛО 20 000 000 USD ГОДИШНО. УСПОРЕДНО С ТОВА, ЗАПЛАТАТА НА ИНДОНЕЗИЙСКИТЕ РАБОТНИЦИ ПРОИЗВЕЖДАЩИ ЗНАМЕНИТИТЕ БАСКЕТБОЛНИ ШПАЙКОВЕ СА ЕДВА 667.7 ДОЛАРА ГОДИШНО. НЯКОГА ШЕФЪТ НА „ДИСНЕЙЛЕНД“ МАЙКЪЛ ЕЙСНЕР ПОЛУЧАВАШЕ ПО 9,783 ДОЛАРА НА ЧАС; ДОКАТО ХАИТЯНСКИТЕ РАБОТНИЦИ В НЕГОВИТЕ ПАРКОВЕ ПОЛУЧАВАХА ЕДВА ПО 0.28 ДОЛАРА НА ЧАС. (THE WEEK-07.10.2000.!). КАПИТАЛИЗМЪТ, ТАЗИ СЪВЪРШЕНА-НЕСЪВЪРШЕНА СИСТЕМА, БЕЗОЧЛИВО НАПОМНЯ ЗА КОРЕНИ, ПОИЗКОРЕНЕНИ ОТ ГЕНЕРАЦИЯТА КЕНЕДИ-ЛЕНЪН. (ЗАГАДЪЧНО ПОГИНАЛИ!) ЗАГЪРБВАЙКИ СВОЯТА БЛЕСТЯЩО ЛАКИРАНА ЧОВЕЧНОСТ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ. ДАЛИ НЕ ЗА ПОСЛЕДЕН? ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА Е ОПАСЕН ПРОДУКТ ПОПАДНЕ ЛИ, В РЪЦЕТЕ НА МНОЗИНСТВОТО. НЕЩО, ОТ КОЕТО ДОРИ ЛИБЕРАЛ-ГЛОБАЛИСТИТЕ СЕ СТРАХУВАТ. В ОТГОВОР БИВАТ СОЧЕНИ ПРИМЕРИ, КАТО МАЛАЙЗИЯ, ТАЙВАН И ЮЖНА КОРЕЯ. КЪДЕТО МАСОВАТА МИЗЕРИЯ Е ОБИЧАЙНА ИСТОРИЯ, ПРИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТЕХНОЛОГИЧНО РАЗВИТИЕ ЗА ЗА ИЗНОС.
НЯКОГА, FINANCIAL TIMES, СИ ПОЗВОЛИ ДА ДЕФИНИРА ОСНОВНИТЕ АСПЕКТИ НА ТЕКУЩАТА БЕЗПОЩАДНА ГЛОБАЛИЗАЦИЯ,:
- ПОЗНАНИЕ, ПРОДУЦИРАНО НЯКЪДЕ ПО СВЕТА, ДОВЕЖДА ДО НАРАСТВАНЕ НА БЕНЕФИЦИИ НАВСЪКЪДЕ ПО СВЕТА, (СЪВСЕМ НЕ ЕДНОВРЕМЕННО, АКО СЕ ИМА ПРЕД ВИД ТЕХНОЛОГИЧНИЯ ОТРЯЗЪК-ВРЕМЕ ЗА ПРЕНОС, ИКОНОМИЧЕСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ПРЕДПОСТАВКИ!);
- КОПИРАНЕ ПОЛИТИКАТА НА УСПЕЛИТЕ СТРАНИ, (НАЙ-ЧЕСТО ПОД ВЪНШЕН НАТИСК!), ОТ ПРАВИТЕЛСТВАТА В НЕУСПЕЛИТЕ СТРАНИ;
- ПРИТОК КАПИТАЛИ ВЪВ ФИНАНСОВО АВАРИРАЛИ ДЪРЖАВИ, (ПОД ПОЛИТИЧЕСКИ КОНТРОЛ ЧРЕЗ ИНСТРУМЕНТАРИУМА НА МВФ!);
КРИСТАЛЕН ФАКТ ОСТАВА ПРИМАМЛИВО НИСКОТО РАВНИЩЕ НА ЗАПЛАЩАНЕ НА ТРУДА В ИЗОСТАНАЛИТЕ В ИКОНОМИЧЕСКО ОТНОШЕНИЕ СТРАНИ И ДЪРЖАВИ (КИТАЙ, ИНДИЯ, БЪЛГАРИЯ, АФРИКА!).
ИМПЕРСКИ РЕГИОНАЛНИ ИКОНОМИСТИ ПРЕДПОЛАГАТ, (CLARE SHORТ!), ЧЕ ВЪПРЕКИ ВСИЧКО ГЛОБАЛИЗМЪТ ПОДЛЕЖИ НА ОБУЗДАВАНЕ.
(НЕЩО КАТО ЗОВ ЗА ПОМОЩ!?!) ТЕ ПРЕПОРЪЧВАТ, ОСВЕН БОЙКОТ НА СУПЕРСКЪПИТЕ ПРОДУКТИ ВНАСЯНИ ОТ РАЗВИТИТЕ СТРАНИ, НАРОДИТЕ В ПРОЦЕС НА РАЗВИТИЕ ДА ИЗИСКАТ ДА ПАДНАТ ВСЯКАКВИ ТЪРГОВСКИ БАРИЕРИ ЗА ТЕХНИТЕ ХАРАКТЕРНИ ПРОДУКТИ, КАТО БЪДАТ ОТВОРЕНИ СВЕТОВНИТЕ ПАЗАРИ ЗА ВСЕКИ И ЗА ВСИЧКО. (ЧАСТЕН ДАНЪК СТОКИ “ЛУКС” В ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ, В ЗАМЯНА НА ТОТАЛНО ДДС В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ!) КОЕТО ОЗНАЧАВА ЦЯЛАТА СТРУКТУРА НА ВЕЧЕ ИЗГРАДЕНИЯ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ И NAFTA (СЕВЕРОАМЕРИКАНСКИ СВОБОДЕН ТЪРГОВСКИ ДОГОВОР!) ДА БЪДАТ ПРЕОСМИСЛЕНИ, ПРЕСТРУКТУРИРАНИ И РАЗКРЕПОСТЕНИ. ТАКА ЧЕ, ОТ БЛОКОВЕ-БАРИЕРИ СРЕЩУ ТЪРГОВИЯТА С ОСТАНАЛИЯ СВЯТ, ДА СЕ ПРЕВЪРНАТ В БЛОКОВЕ-СТРОИТЕЛИ НА СВОБОДЕН ТЪРГОВСКИ СВЯТ. СЧИТА СЕ, (AMARYA SEN-1999!), ЧЕ СЪЩЕСТВУВАНИЕТО САМО НА ТЕЗИ ДВЕ ТЪРГОВСКИ СТРУКТУРИ ВОДИ ДО 700 МИЛИАРДА ДОЛАРА ЗАГУБИ ГОДИШНО, ЗА РАЗВИВАЩИТЕ СЕ И ВНЕЗАПНО ПРОПАДНАЛИ СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ И НАРОДИ.
