събота, 20 юни 2015 г.

(С) 2015 – Bogomil Kosstov AVRAMOV-HEMY
СПОМЕНИ ОТ КАМЕННАТА ЕРА
(15)

КОРПУС НА МИРА

ОТ
БОГОМИЛ КОСТОВ АВРАМОВ – ХЕМИ
В НАЧАЛОТО НА ДЕВЕТДЕСЕТТЕ ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК, ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НА ЕДИН МАЛЪК КРАЙБРЕЖЕН ГРАД, ИМАШЕ ГОЛЯМ КАХЪР. ПРИ СОНДАЖНИ ПРОУЧВАНИЯ В СРЕДАТА НА ПЕТДЕСЕТТЕ ГОДИНИ НА СЪЩИЯТ ТОЗИ ТРЕВОЖЕН ВЕК, ВМЕСТО НЕФТ БЕ БЛИКНАЛА ТРАПЕЗНА ПИТЕЙНА ВОДА, С ИЗКЛЮЧИТЕЛНО КАЧЕСТВО. ВОДАТА БЕ ЛЕКОВИТА - БЕЗ ДА СЪДЪРЖА МИНЕРАЛИ. НЕ БЕ ГОРЕЩА – НИТО ДОРИ ТОПЛА. ЗИМЕ И ЛЕТЕ ДЪРЖЕШЕ ТРИДЕСЕТ И ДВА ГРАДУСА ПО ЦЕЛЗИЙ. В НЕЯ КАВАРНЕНСКИ БОБ СЕ СВАРЯВАШЕ ЗА МИНУТИ.
В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ПОЛОВИН ВЕК, ТАЗИ ВОДА СПОКОЙНО ИЗТИЧАШЕ В МОРЕТО. А – ДА СПРЕ – АМА НЕ СПИРА; А – ДА ЗАГЛЪХНЕ – АМА ДЕБИТЪТ СЕ УВЕЛИЧАВА; АКО Я ЗАТАПЯТ – В КЪЩИТЕ ИЗБИВА. БЕЗЦЕННО НАСЛЕДСТВО, С КОЕТО НИКОЙ НЕ ИСКАШЕ ДА СИ ИМА РАБОТА. ВСЯКАКВИТЕ МОЛБИ И ЖАЛБИ, ДО ОТГОВОРНИТЕ ОРГАНИ НА ТОТАЛИТАРНАТА ВЛАСТ, БЯХА ОСТАНАЛИ БЕЗ ОТЗВУК. КМЕТЪТ БЕ ХОДИЛ ЛИ ХОДИЛ ПО ВЪРХОВНИТЕ ИНСТАНЦИИ. ДОКАТО СИ ПИЯТ КАФЕНЦЕ, БЮРОКРАТИТЕ МУ ДАВАХА ДА РАЗБЕРЕ, ЧЕ ВРЕМЕТО МУ НА КМЕТУВАНЕ ИЗТИЧА. НЯКАКЪВ ФРЕНСКИ ПРЕЗИДЕНТ БЕ ЧЕЛ ЛЕКЦИЯ В СТОЛИЦАТА – КАТО-КАК СЕ РУШВАТ БЕРЛИНСКИ СТЕНИ. КМЕТЪТ БЕ ПРИСЪСТВАЛ. БЕ РАЗБРАЛ, ИДАТ ЛИ ИДАТ – ИСТИНСКИ НОВИ ВРЕМЕНА. ПРЕЗ КОИТО ЗАПАДА, ПО ПРИМЕРА НА БРАТСКИЯТ СССР, КАТО НИЩО ЩЕ НИ НАТЪПЧЕ С АВАНГАРДНИ ТЕХНОЛОГИИ, КОИТО ДОРИ НЯМА ДА СЕ СЕТИМ ДА ПЛАТИМ. ТОГАВА, И НЕГОВОТО ГРАДЧЕ ЩЕ ВИДИ - ЩО Е ЦИВИЛИЗАЦИОНЕН ХАИР, ПО ПЪТЯТ КЪМ ЕВРОПА. КМЕТЪТ ДОСТА БЕ ХОДИЛ ПО СВЕТА, ТА РУЧАШЕ „ЖИТАН“, КАТО ЛОКОМОШО. И ОЧАКВАШЕ СВОЕТО СИ ВРЕМЕ. ПРЕФАСОНИРАН ОТ КМЕТ, В ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ.
