петък, 30 октомври 2015 г.

БАШ-ПИШМАН-ВОЕВОДИ ИЛИ НЕУМОРНО – ЗА ОТЕЧЕСТВОТО, есе, Богомил Костов АВРАМОВ РУСЕВ-ХЕМИ

(C) Bogomil K. Аvrmov-Нemy
(C) Mitko Jelessаrov - Illustrаtion
БАШ-ПИШМАН-ВОЕВОДИ
ИЛИ
НЕУМОРНО – ЗА ОТЕЧЕСТВОТО
КОГАТО НОВОГРАМОТНОСТТА ЗАПОЧВА, ДА СТАВА ДОСТОЯНИЕ НА ИЙХАЛЕТО БОЛГАРСКО, ЧЕ ДАНО СЕ ПРЕВЪРНЕ В РАЗМЕННА МОНЕТА; НЯКЪДЕ КЪДЕ СРЕДАТА НА ДЕВЕТНАДЕСЕТИ ВЕК ОТ ХРИСТА; НАСТЪПВА ВРЕМЕТО НА ГРАМОТНИТЕ ХАЙДУТ-ВОЕВОДИ. ЕДВА ЛИ СРАВНИМИ ПО ПАТРИОТИЗЪМ, С НАСТОЯЩИТЕ НАЗЛЪН-ДЕПУТАТИ С КУПЕН ДОКТОРАТ ОТ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ. ПРОЧУТИЯТ НЯКОГА; ДНЕС НАПЪЛНО НЕИЗВЕСТЕН, ЗАТРУПАН ПОД ТОНОВЕ ВНОСНА ПСЕВДОИТЕЛЕКТУАЛНА СМЕТ; ВОЕВОДА НА ВОЕВОДИТЕ ПАНАЙОТ ХИТОВ УСПЯВА, ОЦЕЛЯВА, И ДОЖИВЯВА „СЛОБОДАТА БОЛГАРСКАЯ“. ЗА ДА НЕ ПРЕСТАНЕ ДА СЕ ПИШМАНОСВА И БЛЪСКА ПО РАНО ПОБЕЛЯЛАТА ГЛАВА, ЧАК ДО СВОЯТА ГОРДА БЕДНЯШКА СМЪРТ.
ПРЕЗ ОТРЯЗЪКА ОТ ВРЕМЕТО НА ВРЕМЕНАТА БОЛГАРСКИ; КОГАТО ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ И СРЕДСТВАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО – ДОКОЛКОТО ГИ ИМА, ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СМЕНЯТ СОБСТВЕНИК И ГОСПОДАР; НАДЕЖДИТЕ ЗА НАРОДНОСТЕН РЕД, СОЦИАЛНИ ПРАВДИНИ И ПРОСПЕРИТЕТ ПО ЕВРОПЕЙСКИ, СА НЕОБОЗРИМО ГОЛЕМИ. ДОКАТО РЕЗУЛТАТИТЕ КРЕЩЩО НИЩОЖНИ И ПЛАЧЕВНИ. СТАРИТЕ ВОЕВОДИ ВСЕ ОЩЕ СЕ НАДЯВАТ; ПОДИР ОТТЕГЛЯНЕ НА РУСИТЕ ОТ МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ; ДА ВЪЗТЪРЖЕСТВУВАТ МЕЧТАНИЯТА НА БОТЕВА И НА ЛЕВСКИЯ. ТАКА ЧЕ, НА РОБИЯТА И БУЗГУНЛУКА, ДА БЪДЕ СЛОЖЕН ОКОНЧАТЕЛЕН ДЪРЖАВНИЧЕСКИ КРАЙ. ПОНЕ ТАКА, КАКТО ТЕ СИ ГО РАЗБИРАТ.