АНТИГЛОБАЛИСТИТЕ, МОЖЕ БИ УМИШЛЕНО И ПОДКОНТРОЛНО, ВСЕ ОЩЕ СА НЕСПЛОТЕНА, ШУМНА И СКАНДАЛНА МАСА. В НАЧАЛОТО НА 2000., ТЕ УСПЯХА ДА ПРОВАЛЯТ СРЕЩАТА НА ВИСОКО НИВО В СИАТЪЛ, КОЯТО СИ БЕ ПОСТАВИЛА СТРАННО БЛАГОРОДНА ЗАДАЧА. А ИМЕННО. ДА БЪДАТ УЛЕСНЕНИ И ПО ВЪЗМОЖНОСТ ОБЛЕГЧЕНИ ПРОТИВОРЕЧИЯТА
ВЪВ ВЪНШНИТЕ ПАЗАРИ НА РАЗВИВАЩИТЕ СЕ И РАЗВИТИ СТРАНИ. МНОЗИНА ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ ОБАЧЕ УСТАНОВЯВАТ ПРОТИВНОТО. ТЕ ТВЪРДЯТ (J. MACKLETHWAITE & A. WOOLDRIDGE), ЧЕ САМО ПРЕДИ 100 ГОДИНИ, (1900.!), СВЕТЪТ Е БИЛ ЗНАЧИТЕЛНО МНОГО ПОВЕЧЕ ГЛОБАЛИЗИРАН, СВОБОДЕН И ГЪВКАВ ОТ ПОНАСТОЯЩЕМ. КАПИТАЛОВИТЕ ПАЗАРИ СА БИЛИ МНОГО ПО- СВОБОДНИ. ПАРИТЕ СА СЕ ПРЕХВЪРЛЯЛИ ПО СВЕТА ЗНАЧИТЕЛНО ПО-ОБЛЕГЧЕНО. МЕЖДУ 1815. И 1915., ВСЕКИ Е ПЪТУВАЛ ПО СВЕТА БЕЗ ПАСПОРТ. ВСЯКА ВАЛУТА Е БИЛА КОНВЕРТИРУЕМА. КОМУНИКАЦИИТЕ БЕЗ ДА БЪДАТ ПРЕДЕЛНО МАСОВИ, СЪВСЕМ НЕ СА БИЛИ ПРИМИТИВНИ. (ПОДВОДЕН ТЕЛЕФОНЕН КАБЕЛ – БАЛАКЛАВА-ВАРНА – 1854.!?!) ВСЕКИ Е ТЕЖАЛ, С АВТОРИТЕТ, НА СВОЕТО РАБОТНО МЯСТО. БАНКИТЕ СА ДАВАЛИ ЗАЕМИ, СРЕЩУ ЕДИНСТВЕН ПОДПИС. ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ОБАЧЕ, ПРЕДИЗВИКАНА ИМЕННО В ТЪРСЕНЕ НА НОВ СВЕТОВЕН РЕД, ЗАВЪРШВА С ПОБЕДА НА ПРОТЕКЦИОНИЗМА НА РАЗВИТИТЕ СТРАНИ НАД МАЛКИТЕ СТРАНИ И НАРОДИ. СВЕТЪТ БИВА ПОДВЕДЕН КЪМ БЕЗДНАТА НА НАЦИОНАЛИЗМА. ТЕЖКИ ИНФЛАЦИОННИ ПРОЦЕСИ СРИВАТ ЛИБЕРАЛНИТЕ МОНАРХИЧЕСКИ РЕЖИМИ ИЗ ОСНОВИ. СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА СЕ СРУТВА. НАЦИОНАЛИЗМЪТ БИВА ВЪЗДИГНАТ, В РАНГ НА ЕДИНСТВЕНА СПАСИТЕЛНА РЕМЕДИЯ. ХИТЛЕР ВЗЕМА ВЛАСТТА ПО ЛЕГАЛЕН ПЪТ, ПОЛЗВАЙКИ МОДЕРНИ ЩАТСКИ МАРКЕТИНГОВИ МЕТОДИ. В МНОГО ОТ НЕГОВИТЕ РЕЧИ – НО И В НЕГОВАТА ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА, ЛИЧАТ ПРЕКИ ВЕЯНИЯ ОТ ПИСАНИЯТА НА ДЕЙЛ КАРНЕГИ. ПОЧТИ ТЪРПЕЛИВО ИЗЧАКАЛИЯ СТАЛИН ВЗЕМА ВЛАСТТА В РУСИЯ, ПО КАНАЛЕН ВЪТРЕШНОПАРТИЕН РЕД. НЕГОВА ЗАДАЧА Е, (АЛА ОТ КОГО ПОСТАНОВЕНА!?!), ДА ДОКАЖЕ ДОКОЛКО Е СЪЗИДАТЕЛЕН ЕДИН НАРОД ПОД ДИКТАТУРА. НО НАЙ-ВЕЧЕ, ЗА ДА ОЗАПТИ НОВОТО НАДИГАНЕ НА МАСИТЕ НА ИМПЕРСКАЯ РУСЬ, КЪМ ДЕМОКРАЦИЯ И СВОБОДА. ОСЪЩЕСТВЯВАЙКИ СПЕЦИФИЧЕН ТИП ГЛОБАЛИЗЪМ, НАРИЧАН ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗЪМ! ПО ВРЕМЕ, КОГАТО ЗА ГЛОБАЛИЗЪМ НИКОЙ ДУМА НЕ ПРОДУМВА. И, НЕ ГОВОРЕТЕ, ЧЕ ВЕДНЪЖ Е ПРЕБИВАВАЛ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, И НИКОГА В САЩ. ТОВА Е ПРОСТО НЕВЪЗМОЖНО. В ЯПОНИЯ ТЕХНОЛОГИИТЕ КОНКУРЕНТНО НАПРЕДВАТ, ПОД ПОГЛЕДА НА БЕЗМЪЛВНИЯ ИХТИОЛОГ ХИРОХИТО. ЗА СМЕТКА НА ПЕРФИДНО ИНДУСТРИАЛНО РАЗУЗНАВАНЕ И МАСОВО ПРЕДОСТАВЯНЕ НА НЕМСКИ ТЕХНОЛОГИИ, ЖЪЛТАТА РАСА ЩЕ СИ ПОЗВОЛИ ПОВЕЧЕ ОТ ПОЗВОЛЕНОТО. В САЩ ХЕНРИ ФОРД ДОКАЗВА, ЧЕ САМОЗАДОВОЛЯВАЩА СЕ ПРОМИШЛЕНОСТ Е ВЪЗМОЖНА В РЕГИОНАЛЕН МАЩАБ, НО ЗАМИСЛИТЕ МУ ОСТАВАТ ГЛОБАЛНИ. (ЕКСПАНДИРА В СССР!?!) ГРАНИЦИТЕ НА СВЕТА РЯЗКО СЕ ЗАТВАРЯТ. ЗА ДА БЪДЕ ОТВОРЕНА БЕЗДНАТА НА СВЕТОВНИТЕ ВОЙНИ НА ДВАДЕСЕТИ ВЕК, ЧРЕЗ ПРОБНИТЕ ВОЙНИ НА ИТАЛИЯ В АБИСИНИЯ И НА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ В ИСПАНИЯ. КЪДЕТО ЕДИНСТВЕНИЯТ ГЛОБАЛЕН МЕТОД СЕ НАРИЧА СМЪРТ.
THE END - 31.05.2005.;18:49/Revised 31.10.2014.