В НАЧАЛОТО НА ДЕВЕТДЕСЕТТЯХ ГОДИНИ, АМЕРИКАНСКИЯТ „КОРПУС НА МИРА“, ВЕЧЕ БЕ ПУСНАЛ ПЛОДОТВОРНИ КОРЕНИ ВЪВ ВАРНА-ГРАД. САМООТВЕРЖЕНИ МЛАДИ БИЗНЕСМЕНИ УЧЕХА И ПРОУЧВАХА, КАТО КАК СЕ ОЦЕЛЯВА В БЕЗНАДЕЖДЕН ПРЕХОД. БЯХА СВЕСТНИ МОМЧЕТА И МОМИЧЕТА. НЕ ПИЕХА И НЕ ПУШЕХА. ДОРИ ДЪВКА НЕ ДЪВЧЕХА. СПРЕТНАТИ, КАТО ЗА УОЛСТРИЙТ, ТЕ ВСЯКА ЗАРАН ОКОЛО ДЕВЕТ БИВАХА В СВОЯТ СИ ИНТЕГРАЦИОНЕН КЛУБ. ОТ ТЯХ НАУЧИХ, КАК ВСИЧКО СЕ КУПУВА И ПРОДАВА. (АКО ГО МОЖЕШ.) ОСВЕН СВОБОДНОТО ВРЕМЕ. (АКО ГО ИМАШ.) А ТАКОВА ВРЕМЕ, ТЕ СЯКАШ ИМАХА В ИЗЛИШЪК. МЕЖДУ МНОГОТО ВЪПРОСИ БЕЗ ОТГОВОРИ, НАЙ-ХАРЕСВАХА СЛЕДНИЯТ.
- ЧУСТВАТЕ ЛИ – УСЕЩАТЕ ЛИ!?!
НИЕ, ЛАИЦИТЕ НА ВЪЗРАСТ, НЕ РАЗБИРАХМЕ ЗА ЩО ИДЕ РЕЧ.
- АМИ . . . КАКВО ДА УСЕЩАМЕ . . .
- ДЪНОТО, ДЪНОТО – О - О!
ЕДВА СЕГА, ПОДИР ЧЕТВЪРТ ВЕК ПРОПИЛЯНО ВРЕМЕ, РАЗБИРАМ КАКВО НЮЙОРКЧАНИТЕ СА ИСКАЛИ ДА КАЖАТ. НАВИКНАЛИ НА ОСОБЕНИТЕ ОТНОШЕНИЯ В СИСТЕМАТА НА СИВ, КЪДЕТО САМО НА ПРЪВ ПОГЛЕД РАБОТИТЕ НЕ ВЪРВЯХА, БЕ ТРУДНО ДА РАЗБЕРЕМ ТЕЗИ КОМФОРТНО ЗАТВОРЕНИ В СЕБЕ СИ ХОРА. А, ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ, БИВШ БЕЗПАРТИЕН, ВСЕ ПАК УСПЯ ДА МЕ ПРИДУМА. ДА МУ ЗАВЕДА ПРЕДСТАВИТЕЛ НА „КОРПУСА НА МИРА“ - НА ДУПКАТА. ОТ КОЯТО ВОДА ХВЪРКАШЕ Ò НЕБО ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИН ВЕК. ПРИМОЛИХ ЩАТНИЯ ПРЕВОДАЧ, ДА КАНДАРДИСА ОНЗИ НА КОГОТО КАЗВАХА „БОС“, ЩОТО, ДА ПОСЕТИ ОБИДНО ЗАРЯЗАНИЯТ ОТ ТОТАЛИТАРИЗМАТА, БЕЗЦЕНЕН ПОДЗЕМЕН ИЗВОР.
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ, ИЗПРАТИ СЛУЖЕБНАТА ЛЕКА КОЛА. МЕТНАХМЕ СЕ В НЕЯ С АМЕРИКАНСКИЯТ ЕКСПЕРТ И ПРЕВОДАЧА. И, ОТПРАШИХМЕ КЪМ ДОБРУДЖАНСКАТА ПУСТА. БЕ ХУБАВО, ДЯВОЛ ВЗЕЛ ГО, БЕ ЛУДЕШКИ УПРАВНО. ЧИСТО НОВА ВТОРА РЪКА „ТОЙОТА“, ШОФЬОР КОЙТО РУГАЕ НА РУМЪНСКИ, ПРЕВОДАЧ ЕДВА-ЕДВА ШПРЕХЕЩ АНГЛИЙСКИ, ПЕЧЕН АМЕРИКАНЕЦ-ПЕРФЕКЦИОНИСТ, И МОЯ МИЛОСТ В РОЛЯТА НА ВЕЧЕН ПОТЪРПЕВШ.