ДО 1878. РОБИЯТА Е ОБИЧАЙНО ВЕРСКО АЗИАТСКО ПРАВО. ЗАВИСЕИКИ ПОВЕЧЕ ОТ КЕФА НА СЪОТВЕТНИЯ ВАЛИЯ, ОТКОЛКОТО ОТ ДАЛЕЧНИТЕ СYЛТАНСКИ ДИРЕКТИВИ НА ЦАРИГРАД. ДОКАТО ЕВРОПА ВЪРВИ КЪМ ОТКРОВЕН НАУЧНО-ТЕХНОЛОГИЧЕСКИ ПРОГРЕС, В ТРАДИЦИОННАТА НАЦИОНАЛНА ОСВОБОДИТЕЛКА МАТУШКА РУС, ДОЖИВЯВА ПОСЛЕДНИ ДНИ ОТРЕЧЕНОТО ОТ ЕВРОПА КРЕПОСТНО ПРАВО. НОВОИPПЕЧЕНОТО КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ ПРАВИ ПЪРВИ ОПИТИ, ДА УСТИСКВА МОДЕРНИ ПРАВА И СВОБОДИ, НА СВОЕТО СИ СМЪРТОНОСНО КРЪСТОВИЩЕ - МЕЖДУ ИЗТОК И ЗАПАД. В НАШЕ ВРЕМЕ АЗИАТСКИЯТ БУЗГУНЛУК ДОЖИВЯВА СВЕТЛИ БЪДНИНИ. ДОКАТО РОБИЯТА ПРИДОБИВА ВСЕ ПО-ФИН И ОЩЕ ПО-ПЕРФИДЕН ОТТЕНЪК НА, ПРИЯТНО-НЕЗАБЕЛЕЖИМА, ОТВРАТИТЕЛНО КОВАРНА, АЛТЕРНАТИВНА ПРИНАДЕНА СТОЙНОСТ.
ОЩЕ ПО ВРЕМЕ НА ПЪРВОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, БИВА ЯРКО ПОСТАВЕН ВЪПРОСЪТ:
„АЛИ СИ ИМАМЕ МОДЕРНА КОНСТИТУЦИЯ – ЩО ЛИ СИ НЕМАМЕ „БОРЧЕСКИ“ ПЕНСИИ?“.
МАЛЦИНА ОТ ДЕПУТАТИТЕ НЕ ПОМИСЛЮВАТ, ДАЛИ ДА НЕ БЪДАТ ДЪРЖАВНО ОБЕЗПЕЧЕНИ ЗА ДОСТОЙНИ СТАРИНИ. ЗАЕДНО СЪС ВСИЧКИ ВОЕВОДИ, ЧЕТНИЦИ И ОЦЕЛЕЛИ, ПОРАЗЕНИ ОТ ОТТЕГЛЯЩИТЕ СЕ ОСМАНЛИИ, ИЗПЕПЕЛЕНИ ОТ ВОЙНА И ГРАБЕЖИ. ВСИЧКИ ТЕ СЕ ПИТАТ - КАКВА ДА Я ЗАХВАНАТ. КОМИТАДЖИЛЪКЪТ, ОТ КРАЯТ НА ОСЕМНАДЕСЕТИ ВЕК, Е ТАКА ХАРАКТЕРЕН ЗА БАЛКАНИТЕ, ЧЕ ПО ВРЕМЕ НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО ОТ АГАРЯНА, ЕДВА ЛИ ИМА НЕОМЪРСЕН С КРЪВ БАЛКАНДЖИЯ. ДЕПУТАТИТЕ СЕ КАХЪРЯТ НАY-ВЕЧЕ ЗА САМИТЕ СЕБЕ СИ. СЕГА ИМ СЕ Е ПАДНАЛО, ДА СТАНАТ „ПОБОРНИЦИ“ - КОГА ДРУГИ ПЪТ?