Photo: (C) 2000 Bogomil Kostoff AVRAMOV-HEMY
ГЛОБАЛИЗАЦИЯ - НИЩО ПО-ПРИЯТНО ОТ ТОВА
есе
Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ
(Из "Политическия Декупаж")
ДАЛЕЧ ПРЕДИ РЕГИОНАЛИЗАЦИЯТАQ ДА ОБХВАНЕ НОВИЯТ И СТАРИЯ СВЯТ, (ПОЛИТИКО-ИКОНОМИЧЕСКО ЯВЛЕНИЕ, ИЗСЛЕДВАНО И НАЛОЖЕНО ОТ КРУПEН АМЕРИКАНСКИ УЧЕН ДЖ. АЛЕКСАНДЪР-1962.!), ТА ДА ГО ДОВЕДЕ ДО НАСТОЯЩОТО ПЛАЧЕВНО ДЕРЕДЖЕ, ВОЙНАТА В ЗАЛИВА (1990-1991!) ИЗЯВИ ЕДИН ФЕНОМЕНАЛНО ИЗПРЕВАРВАЩ ИСТОРИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ НА НЕЩАТА ПОЛИТИКО-ИКОНОМИЧЕСКИ ПРОЦЕС. ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА НА СВЕТА СЕ ОКАЗА СВЪРШЕН ФАКТ ДАЛЕЧ, ПРЕДИ СВЕТЪТ ОКОНЧАТЕЛНО ДА СЕ РЕГИОНАЛИЗИРА. ВЪПРЕКИ, ЧЕ УЧЕНИ ОТ ВСЯКАКЪВ КАЛИБЪР СИ ПОЗВОЛЯВАТ ДА НАПОМНЯТ, ЧЕ НА МЕЖДУНАРОДНАТА СЦЕНА ПРЕДСТОИ ОЩЕ НЕЩО. НАРИЧАНО НОВ СВЕТОВЕН РЕД. ПРОГРАМИРАН ОЩЕ ПО ВРЕМЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВУВАНЕТО НА ООН ОТ ТЪЖНИЯТ КУРТ ВАЛДХАЙМ. БИВШ ОФИЦЕР ОТ РАЗУЗНАВАНЕТО НА ВЕРМАХТА НА БАЛКАНИТЕ ПО ВРЕМЕ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА. ОЧАРОВАТЕЛНО ДОБРЕ ПРИКРИТ ФАКТ, РАЗКРИТ ПОСТ-ФАКТУМ ОТ НЕГОВИЯ СИН. (НЕВЕРНИ СИНОВЕ - БОЖЕ, БОЖЕ, БОЖЕ!) НОВ СВЕТОВЕН РЕД, ЗА КОЙТО СВЕТОВНАТА ОБЩНОСТ И ДНЕС НАЗНАЙВА МАЛКО. ОКАЗВАЩ СЕ В КРАЙНА СМЕТКА ЕДНОСТРАНЕН ЩАТСКИ ГЛОБАЛИЗЪМ.
НЯМА КАК ДА НЕ Е ПРЕДЕЛНО ЯСНО, ЧЕ СВЕТЪТ ОТ КРАЙ ВРЕМЕ Е УПРАВЛЯВАН, В ЕДНА ИЛИ ДРУГА СТЕПЕН, ОТ ОГРАНИЧЕН БРОЙ МЕЖДУНАРОДНИ ОЛИГАРХИЧНИ ГРУПИРОВКИ. РЕАЛНИ СОБСТВЕНИЦИ НА НЕОБОЗРИМИ КОНГЛОМЕРАТИ ОТ ТРАНСНАЦИОНАЛНИ ТРЪСТОВЕ. СЪДБОВНО ПРЕПЛЕЛИ В КРАЯТ НА ДВАДЕСЕТИ ВЕК СВОИТЕ КОРЕННИ ИНТЕРЕСИ ЗА НЕЗАБАВНА КАПИТАЛ-ВЪЗВРЪЩАЕМОСТ. ПРЕСТАНАЛИ ДА БЪДАТ ИНТЕРЕСИ НА ЕДНА ЕДИНСТВЕНА СТРАНА. НАЧИНАЯ ОТ ПЕТДЕСЕТТЯХ ГОДИНИ НА ОТМИНАЛИЯТ ДВАДЕСЕТИ ВЕК, ДЕЙНОСТТА НА ТРАНСНАЦИОНАЛНИТЕ КОМПАНИИ ЧАСТИЧНО Е ПАРИРАНА ОТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СТРОГИТЕ АНТИТРЪСТОВСКИ ЗАКОНИ НА САЩ, ОТ РЕД МЕЖДУНАРОДНОПРАВНИ ИНСТРУМЕНТИ, МЕЖДУ КОИТО МЕЖДУНАРОД-НАТА КОНВЕНЦИЯ ПО МОРСКО ПРАВО ПРИ ООН-1982., (НЕПОДПИСАНА ОТ САЩ, ТУРЦИЯ, ВЕНЕЦУЕЛА И ИЗРАЕЛ!). КОНВЕНЦИЯТА ОТКРИТО ВОЮВА С АПЕТИТИТЕ НА ГЛОБАЛИЗМА, КАТО ДАВА ПРАВО НА БРЕГОВИТЕ СТРАНИ ДА ПОЛУЧАТ СПРАВЕДЛИВО ВЪЗМЕЗДЯВАНЕ НА ЕКСПЛОАТАЦИЯТА НА ТЕХНИТЕ МОРСКИ РЕСУРСИ. (МЕТАЛНИ КОНКРЕЦИИ, НЕФТ, РИБА И ТРАНСПОРТ!) БЕЗШУМНАТА ДО БОЛКА ОСЕЗАЕМА РЕВОЛЮЦИЯ НА КОМУНИКАЦИОННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ НАЛОЖИ, ТЕЖКИТЕ ТЪРГОВСКИ БАРИЕРИ ДА БЪДАТ ПОДЛОЖЕНИ НА ОСЪВРЕМЕНЯВАНЕ. ТОВА РЯЗКО ПРОМЕНИ ПОЛИТИЧЕСКОТО СТАТУКВО НА РЕД ДЪРЖАВИ. БЕ РАЗПОРЕДЕНО, (НО ОТ ГДЕ!?!), УЕДНАКВЯВАНЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ СТРУКТУРИ, МЕХАНИЗМИ И ПРАВНИ ПРОЦЕДУРИ. ПОД ПРЕДЛОГ ПОВИШАВАНЕ КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТА И МАСОВИТЕ УСЛУГИ. КОЕТО Е НАЛИЦЕ – НО ЕДНОСТРАННО. НОВОИЗПЕЧЕНИ ПРАВИТЕЛСТВА, ФОРМИРАНИ ОТ НЕ ДОТАМ КОМПЕТЕНТНИ ЛЮДЕ, АЛА ДОСТАТЪЧНО ПОСЛУШНИ, ПОДХОДИХА КЪМ КОРЕННО ПРЕУСТРОЙСТВО НА НАЦИОНАЛНИТЕ СИ ИКОНОМИКИ. В УНИСОН НЕ ТОЛКОВА С ГЛОБАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА СВОИТЕ ПРИНУДИТЕЛНО РАЗПАДАЩИ СЕ НАЦИИ, ОТКОЛКОТО С ОНЕЗИ НА ВОДЕЩИТЕ. ОЧАКВАШЕ СЕ, ЧРЕЗ ООН-МОДУЛИРАНИ РАЗВИТИЕ И ПРОГРЕС; А В РЕЗУЛТАТ ПО-ВИСОК ЖИЗНЕН СТАНДАРТ; ДА СЕ ПРОЯВЯТ СПОНТАННО У ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРЕУСТРОЙВАЩИТЕ СЕ ДЪРЖАВИ. РЕЗУЛТАТЪТ БЕ ПЛАЧЕВЕН. ПОЛУЧИ СЕ ПЪЛНО ВЕРИЖНО РАЗПАДАНЕ. НА ВСИЧКО ОНОВА, КОЕТО БЕ ИЗВОЮВАНО НЯКОГА. ЧРЕЗ ДРАСТИЧНО ЦЕНТРАЛИЗИРАН ПОЛИТИКО-ИКОНОМИЧЕСКИ МАНИЕР. ПРИ СЕНЧЕСТО ПРИСЪСТВИЕ НА БЕЗУСЛОВНО ВСИЧКИ ТРАНСНАЦИОНАЛНИ КОМПАНИИ. ОКАЗАЛИ СЕ ПОВЕЧЕ МЕЖДУНАРОДНИ, ОТКОЛКОТО НАЦИОНАЛНИ. РЕГИСТРИРАНИ В ЪФШОРНИ ЗОНИ. БРОНИРАНИ ЗА ДАНЪЧНА НЕУЛОВИМОСТ. ТЕХНИТЕ ИНТЕРЕСИ СЕ ОКАЗВАТ РАЗПРОСТРЕНИ НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА. ПРОИЗВЕЖДАЙКИ БЕЗАЛКОХОЛНИ НАПИТКИ, ТЕ УСПЕШНО СЕ НАМЕСВАТ В ПОДГОТОВКАТА НА КОСМОНАВТИ. ИЗСТРЕЛВАЙКИ ИЗКУСТВЕНИ СОВАЛКИ, СЪЩИТЕ ТЕЗИ КОМПАНИИ, ДИКТУВАТ СОФТУЕРНИЯ ПАЗАР. ОЩЕ ПРЕЗ ШЕСТДЕСЕТТЕ ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК ШВЕЙЦАРСКАТА ФИРМА “ZULCER” ИЗСЛЕДВА ЧРЕЗ ЕИМ ПАЗАРА НА ТЕЖКИ ДИЗЕЛОВИ ДВИГАТЕЛИ НА БАЛКАНИТЕ, (СП. “ZULCER”-1970.!), ЗА ДА ОБОСНОВЕ ГОРЕЩАТА ТОЧКА ЗА ТЯХНОТО СГЛОБЯВАНЕ ИМЕННО В ГРАД ВАРНА. ПОРАДИ СЛЯПО ВТРЕНЧВАНЕ В ПЪПА НА ПОНАСТОЯЩЕМ ПОПАДНАЛАТА В КОЛАПС “HITACHI-ZOSSEN”, НО, И ПОРАДИ ОТСЪСТВИЕ НА ПОДХОДЯЩИ МАРКЕТИНГОВИ ПРОУЧВАНИЯ ОТ СТРАНА НА БЪДЕЩИЯТ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ, РАБОТАТА НЕ МОЖА ДА СТАНЕ. КОЕТО СЕ ОКАЗА ВАЛИДНО ЗА ЦЕЛИЯТ БРАНШ НА ТЕЖКОТО КОРАБОСТРОЕНЕ НА БЪЛГАРИЯ.
ТРАНСНАЦИОНАЛИТЕ УСПЕШНО ДЪРЖАТ В РЪЦЕ НАД 80% ОТ НАСЪЩНАТА ГЛОБАЛНА ТЪРГОВИЯ, А ТОВА ОЗНАЧАВА ЮЗДИТЕ НА МЕЖДУНАРОДНАТА ПОЛИТИКА. НА ТРАНСНАЦИОНАЛИТЕ ПРИНАДЛЕЖИ ЕДНА ПЕТА ОТ СВЕТОВНИЯ ВАЛОВ ПРОДУКТ, (2000.!), НО ТОВА ЕДВА ЛИ Е СЪВСЕМ ТОЧНО. ЧРЕЗ СИСТЕМА НА КООПЕРИРАНИ РИСКОВИ ИНВЕСТИЦИИ, ТРАНСНАЦИОНАЛНИТЕ КОНЦЕРНИ УСПЯВАТ И УЧАСТВАТ В НАЦИОНАЛ-НАТА ИКОНОМИКА НА ВСЯКА ЕДНА НЕКОРПОРИРАНА ДЪРЖАВА. ПРИНУЖДАВАЙКИ ДОРИ ОРТОДОКСАЛНО НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКИ СТРАНИ И НАРОДИ, ДА ОСТАВАТ ПОД ТЯХНОТО ДОКАЗАНО - ОФИЦИАЛИЗИРАНО ИЛИ НЕ - ВЛИЯНИЕ. РЕДОВИЯ ЕЛЕКТОРАТ НА ИЗТОК И НА ЗАПАД, (ПРОЛЕТАРИАТ ВЕЧЕ НИЙДЕ НЕ ОСТАНА), ИЗКАРАЛ ПЕТДЕСЕТИНА ГОДИНИ СРАВНИТЕЛНО УСТОЙЧИВ ИКОНОМИЧЕСКИ РАХАТЛЪК, ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ УСЕЩА, ЧЕ ПРИ НАЛИЧИЕ НА БЕЗПОМОЩНО ГЛОБАЛНАТА ООН, (ФИНАНСОВО СЪВСЕМ ОМАЛОМОЩЕНА!), СЪЩЕСТВУВА НЯКОЙ ДРУГ КОЙТО, ПОД ФОРМАТА НА СВОБОДА НА ИЗБОР И БЕЗМЕРНИ ЛИЧНОСТНИ ПЕРСПЕКТИВИ, УСПЯВА И ПОДДЪРЖА СТАТУКВО НА ТРУДНО ПОНОСИМ СВЕТОВЕН ИКОНОМИЧЕСКИ ФАШИЗЪМ. ПРЕД КОЙТО СИЦИЛИАНСКАТА МАФИЯ, ОСВЕН СТАРОМОДНА, БЕЗПОМОЩНА, НЕЦИВИЛИЗОВАНА И СМЕШНА. 