КОЛАТА ИЗЛЕЗЕ ИЗВЪН ГРАДА. ИЗГЪЛТА ШОСЕТО ДО БАЛЧИК, И ЗАПОЧНА ДА СЕ СПУСКА ПО БАИРИЩАТА, НА ТОЗИ ТАКА ЧАРОВЕН КУРОРТЕН ЦЕНТЪР. ЗА ДА УБЕДИМ НОВИЯТ ГОЛЯМ БРАТ В ГОСТОПРИЕМНОСТТА НА БЪЛГАРАНОВЦИТЕ, ШОФЬОРЪТ УДАРИ КАМШИК ПО ПЪТЯ КЪМ СЕЛО. ТАМ ИМАЛ ЕДНА ТЕЛНА КРАВА. ЩЯЛ ДА ХВЪРЛИ ЕДНО ОКО ДАЛИ НЕ Е СВЪРШИЛА РАБОТАТА ДОКАТО ГО НЯМА. ПРОФУЧАВАЙКИ ПОКРАЙ СТАРАТА БАЛЧИШКА ПРИСТАНИЩНА МЕЛНИЦА, КОРПУСНИКЪТ НА МИРА СЕ ПОЗАГЛЕДА-ПОЗАГЛЕДА, ПА ЗАПОЧНА УМНО ДА РАЗПИТВА. МНОГО ПРИЛИЧАЛА НА МЕЛНИЦАТА НА ПРАДЯДО МУ В ЩАТА НЕБРАСКА.
- СЕГА Е СКЛАД, - ЗАОБЯСНЯВАХ, - БИЛО Е МЕЛНИЦА.
- ЗА КАКВО? - НЕВИННО ЗАПИТА КОРПУСНИКЪТ НА МИРА.
- НАЙ-ВЕЧЕ ЗА ЗЪРНО . . .
- А – ХА – А – А . . . - ПРОТОЧИ КОРПУСНИКЪТ И ЗАМЛЪКНА. - А, ПРОСТЕТЕ, ЧИЯ СОБСТВЕНОСТ Е? РЕСТИТУИРАНА ЛИ Е ОКОНЧАТЕЛНО?
- НАВЯРНО, - ОТВЪРНАХ, - ЛЕГЕНДАТА ГЛАСИ, ЧЕ Е ПОСТРОЕНА ОТ ПЕНСИОНИРАН В ЩАТИТЕ БЪЛГАРИН ГУРБЕТЧИЯ-ПЕЧАЛБАР.
- А – ХА – А – А . . . - ОТНОВО ПРОТОЧИ КОРПУСНИКЪТ НА МИРА. - А, КАКВА Е НЕГОВАТА ЛИЧНОСТНА СЪДБА?
- ИСТИНСКАТА ИЛИ ОБЩОПРИЕТАТА!?!
- ИСТИНСКАТА, - ОТВЪРНА КОРПУСНИКЪТ НА МИРА. - ИСТИНАТА Е СЪЩЕСТВЕНА, КАКТО КАЗВА ЕДИН НАШ ПИСАТЕЛ . . .
КОЛАТА ПЕРДАШЕШЕ ПО БАИРА КЪМ ТОПОЛА. ОЧАКВАХ ВСЕКИ МОМЕНТ ДА АКОСТИРАМЕ В ДВОРА НА НАШИЯТ ШОФЬОР. И, ЗАБЪРЗАХ С ОТГОВОР.
- ЩОМ Е ЗА ИСТИНА, ЩЕ ВИ КАЖА САМАТА ИСТИНА СЪР, - ПО ВРЕМЕ НА ПОСЛЕДНАТА ТУКАШНА РЕВОЛЮЦИЯ; НЕ МИЖАВА КАТО НАСТОЯЩАТА; СОБСТВЕНИКЪТ НА МЕЛНИЦАТА Е ПРИБРАН НА ТОПЛО.
- СИРЕЧ АРЕСТУВАН!?!
- ПОЧТИ . . .
- КЪДЕ!?!
- В МАЗЕТО, НА ЕДНА СЕКВЕСТИРАНА ВИЛА НА ПОДОБЕН СОБСТВЕНИК ВЪВ ВАРНА, ТОКУ НАД МОРЕТО.
- И, СЛЕД ТОВА, КАТО АМЕРИКАНСКИ ГРАЖДАНИН ОСВОБОДЕН – НАЛИ? - ВЪЗРАДВА СЕ ЕКСПЕРТЪТ.
- НИЩО ПОДОБНО . . .
МОМЧЕТО БЕ С ВИСОКО ДИОПТРИЧНИ ТЪМНИ ОЧИЛА, НО И ТАКА СЕ ВИДЕШЕ НАСМЕШКА В ÒЧИ.