ОТТЕГЛИЛА СЕ С НЕОХОТА ОТ ОСВОБОДЕНИТЕ ЗЕМИ, МАТУШКА РУСЬ НЕ ПРЕСТАВА ЗАКАНИТЕЛНО ДА РАЗМАХВА ПРЪСТ, А ТОВА ОЗНАЧАВА ПРЯСНОСОЛО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО А-ЛА-ФРАНС. ОТ НЕМАЙ-КЪДЕ, ПЕНСИОНЕН ЗАКОН БИВА ГЛАСУВАН. ПОСТАВЯ СЕ ДЪНО ЗА НАЙ-НИСКА ПЕНСИЯ – ТРИДЕСЕТ ЗЛАТНИ ЛЕВА БОЛГАРСКИ. ТОЛКОВА ЩЕ ПОЛУЧАВА ОСТАТЪЧНОТО СЕМЕЙСТВО НА ПРОЧУТИЯТ ПОЕТ-ХЪШЛАК ХРИСТО БОТЕВ. В ПОЛЗА НА НЕГОВАТА ГРАЖДАНСКА СЪПРУГА ВЕНЕТА, И ДВЕТЕ МУ ДЕЦА ИВАНКА И ДИМИТЪР. ЗАТЪНАЛ В ДЪЛГОВЕ; В ИМЕТО НА СПРАВЕДЛИВОСТ, РОД И РОДИНА; ПУБЛИЦИСТ-НАИВНИК. ПОВЯРВАЛ ДОТОЛКОВА В ПРЕДСТОЯЩЕТО КОМУНОБЪДНО НА СВЕТА, ЧЕ КАТАЛЯСАЛ ОТ ПЪТ, СЕ ОСТАВЯ ДА ПОГИНЕ ОТ АНОНИМНИТЕ РЪЦЕ НА СВОИ КОМИТА. ЩОМ СЕ ОКАЗВА, ЧЕ ЗЛАТОТО ЗА КОЕТО РЕВОЛЮЦИОНЕРИТЕ БЪХТТ ПЪТ ПО БАЛКАНА – НИКАКВО ГО НЯМА. ДОКАТО ЧЕТНИЧЕСКАТА ХАЗНА СЕ ОКАЗВА ОТМЪКНАТА, ОТ ЧЕТНИЧЕСКИТ ДОКТОР КНЯЗ-ЛАТВИЕЦ, В ПОСОКА САНКТ-ПЕТЕРБУРГ. ПОЕТЪТ НАД ПОЕТИТЕ В МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ, ЕДВА ЛИ БИ МОГЪЛ ДА СИ ПРЕДСТАВИ, КАК ЩЕДРО ФИНАНСИРАНАТА ОТ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ ЧЕТНИЧЕСКА ИНВАЗИЯ ЗАЕДНО С НЕГОВАТА МЪЧЕНИЧЕСКА СМЪРТ НАД ВРАЦА; РАЗБУНИЛИ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ НА ТОГАВАШНИЯТ СВЯТ; ЕДИН ПРЕКРАСЕН ДЕН БИ ДОВЕЛА ДО ПРОЦЪФТЯВАНЕ НА КРУПНИ ТЪРГОВСКИ ДАЛАВЕРИ; ДО БЕЗМИЛОСТЕН КОРПОРАТИВЕН ФИНАНСОВ НАТИСК ВЪРХУ РОД, НАРОД И РОДИНА. ДО ПОДИГРАВАТЕЛНО НИЩОЖНО ПЕНСИОНИРАНЕ НА НАИВНИЦИ; ОТДАЛИ СЕБЕ СИ В ИНДУСТРИАЛИЗИРАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ; НЕПОСРЕДСТВЕНО ПРЕДИ НЕЙНАТА ДИГИТАЛНА МЕЖДУКЛАНОВА ПОДЯЛБА. ДЪНО ЗА ПЕНСИИ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ СИ ПОЗВОЛЯВА, УМУВА И ПОСТАНОВЯВА. ТАВАН ЗА ПЕНСИИ - НЕ СЕ ОСМЕЛЯВА. И, СТАВА ТЯ – КАКВАТО СТАВА.
ПРЕСТАРЕЛИТЕ ВОЕВОДИ ВСЕ ОЩЕ ИМАТ ТУК-ТАМ, ПО ПЛАНИНИ И ДОЛИНИ, СКЪТАНО ЗА ЗОР-ЗАМАН КОМИТСКО, ЧЕ И КОМИТЕТСКО, ЗЛАТЦЕ. И, ГОРДО ОТКАЗВАТ ПЕНСИИ. РЕШЕНИ ДА ВЕКYВАТ В ИЗНЕМОГА. ГОТОВИ ВСЕКИ МИГ ДА ПОТЪНАТ ОБРАТНО В ШУМАТА. ЗА ПЛИТКАТА ДЪРЖАВНА ХАЗНА, ТОВА Е ДОБРЕ-ДОШЛО. КАКТО И, ЗА МНОЗИНА ДЕПУТАТИ. ВЪПРЕКИ, ЧЕ ВОЕВОДИТЕ ОВРЕМЕ ЩЕ СЕ УСЕТЯТ. НО, КАКВО ОТ ТОВА?
С РЕДОВИТЕ ЧЕТНИЦИ Е ДАЛЕЧ ПО-ТЕЖКО. ОХТИЧАВИ ОТ ЗАНДАНИ И ОСАКАТЕНИ ОТ СРАЖЕНИЯ, НАПЪЛНО БЕЗГРАМОТНИ ИДЕАЛИСТИ; БОРИЛИ СЕ ЗА СВОБОДА, А СВОБОДНО ОЗОВАЛИ СЕ В ПОДНОЖИЕТО НА ТРУДНО ПОНЯТНА ИМПЕРСКА УПРАВЛЕНСКА ПИРАМИДА НА НОВ ТИП СОЦИАЛЕН ИМПАКТ; ТЕ НЕ ПРЕСТАВАТ ДА СЕ ВЗИРАТ В НЕЙНИЯТ НЕДОСТИЖИМ ВРЪХ. ОТ КОЙТО ВЕЧЕ КАПЕ МЕД И МАСЛО, НО НИКОГА ЗА САМИТЕ ТЯХ. И ЧЕТНИЦИ, И ВОЕВОДИ, СА СЕ ОКАЗАЛИ УПОТРЕБЕН И БРАКУВАН ИНСТРУМЕНТ ЗА ИЗВОЮВАНЕ НА ЕДНА ЧУЖДА - НЕТЯХНА - СВОБОДА. ЗА ДА БЪДАТ ПОЛЗВАНИ ЕДИНСТВЕНО, ЗА МАНИПУЛАТИВНО ГЛАСУВАНЕ ПОД ТРИКЛЪОР. (КОИ КАТО ТЯХ.) А, ЧЕ ЩЕ ПАДНЕ ГЛАСУВАНЕ – СЪС СОПИ И БЕЗ СОПИ – ЧАК ДО ВЪВЕЖДАНЕ НА АВТОРИТАРНАТА ЦАРСКА ВЛАСТ В СРЕДАТА НА ТРИДЕСЕТТЕ ГОДИНИ НА ДВАДЕСЕТИ ВЕК, Е ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО.
НЕПОСРЕДСТВЕНО ПОДИР ОСВОБОЖДЕНИЕТО, КОМИТАДЖИЛЪКЪТ НЕОХОТНО ИЗЛИЗА ОТ МОДА. ЗА ДА БЪДЕ ОКОНЧАТЕЛНО УНИЩОЖЕН ПО ВРЕМЕ НА ЦАР ФЕРДИНАНД КОБУРГ-ГОТТА, ОЩЕ ДОКАТО Е КНЯЗ. СЛYЧАИНО ОЦЕЛЕЛИ БОРЦИ ЗА НАРОДНА СВОБОДА, ПОДОБНИ НА ЗНАМЕНИТИЯ ТРАКИЕЦ КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА, БИВАТ ПОСТАВЯНИ ПОД НЕПОСРЕДСТВЕН ПОЛИЦЕЙСКИ НАДЗОР, И, С ПОВОД И БЕЗ ПОВОД ТЕРОРИЗИРАНИ, ОТ ЕДНА АПАРАТНА ВЛАСТ ДАЛЕЧ ПО-ТЕЖКА ОТ ГОДИНИТЕ НА ПАДИШАХА.
ЦИВИЛИЗАЦИЯТА НЕ ХАРЕСВА БУНТАРИ. НО, СИ ГИ ПРОИЗВЕЖДА В ПРОМИШЛЕНИ КОЛИЧЕСТВА. ЧЕ, ДА СИ ГИ ПОЛЗВА БЕЗПОЩАДНО. В КРАЙНА СМЕТКА КОМИТАДЖИЛЪКЪТ, В МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ, Е ОКОНЧАТЕЛНО ОВЛАДЯН. НА ОСТАТЪЧНИТЕ СЕМЕНА КОМИТСКИ БИВА ЛЕПНАТО ПРОЗВИЩЕ „ТЕРОРИСТИ“. ВИДНИ КОМИТИ ОБАЧЕ, БИВАТ ОМАЙНО УВАЖЕНИ. ГЛАСУВАНИ ИМ СА ПЕРСОНАЛНИ „ПОБОРНИЧЕСКИ“ ПЕНСИИ. ГОДИНИТЕ ПРЕКАРАНИ ПО ЗАНДАНИ, ГОРИ И ПО ПЛАНИНИ, БИВАТ ПО БАЛКАНСКИ ОСРЕБРЕНИ. МНОЗИНА СА ДОТОЛКОВА РАЗОЧАРОВАНИ, ОТ НАЛАГАНИЯ КОРУПТИВЕН МОДЕЛ ЗА СВОБОДА И ПРАВДИНИ, ЧЕ ПОСЯГАТ НА СЕБЕ СИ. (НЕ Е ИЗСЛЕДВАНО.)