ГЛАВИТЕ НА СЪВРЕМЕННИТЕ ДЪРЖАВИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО ИСКОННИТЕ МОНАРХИИ, СА ВИДИМО КОНВЕРТИРАНИ В ДОБРЕ ОХРАНЯВАН ИНСТРУМЕНТАРИУМ ЗА ГЛОБАЛНИ ИКОНОМИЧЕСКИ ПРЕГОВОРИ, С ПРЕДВАРИТЕЛНО ПОСТАНОВЕН ТЕКСТ. НАУКАТА, КАТО НЕСЪМНЕНО ПРЯКА ПРОИЗВОДСТВЕНА СИЛА, ВЕЧЕ Е НА ПЪТ ДА СЕ САМООБОЖЕСТВИ. ПЪРВИЧНО РОБОТИЗИРАНА, ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ТРУДА ХВЪРЧИ В НЕБЕСАТА. ЗАПЛАЩАНЕТО НА ТРУДА Е ОРЯЗАНО ДО КРАЙНОСТ. ГРАНИЧНАТА ВЪЗРАСТ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ Е СРУТЕНА В НЕДОСТИЖИМИ НИЗИНИ. ПОЧТЕН ТРУД СЕ ПРЕДЛАГА ЕДИНСТВЕНО НА ПЕСТЕЛИВО ОДОРИРАНИ ДАМИ ПОД 35. ЕЛЕМЕНТАРНИЯ ЖИЗНЕН СТАНДАРТ ОТКРОВЕНО ЗАПАДА, (ТАМ КЪДЕТО ГО ИМА!), ИЛИ ОСТАВА НЕДОСТИЖИМА МЕЧТА (ТАМ КЪДЕТО ПРЕДСТОИ!). НЯКОЙ НЯКЪДЕ, ЗА СМЕТКА НА ИЙХАЛЕТО, ЗДРАВО ЦИЦА ЦИЦАТА. ПО ВРЕМЕ НА ЗНАМЕНИТИЯ СУММИТ НА ДЪРЖАВНИТЕ ГЛАВИ ПО ПРОБЛЕМИТЕ НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА, (ПРАГА 2000.!), СЕ СТИЧАТ АНТИГЛОБАЛИСТИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ. ВЕЯТ СЕ ЧЕРВЕНИ БАЙРАЦИ, ИЗДИГАТ ВЕЧНИ ЛОЗУНГИ, СТИГА СЕ ДО БЕЗОРЪЖНИ СБЛЪСЪЦИ. ПРОТЕСТИРАЩИТЕ, ПРЕДИМНО ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ ОТ ЗАПАД, (ИЗТОЧНИТЕ ВСЕ ОЩЕ СЕ НАДЯВАТ - ГЛАДЪТ ДА СЕ РАЗМИНЕ!), СКАНДИРАТ: “РАСТЕЖ ОЗНАЧАВА СМЪРТ”. МЕЖДУ ШЕСТДЕСЕТТЕ И ОСЕМДЕСЕТТЕ ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК, ТЕ СА ОПОЗНАЛИ СОЛТА, МЕДА И ХЛЯБА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА УСТОЙЧИВОСТ. СЕГА СА УСТАНОВИЛИ, ЧЕ СЪЩНОСТТА НА НЕПРЕСТАННИЯ БРЪТВЕЖ ЗА ВСЕСТРАННО РАЗВИТИЕ И ПОВСЕМЕСТЕН ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ, Е НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ СТАРА ГРАМОФОННА ПЛОЧА ПРОСВИРВАНА НА СЪВРЕМЕНЕН КОМПЮТЪР. ЧАСТНИ УЧЕНИ И ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ ОТДАВНА ПРОГНОЗИРАТ, ЧЕ НАСТОЯЩИЯ БЕЗУМНО ИНТЕНЗИВЕН РАСТЕЖ НА РАЗВИТИТЕ СТРАНИ ОЗНАЧАВА ЕКСТЕНЗИВНО ИЗЧЕРПВАНЕ ЕНЕРГИЙНИТЕ РЕСУРСИ НА ПЛАНЕТАТА ВСЕ ОЩЕ НАРИЧАНА ЗЕМЯ. (СВЕТЪТ ПРИТЕЖАВА ЗАПАСИ ОТ НЕФТ ЗА БРОЕНИ ГОДИНИ ЗЕМНО ВРЕМЕ. ПРЕДСТАИ РАЗРАБОТВАНЕ НЕФТЕНИТЕ РЕСУРСИ НА АЛЯСКА. А ПОДИР ТОВА?). ВСРЕД ПРОТЕСТИРАЩИТЕ БИХА МОГЛИ ДА СЕ ЗАБЕЛЕЖАТ АНАРХИСТИ, АНАРХО-КОМУНИСТИ, ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА НЕПРАВИТЕЛ-СТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ, ПРОФСЪЮЗНИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ЛИДЕРИ, ДЕЙЦИ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ПРИРОДНАТА ОКОЛНА СРЕДА. НЕ СЕ ЗАБЕЛЯЗВА НИ ЕДИН НАТЕГАЧ ОТ БИВШИТЕ ФУНКЦИОНЕРИ НА ВАРНЕНСКИТЕ И СТОЛИЧНИ КОМИТЕТИ НА БКП. ТЕЗИ МАЙСТОРИ НА СЛАДНИКАВИ ЛОКАЛНИ МАНИФЕСТАЦИИ, ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА ИЗБЯГВАНЕ НА ГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ. ПОДИР МЕНТЕ-РЕВОЛЮЦИОННИТЕ СЪБИТИЯ И ДЕЖУРСТВА С БЕЗПЛАТНИ СВЕЩИ, (1988.-1989.!), ЗА СМЕТКА НА ЗАКРИТИТЕ ЯВНИ И НЕЯВНИ ПАРТИЙНИ КАСИ, ИМ Е ПРЕДОСТАВЕНА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ЗАВЪРТЯТ СОБСТВЕН ЛИЧЕН БИЗНЕС. В ИМЕТО НА ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗМА И ДРУЖБАТА МЕЖДУ НАРОДИТЕ. И ГО ПРАВЯТ – БЕЗ ДА СА ОСОБЕНО ПОДГОТВЕНИ. НЕЗАБАВНО ОГЛАВИЛИ ФИЛИАЛИ НА СВЕТОВНИ БАНКИ И РУХНАЛИ ЗАВОДИ. КОЕТО Е ДОСТА ПОВЕЧЕ ОТ ГЛОБАЛИЗАЦИЯ.
ПО УЛИЦИТЕ НА ПРАГА, А ПОДИР ТОВА В СИАТЪЛ И ГЕНУА, КЪДЕТО ЗАПОЧВАТ ДА ПАДАТ ЖЕРТВИ, ИЗЛИЗАТ ПРЕДИМНО ДЕЙЦИ НА НАУКАТА И КУЛТУРАТА. СПЪТСТВАНИ ОТ БОЙНИ ГРУПИ ЗА СМУТ И РАЗРУШЕНИЕ С НЕИЗВЕСТЕН ПРОИЗХОД, ПА С ДОБЪР АНГЛИЙСКИ. ТЕЗИ ПОЗАКЪСНЕЛИ МАНИФЕСТАНТИ, ВСЕ ОЩЕ НЯМАТ ОБЩА АНТИГЛОБАЛИСТИЧНА ПЛАТФОРМА. НО ЕВРАЗИЙСТВОТО, ДЕФИНИРАНО ПРЕЗ ДВАДЕСЕТТЕ ГОДИНИ НА ВЕКА В ПАРИЖ ОТ РУСКИ ЕМИГРАНТИ, НАБЪБВА. САМО ПОДИР ГОДИНА-ДВЕ, ТО ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В ПОДХОДЯЩА ПОЛИТИЧЕСКА ПЛАТФОРМА ЗА НОВОИМПЕРИАЛНАЯ РУСИЯ. 