- А КАКВО!?!
- КАК КАКВО – ПРЕЧУКАН?
ПРЕВОДАЧЪТ ОСТАНА С ОТВОРЕНА УСТА, ЗАБРАВИЛ ПРИЧАСТИЯ И ПРЕДЛОЗИ. А, КОГАТО СЕ ОСМЕЛИ И ПРЕВЕДЕ, КОРПУСНИКЪТ НА МИРА ПОИСКА КОЛАТА НЕЗАБАВНО ДА СПРЕ. ШОФЬОРЪТ ВДИГНА РАМЕНЕ, ИЗРУГА НА РУМЪНСКИ, ПА ЧУКНА СПИРАЧКИ. СПРЯХМЕ. ЕКСПЕРТЪТ СЕ ЗАВТЕЧЕ ЗАД ЕДНИ ХРАСТАЛАЦИ. КЪДЕТО ИЗЧЕЗНА ОТ ВЗОР. ДЪЛГО-ПРЕДЪЛГО СЕ БАВИ. ПОСЛЕ СЕ ЗАВЪРНА. ЗАБРАВИХМЕ ЗА КРАВАТА НА ШОФЬОРА, А ТОЙ ОТНОВО ЗАЯВИ, ЧЕ КРАВАТА Е ТЕЛНА, НЯМА ЗАЩО ДА ХОДИМ ТАМ, СТАРИТЕ РОДИТЕЛИ ВЕЧЕ СА Я ОБСЛУЖИЛИ, ЧЕ И ОПАЗИЛИ, САМО ТЕЛЕНЦЕТО ДА Е ЖИВО-ЗДРАВО.
СТИГНАХМЕ СЪВСЕМ НАВРЕМЕ. ОКОЛО ВИСОКО БЛИКАЩИЯТ МИНЕРАЛЕН ИЗВОР, СЕ БЕ СЪБРАЛ ЦЕЛИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ, НАЧЕЛО С КМЕТА И ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ, КОИТО ИМАХА ИЗВОРА ЗА ПОДОБЕКТ. ПОМЪКНАХМЕ СЕ С ПРЕВОДАЧА ПРЕЗ ТЪЛПАТА, А МЕЖДУ НАС АМЕРИКАНСКИЯ КОРПУСНИК НА МИРА. БЯХ ПОСЕЩАВАЛ ИЗВОРА ДЕСЕТКИ ПЪТИ, БЯХ УБЕДЕН, ЧЕ ВОДАТА Е БЕЗ ВКУС И МИРИС. НО, ЗАД ШИРМА ОТ ВОДА ЗА БРЪСНЕНЕ „STREET 05“, СЕ РАЗНАСЯШЕ ПОДОЗРИТЕЛЕН ЕКОЛОГИЧЕН АРОМАТ. СТРЕЛНАХ С ОЧИ ПРЕВОДАЧА.
- Е ДА, ЕСТЕСТВЕНО, – ЗАЯВИ ПРЕВОДАЧЪТ, А АМЕРИКАНЕЦЪТ КИМНА С ГЛАВА, - КАТО ДРЪНКАШ ТАКА ЖЕСТОКИ ЩУРОТИИ!?!
- ЗА СОБСТВЕНИКЪТ НА МЕЛНИЦАТА – ЛИ!?!
- ЗА НЕГО . . .
- ИЗМИСЛИХ ГО . . .
- ЗАЩО БЕ ЧОВЕК!?!
ПРАВО ДА СИ КАЖА, И АЗ НЕ ЗНАЕХ ЗАЩО. МОЖЕБИ, ЗАЩОТО АРОМАТА НА „STREET 05“ МИ НАПОМНИ УДИВИТЕЛНЯТ СТАРОМОДЕН АРОМАТ НА „ОДЕКОЛОН ТРОЙНОЙ“. ОТ КОЙТО В КАПИТАНСКАТА КАЮТА ВИНАГИ СИ ИМАХ В ИЗЛИШЪК. ОТ ТОГАВА ЗНАЯ. СЛЕДВА ДА СЕ ИЗБЯГВА ДА СЕ РАЗКАЗВАТ ВАМПИРСКИ ИСТОРИИ НА ЗНАТНИ ЧУЖДЕНЦИ. ПРЕДИ ДА СЕ ОПЛАЧАТ НА ПОСЛАНИКА СИ, СИ ПОЗВОЛЯВАТ НЕПРИЛИЧНИ ПРИРОДОСЪОБРАЗНОСТИ.
The End – 20.06.2015.

Няма коментари:

Публикуване на коментар