СЪБИТИЯТА ТВЪРДЕ МНОГО НАПОМНЯТ РУСИЯ, ОТ НАЧАЛОТО НА ДВАДЕСЕТИ ВЕК, НО ФОРМИТЕ НА РЕПРЕСИИ НЕ СА ТАКА ОТКРИТИ. (НО, УБИТИ ИМА!) СТАВА ЯСНО, ЧЕ ТЕХЕН (И НА ЧОВЕЧЕСТВОТО!) ОБЩ ВРАГ СЕ ЯВЯВАТ МЕЖДУНАРОДНИЯ ВАЛУТЕН ФОНД, СВЕТОВНАТА БАНКА, СВЕТОВ-НАТА ТЪРГОВСКА ОРГАНИЗАЦИЯ. И, РАЗБИРА СЕ ВСЕКИ, КОЙТО В КАЛАБАЛЪКА И СУМАТОХАТА Е УСПЯЛ ДА ПРОКОПСА. ТРАНСНАЦИОНАЛНИ УЧРЕЖДЕНИЯ, ДАЛЕЧ ПО-БЕЗПОЩАДНИ ОТ БОЛШЕВИШКА ПАРТИЯ. ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ДА УЗАПТЯВАТ, КАТО СПОМОЩЕСТВУВАТ. ДОРИ НОВОИЗЯВЕНИ МАНИФЕСТАНТИ НА АНТИГЛОБАЛИЗМА, КАТО “ГЛАВНИ ИНСТРУМЕНТИ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ И КОРПОРАТИВЕН ЕЛИТ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ДНЕШНИЯ НЕПРАВОМЕРНО ДЕСТРУКТИВЕН ГЛОБАЛЕН ИКОНОМИЧЕСКИ РЕД.” ДЕСТРУКЦИЯ, КОЯТО ОСОБЕНО ТЕЖКО СЕ УСЕЩА В АПЕНДИКСА НА СЪВРЕМЕННА ЕВРОПА, ВСЕ ОЩЕ НАРИЧАН БЪЛГАРИЯ.
ДЕМОНСТРАНТИТЕ В ЗЛАТНА ПРАГА, БИВАТ РАЗПРЪСНАТИ СЪС СИЛА. В ПОДКРЕПА НА МЕСТНИТЕ ПОЛИЦЕЙСКИ СИЛИ СА ПРЕХВЪРЛЕНИ ПОДХОДЯЩО ОБУЧЕНИ ПОДЕЛЕНИЯ ОТ ЗАПАДНИ СТРАНИ. В СВЕТА ТРЯБВА ДА ИМА РЕД, И ПОРЯДЪК. ТАКЪВ, КАКЪВТО ГО ДИКТУВАТ КОРПОРАТИВНИТЕ МОНОПОЛИ. КОЕТО НЕСЪМНЕНО ВОДИ ОТНОВО, И ОТНОВО, ДО ЧИТАНКИТЕ ПО МАРКСИЗЪМ-ЛЕНИНИЗЪМ. НАД КОИТО ТАКА ЛЕСНО ВСЕКИ СЕ ПОГАВРИ. СССР БЕ И ОСТАНА ПРЕИМЕНУВАНА ГЛОБАЛНА СИЛА. БЕЗ ДА ПРЕСТАНЕ, ДА СЕ СТРЕМИ ОТНОВО ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ГЛОБАЛНА СТРУКТУРА, КАКВАТО ДО НЕОТДАВНА БЕ. 
В НАШЕ ВРЕМЕ, РУСИЯ ЩЕ СЕ ОКАЖЕ ПОДОЗРИТЕЛНО НАИВНО ЗАМРАЗЕН РЕГИОНАЛИЗЪМ, В ПЕСТЕЛИВ ПРЕХОД КЪМ ГЛОБАЛИЗЪМ. В КРАЙНА СМЕТКА ВСИЧКО СЕ ЗАБРАВЯ. ЗА ДА СЕ ВЪЗРОДИ ОТНОВО И ОТНОВО. СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА ПЕРИОДИЧНО БИВА ИЗПРАВЯНА ПРЕД ИЗПИТНИ. НЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА РАЗВИВАЩИТЕ СЕ ДЪРЖАВИ. ПОРАДИ ДУЗИНА ВОДЕЩИ РАЗВИТИ СТРАНИ. ОТ ГЛЕДИЩЕ НА КОНСУМАЦИЯТА НА ХАРАКТЕРНИ ЧОВЕШКИ ПРАВА И СВОБОДИ, СВЕТОВНИЯТ НОВ ИКОНОМИЧЕСКИ РЕД, ТАКА РЕВНОСТНО НАЛАГАН ПО ЛИНИЯ НА ООН, ОТ ВСЯКО ПОЛОЖЕНИЕ СЕ ЯВЯВА НЕПРАВОМЕРЕН. ОЩЕ ПРЕЗ 1960. БРУТНИЯ НАЦИОНАЛЕН ПРОДУКТ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО В НАЙ-БОГАТИТЕ 20 СТРАНИ НА СВЕТА Е 15 ПЪТИ НАД ОНЗИ В НАЙ-БЕДНИТЕ 20 СТРАНИ. (ТОГАВА БЪЛГАРИЯ НЕ Е СРЕД ТЯХ!) КЪМ 2000., ТОВА ОТСТОЯНИЕ НАРАСТВА ПОВЕЧЕ ОТ 30 ПЪТИ. (БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е СРЕД ТЯХ!) БОГАТИТЕ СТРАНИ ЕЖЕМИНУТНО СЕ ОТКЪСВАТ ОТ БЕДНИТЕ, СЛЕДВАЙКИ ГРЕХОВНОТО ЗЛАТНО ПРАВИЛО: "БОГАТИТЕ ЩЕ СТАВАТ ПО-БОГАТИ - БЕДНИТЕ ОЩЕ ПО-БЕДНИ!" ВОДЕЩО ДО ТРУДНО УПРАВЛЯЕМ ПРИТОК ИКОНОМИЧЕСКИ ЕМИГРАНТИ В ПОСОКА РАЗВИТИТЕ СТРАНИ. КОЕТО НАЛАГА ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ НА Т.Н. НОВ СВЕТОВЕН РЕД НА НАЙ-ВИСОКО РАВНИЩЕ. ЕДВА ЛИ ООН БИ МОГЪЛ ДА СЪЗДАДЕ НЯКАКВИ ПРЕДИМСТВА ЗА ТОВА. 
ПОЛЗВАЙКИ ЕВТИНАТА РАБОТНА РЪКА НА РАЗВИВАЩИТЕ СЕ СТРАНИ, ИЗНАСЯЙКИ ВРЕДНИ ЗА ЕКОЛОГИЯТА ПРОИЗВОДСТВА И ОСТАРЕЛИ ВЕЧЕ ТЕХНОЛОГИИ ОТ ДОМА - У СЪСЕДА, ТРАНСНАЦИОНАЛИТЕ УМЕЛО ПОЛЗВАТ ПРЕФЕРЕНЦИИ ЗА БЕЗМИТНА ТЪРГОВИЯ. СЪЗДАДЕНИ ЗА СОБСТВЕНА КОНСУМАЦИЯ ОТ СОБСТВЕНИ ИКОНОМИСТИ. ПРИМЕРИТЕ СА НАЛИЦЕ. РАЗЛИКИТЕ В ЦЕНООБРАЗУВАНЕ И ЗАПЛАЩАНЕ НА ТРУДА СЕ ОКАЗВАТ ОГРОМНИ. ДО НЕОТДАВНА, КОРПОРАЦИЯТА „NIКE „ УСПЯВАШЕ, ДА ПЛАЩА НА БАСКЕТБОЛИСТА МАЙКЪЛ ДЖОРДАН САМО ЗА РЕКЛАМА,
ОКОЛО 20 000 000 USD ГОДИШНО. УСПОРЕДНО С ТОВА, ЗАПЛАТАТА НА ИНДОНЕЗИЙСКИТЕ РАБОТНИЦИ ПРОИЗВЕЖДАЩИ ЗНАМЕНИТИТЕ БАСКЕТБОЛНИ ШПАЙКОВЕ СА ЕДВА 667.7 ДОЛАРА ГОДИШНО. НЯКОГА ШЕФЪТ НА „ДИСНЕЙЛЕНД“ МАЙКЪЛ ЕЙСНЕР ПОЛУЧАВАШЕ ПО 9,783 ДОЛАРА НА ЧАС; ДОКАТО ХАИТЯНСКИТЕ РАБОТНИЦИ В НЕГОВИТЕ ПАРКОВЕ ПОЛУЧАВАХА ЕДВА ПО 0.28 ДОЛАРА НА ЧАС. (THE WEEK-07.10.2000.!). КАПИТАЛИЗМЪТ, ТАЗИ СЪВЪРШЕНА-НЕСЪВЪРШЕНА СИСТЕМА, БЕЗОЧЛИВО НАПОМНЯ ЗА КОРЕНИ, ПОИЗКОРЕНЕНИ ОТ ГЕНЕРАЦИЯТА КЕНЕДИ-ЛЕНЪН. (ЗАГАДЪЧНО ПОГИНАЛИ!) ЗАГЪРБВАЙКИ СВОЯТА БЛЕСТЯЩО ЛАКИРАНА ЧОВЕЧНОСТ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ. ДАЛИ НЕ ЗА ПОСЛЕДЕН? ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА Е ОПАСЕН ПРОДУКТ ПОПАДНЕ ЛИ, В РЪЦЕТЕ НА МНОЗИНСТВОТО. НЕЩО, ОТ КОЕТО ДОРИ ЛИБЕРАЛ-ГЛОБАЛИСТИТЕ СЕ СТРАХУВАТ. В ОТГОВОР БИВАТ СОЧЕНИ ПРИМЕРИ, КАТО МАЛАЙЗИЯ, ТАЙВАН И ЮЖНА КОРЕЯ. КЪДЕТО МАСОВАТА МИЗЕРИЯ Е ОБИЧАЙНА ИСТОРИЯ, ПРИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТЕХНОЛОГИЧНО РАЗВИТИЕ ЗА ЗА ИЗНОС.
НЯКОГА, FINANCIAL TIMES, СИ ПОЗВОЛИ ДА ДЕФИНИРА ОСНОВНИТЕ АСПЕКТИ НА ТЕКУЩАТА БЕЗПОЩАДНА ГЛОБАЛИЗАЦИЯ,:
- ПОЗНАНИЕ, ПРОДУЦИРАНО НЯКЪДЕ ПО СВЕТА, ДОВЕЖДА ДО НАРАСТВАНЕ НА БЕНЕФИЦИИ НАВСЪКЪДЕ ПО СВЕТА, (СЪВСЕМ НЕ ЕДНОВРЕМЕННО, АКО СЕ ИМА ПРЕД ВИД ТЕХНОЛОГИЧНИЯ ОТРЯЗЪК-ВРЕМЕ ЗА ПРЕНОС, ИКОНОМИЧЕСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ПРЕДПОСТАВКИ!);
- КОПИРАНЕ ПОЛИТИКАТА НА УСПЕЛИТЕ СТРАНИ, (НАЙ-ЧЕСТО ПОД ВЪНШЕН НАТИСК!), ОТ ПРАВИТЕЛСТВАТА В НЕУСПЕЛИТЕ СТРАНИ;
- ПРИТОК КАПИТАЛИ ВЪВ ФИНАНСОВО АВАРИРАЛИ ДЪРЖАВИ, (ПОД ПОЛИТИЧЕСКИ КОНТРОЛ ЧРЕЗ ИНСТРУМЕНТАРИУМА НА МВФ!);
КРИСТАЛЕН ФАКТ ОСТАВА ПРИМАМЛИВО НИСКОТО РАВНИЩЕ НА ЗАПЛАЩАНЕ НА ТРУДА В ИЗОСТАНАЛИТЕ В ИКОНОМИЧЕСКО ОТНОШЕНИЕ СТРАНИ И ДЪРЖАВИ (КИТАЙ, ИНДИЯ, БЪЛГАРИЯ, АФРИКА!).
ИМПЕРСКИ РЕГИОНАЛНИ ИКОНОМИСТИ ПРЕДПОЛАГАТ, (CLARE SHORТ!), ЧЕ ВЪПРЕКИ ВСИЧКО ГЛОБАЛИЗМЪТ ПОДЛЕЖИ НА ОБУЗДАВАНЕ.
(НЕЩО КАТО ЗОВ ЗА ПОМОЩ!?!) ТЕ ПРЕПОРЪЧВАТ, ОСВЕН БОЙКОТ НА СУПЕРСКЪПИТЕ ПРОДУКТИ ВНАСЯНИ ОТ РАЗВИТИТЕ СТРАНИ, НАРОДИТЕ В ПРОЦЕС НА РАЗВИТИЕ ДА ИЗИСКАТ ДА ПАДНАТ ВСЯКАКВИ ТЪРГОВСКИ БАРИЕРИ ЗА ТЕХНИТЕ ХАРАКТЕРНИ ПРОДУКТИ, КАТО БЪДАТ ОТВОРЕНИ СВЕТОВНИТЕ ПАЗАРИ ЗА ВСЕКИ И ЗА ВСИЧКО. (ЧАСТЕН ДАНЪК СТОКИ “ЛУКС” В ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ, В ЗАМЯНА НА ТОТАЛНО ДДС В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ!) КОЕТО ОЗНАЧАВА ЦЯЛАТА СТРУКТУРА НА ВЕЧЕ ИЗГРАДЕНИЯ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ И NAFTA (СЕВЕРОАМЕРИКАНСКИ СВОБОДЕН ТЪРГОВСКИ ДОГОВОР!) ДА БЪДАТ ПРЕОСМИСЛЕНИ, ПРЕСТРУКТУРИРАНИ И РАЗКРЕПОСТЕНИ. ТАКА ЧЕ, ОТ БЛОКОВЕ-БАРИЕРИ СРЕЩУ ТЪРГОВИЯТА С ОСТАНАЛИЯ СВЯТ, ДА СЕ ПРЕВЪРНАТ В БЛОКОВЕ-СТРОИТЕЛИ НА СВОБОДЕН ТЪРГОВСКИ СВЯТ. СЧИТА СЕ, (AMARYA SEN-1999!), ЧЕ СЪЩЕСТВУВАНИЕТО САМО НА ТЕЗИ ДВЕ ТЪРГОВСКИ СТРУКТУРИ ВОДИ ДО 700 МИЛИАРДА ДОЛАРА ЗАГУБИ ГОДИШНО, ЗА РАЗВИВАЩИТЕ СЕ И ВНЕЗАПНО ПРОПАДНАЛИ СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ И НАРОДИ.
АНТИГЛОБАЛИСТИТЕ, МОЖЕ БИ УМИШЛЕНО И ПОДКОНТРОЛНО, ВСЕ ОЩЕ СА НЕСПЛОТЕНА, ШУМНА И СКАНДАЛНА МАСА. В НАЧАЛОТО НА 2000., ТЕ УСПЯХА ДА ПРОВАЛЯТ СРЕЩАТА НА ВИСОКО НИВО В СИАТЪЛ, КОЯТО СИ БЕ ПОСТАВИЛА СТРАННО БЛАГОРОДНА ЗАДАЧА. А ИМЕННО. ДА БЪДАТ УЛЕСНЕНИ И ПО ВЪЗМОЖНОСТ ОБЛЕГЧЕНИ ПРОТИВОРЕЧИЯТА
ВЪВ ВЪНШНИТЕ ПАЗАРИ НА РАЗВИВАЩИТЕ СЕ И РАЗВИТИ СТРАНИ. МНОЗИНА ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ ОБАЧЕ УСТАНОВЯВАТ ПРОТИВНОТО. ТЕ ТВЪРДЯТ (J. MACKLETHWAITE & A. WOOLDRIDGE), ЧЕ САМО ПРЕДИ 100 ГОДИНИ, (1900.!), СВЕТЪТ Е БИЛ ЗНАЧИТЕЛНО МНОГО ПОВЕЧЕ ГЛОБАЛИЗИРАН, СВОБОДЕН И ГЪВКАВ ОТ ПОНАСТОЯЩЕМ. КАПИТАЛОВИТЕ ПАЗАРИ СА БИЛИ МНОГО ПО- СВОБОДНИ. ПАРИТЕ СА СЕ ПРЕХВЪРЛЯЛИ ПО СВЕТА ЗНАЧИТЕЛНО ПО-ОБЛЕГЧЕНО. МЕЖДУ 1815. И 1915., ВСЕКИ Е ПЪТУВАЛ ПО СВЕТА БЕЗ ПАСПОРТ. ВСЯКА ВАЛУТА Е БИЛА КОНВЕРТИРУЕМА. КОМУНИКАЦИИТЕ БЕЗ ДА БЪДАТ ПРЕДЕЛНО МАСОВИ, СЪВСЕМ НЕ СА БИЛИ ПРИМИТИВНИ. (ПОДВОДЕН ТЕЛЕФОНЕН КАБЕЛ – БАЛАКЛАВА-ВАРНА – 1854.!?!) ВСЕКИ Е ТЕЖАЛ, С АВТОРИТЕТ, НА СВОЕТО РАБОТНО МЯСТО. БАНКИТЕ СА ДАВАЛИ ЗАЕМИ, СРЕЩУ ЕДИНСТВЕН ПОДПИС. ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ОБАЧЕ, ПРЕДИЗВИКАНА ИМЕННО В ТЪРСЕНЕ НА НОВ СВЕТОВЕН РЕД, ЗАВЪРШВА С ПОБЕДА НА ПРОТЕКЦИОНИЗМА НА РАЗВИТИТЕ СТРАНИ НАД МАЛКИТЕ СТРАНИ И НАРОДИ. СВЕТЪТ БИВА ПОДВЕДЕН КЪМ БЕЗДНАТА НА НАЦИОНАЛИЗМА. ТЕЖКИ ИНФЛАЦИОННИ ПРОЦЕСИ СРИВАТ ЛИБЕРАЛНИТЕ МОНАРХИЧЕСКИ РЕЖИМИ ИЗ ОСНОВИ. СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА СЕ СРУТВА. НАЦИОНАЛИЗМЪТ БИВА ВЪЗДИГНАТ, В РАНГ НА ЕДИНСТВЕНА СПАСИТЕЛНА РЕМЕДИЯ. ХИТЛЕР ВЗЕМА ВЛАСТТА ПО ЛЕГАЛЕН ПЪТ, ПОЛЗВАЙКИ МОДЕРНИ ЩАТСКИ МАРКЕТИНГОВИ МЕТОДИ. В МНОГО ОТ НЕГОВИТЕ РЕЧИ – НО И В НЕГОВАТА ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА, ЛИЧАТ ПРЕКИ ВЕЯНИЯ ОТ ПИСАНИЯТА НА ДЕЙЛ КАРНЕГИ. ПОЧТИ ТЪРПЕЛИВО ИЗЧАКАЛИЯ СТАЛИН ВЗЕМА ВЛАСТТА В РУСИЯ, ПО КАНАЛЕН ВЪТРЕШНОПАРТИЕН РЕД. НЕГОВА ЗАДАЧА Е, (АЛА ОТ КОГО ПОСТАНОВЕНА!?!), ДА ДОКАЖЕ ДОКОЛКО Е СЪЗИДАТЕЛЕН ЕДИН НАРОД ПОД ДИКТАТУРА. НО НАЙ-ВЕЧЕ, ЗА ДА ОЗАПТИ НОВОТО НАДИГАНЕ НА МАСИТЕ НА ИМПЕРСКАЯ РУСЬ, КЪМ ДЕМОКРАЦИЯ И СВОБОДА. ОСЪЩЕСТВЯВАЙКИ СПЕЦИФИЧЕН ТИП ГЛОБАЛИЗЪМ, НАРИЧАН ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗЪМ! ПО ВРЕМЕ, КОГАТО ЗА ГЛОБАЛИЗЪМ НИКОЙ ДУМА НЕ ПРОДУМВА. И, НЕ ГОВОРЕТЕ, ЧЕ ВЕДНЪЖ Е ПРЕБИВАВАЛ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, И НИКОГА В САЩ. ТОВА Е ПРОСТО НЕВЪЗМОЖНО. В ЯПОНИЯ ТЕХНОЛОГИИТЕ КОНКУРЕНТНО НАПРЕДВАТ, ПОД ПОГЛЕДА НА БЕЗМЪЛВНИЯ ИХТИОЛОГ ХИРОХИТО. ЗА СМЕТКА НА ПЕРФИДНО ИНДУСТРИАЛНО РАЗУЗНАВАНЕ И МАСОВО ПРЕДОСТАВЯНЕ НА НЕМСКИ ТЕХНОЛОГИИ, ЖЪЛТАТА РАСА ЩЕ СИ ПОЗВОЛИ ПОВЕЧЕ ОТ ПОЗВОЛЕНОТО. В САЩ ХЕНРИ ФОРД ДОКАЗВА, ЧЕ САМОЗАДОВОЛЯВАЩА СЕ ПРОМИШЛЕНОСТ Е ВЪЗМОЖНА В РЕГИОНАЛЕН МАЩАБ, НО ЗАМИСЛИТЕ МУ ОСТАВАТ ГЛОБАЛНИ. (ЕКСПАНДИРА В СССР!?!) ГРАНИЦИТЕ НА СВЕТА РЯЗКО СЕ ЗАТВАРЯТ. ЗА ДА БЪДЕ ОТВОРЕНА БЕЗДНАТА НА СВЕТОВНИТЕ ВОЙНИ НА ДВАДЕСЕТИ ВЕК, ЧРЕЗ ПРОБНИТЕ ВОЙНИ НА ИТАЛИЯ В АБИСИНИЯ И НА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ В ИСПАНИЯ. КЪДЕТО ЕДИНСТВЕНИЯТ ГЛОБАЛЕН МЕТОД СЕ НАРИЧА СМЪРТ.
THE END - 31.05.2005.;18:49/Revised 31.10.2014.

Няма коментари:

Публикуване на коментар