ДОКАТО КАРА СЛАВНИ СТАРИНИ В СЛИВЕН ГРАДА ГОЛЯМА, ВОЙВОДАТА НА ВОЕВОДИТЕ ПАНАЙОТ ХИТОВ НЕ ПРОПУСКА, ДА СИ СЕ ЗАЯЖДА С ВЛАСТИМЕЮЩИТЕ. ВЪПРЕКИ ОТПУСНАТАТА ЗНАЧИТЕЛНА ПЕНСИЯ. ТОЙ Е УСТАНОВИЛ, ЧЕ ПОДИР ОСВОБОЖДЕНИЕТО ОТ АГАРЯНА, ЗАВАЛИИТЕ БЕДНЯЦИ ЗАЕДНО СЪС НОВОПОСТРОЕНИТЕ ЗАТВОРИ, СА СТАНАЛИ ДВОЙНО ПОВЕЧЕ. И, АКО НЯКОГА Е УСПЯВАЛ С ОРЪЖИЕ В РЪКА, ДА ВЪВЕЖДА РЕД И ХРИСТИЯНСКА СПРАВЕДЛИВОСТ, СЕГА ТОВА Е НАПЪЛНО НЕВЪЗМОЖНО. ПЪК, И ПYШКАЛАТА СА ЕПТЕМ ДРYГИ. РУСИЯ СЕ Е ОТТЕГЛИЛА ПРЕКАЛЕНО СПЕШНО. БЕЗ ДА ПОЖЕЛАЕ ДА НАПРАВИ ЩО ДА Е ЗА ВСИЧКИ ОНИЯ, КОИТО ВЕКОВЕ КОВАРНО Е ПОДТИКВАЛА КЪМ БУНТ. БЕЗ ДА ПРОПУСНЕ, ДА ПОСЕЕ СЕМЕНАТА НА ПРЕДСТОЯЩИ СОЦИАЛНИ ПРОМЕНИ. ЗА ДА КРYАТ, ЗРЕЯТ И КЪЛНЯТ.
ВСЯКО СВЕЩЕННО ПЪРВО ЧИСЛО НА ВСЕКИ ПРЕДСТОЯЩ ПЕНСИОНЕН МЕСЕЦ, КОГАТО ВОЙВОДАТА НА ВОЙВОДИТЕ СЛИЗА НА БЯЛ КОН, ЗА ДА СИ ПОЛУЧИ ПОБОРНИЧЕСКАТА ПЕНСИЯ, ЗАВАЛИИТЕ ОСВОБОДЕНИ ЗА ОСЪВРЕМЕНЕНА РОБИЯ БЕДНЯЦИ, С НЕТЪРПЕНИЕ ОЧАКВАТ ПРЕСТАРЕЛИYАТ ВОЕВОДА, В СЪСЕДНОТО НА ОБЩИНСКОТО УПРАВЛЕНИЕ КАФЕНЕ. ВИДЯТ ЛИ, ЧЕ БАШ-ПИШМАН-ВОЕВОДАТА ИЗЛИЗА ПО СТЪЛБИЩЕТО ЗА ДА СЕ МЕТНЕ ОБРАТНО НА ЖРЕБЕЦА, ОБЕЗДОМЕНИТЕ ПОБОРНИЦИ СЕ ВТУРВАТ ДА ПРОСЯТ. ВОЙВОДАТА Е СЪС ШИРОКО СЪРЦЕ. И, КАКТО НЯКОГА Е ВЗЕМАЛ, ТАКА СЕГА РАЗДАВА. ЗА ДА СЕ ВЪРНЕ У ДОМА, БЕЗ ПУКНАТ ПЕНСИОНЕН ГРОШ. ТОВА ПРАВИ, В КРАЙНА СМЕТКА, ДА СЕ ПРЕМЕСТИ ДА ЖИВЕЕ – ЧАК В РУСЕ. КЪДЕТО ИСТОРИЯТА СЕ ПОВТАРЯ. ПОНЕ ТАКА ТВЪРДЯТ ОЧЕВИДЦИ. ПРОСИТЕЛИТЕ СА ВСЕ БИВШИ КОМИТИ И ЯТАЦИ, НА КОИТО „ПОБОРНИЧЕСКА“ ПЕНСИЯ НЕ СЕ ПОЛАГА. А И ТЕ, СЪС СВОЯТА МНОГОБРОЙНА ЧЕЛЯД СЕ ПРАВЯТ, ЧЕ НЕ ЗНАЯТ КАКВО Е ГЛАДНА СТАЧКА. НАЛИ НЕПРЕСТАННО ПРЕБИВАВАТ В НЕЯ. НИТО ПОДОЗИРАТ, КАК ЕДИН ДЕН ПО ЦЯЛАТА ЗЕМЛЯ СВЕЩЕННА БОЛГАРСКАЯ, ЩЕ СЕ НАЛОЖИ МАСОВО ЗАЧЕВАНЕ ИН-ВИТРО. ЧЕ ИНАЧЕ, РОДАТА БОЛГАРСКАЯ БИ МОГЛА СЪВСЕМ ДА ПОГИНЕ.
ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, БЪДЕЩИЯТ ЦАР Е ЗАЯВИЛ, ЧЕ Е НЕВЪЗМОЖНО ДА БЪДЕ ПЕНСИОНИРАН „ЦЯЛ ЕДИН НАРОД ОТ ПОБОРНИЦИ“. БЕЗ ДА ПРЕДПОЛАГА, ЧЕ В НАШЕ ВРЕМЕ, И ТОВА БЕ ВИДНО. ПО-НАТАТЪК? Е, КАКВО ПО-НАТАТЪК. ВЪВ ВРЪЗКА С ПОРЕДНАТА ОПТИМИЗАЦИЯ НА НАРОДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ, ВОЕВОДАТА НА ВОЙВОДИТЕ БИВА РАЗВЕЖДАН ИЗ НАЧАЛНИТЕ УЧИЛИЩА НА КНЯЖЕСТВОТО. ДА ВИДЯТ УЧАЩИТЕ, ЩО Е ИСТИНСКИ БОРЕЦ ЗА НАРОДНИ ПРАВДИНИ. ЗА ВСЕКИ ПОДОБЕН СЛУЧАИ, ВОЕВОДАТА НА ВОЙВОДИТЕ ОБЛИЧА БОЙНАТА СИ ХАЙДУШКА НОСИЯ, С БЕЛИ ПОТУРИ СЪС ЧЕРНИ ШИРИТИ, С БЯЛА ФУСТАНЕЛА НА ДИПЛИ; НАДЯВА КОЖЕНИ ЦЪРВУЛИ С ВЪРВИ ОТ ПРЕСУКАН КОНСКИ КОСЪМ; НАХЛУЗВА ВЪЛНЕНИ НАВУЩА ВЪРХУ БЕЛЕНИ ПАРТЕНКИ; УВЕСВА ВМИРИСАН НА БАРУТ И КЪРВИЩА КОЖЕН СИЛЯХ С ПИЩОВИ, НОЖОВЕ И САБИ; И ТРЪГВА ПОДИР ДИРЕКТОРА НА СЪОТВЕТНОТО УЧИЛИЩЕ - ОТ СТАЯ НА СТАЯ. ВЪРВИ ЗАСИЛЕНО ПАТРИОТИЧЕСКО ВЪЗПИТАНИЕ, ЧЕ ПРЕДСТОYАТ ВОYНИ ПО ЕВРОПЕYСКИ. ТОВА ТОY ПРАВИ СЪВСЕМ БЕЗКОРИСТНО, СРЕЩУ СЪБРАН ОТ УЧЕНИЦИТЕ БАКШИШ - БУЦА СИРЕНЕ И САМУН ХЛЯБ – ДАРЕНИЕ ОТ СЪСЕДНА БАКАЛИЯ. ОТВЪН, ЗАКЪСАЛИТЕ ЗА КОМАТ ХЛЯБ БИВШИ И НАСТОЯЩИ ЯТАЦИ - ОЧАКВАТ. ЗАПТИЕТА НЕ СЕ ВИДЯТ. НО, СТРАННИ СЕНКИ С ВНОСНИ БОМБЕТА, ПАПИОНКИ И ШЛИФЕРИ, КРЪСТОСВАТ НАСАМ-НАТАМ ПОПИПВАЙКИ СЕ ПОД КРЪСТ. СЪВЕСТТА НА НАЦИЯТА ДЕБНЕ.
ЗА СЛОБОДАТА БОЛГАРСКАЯ ОЦЕЛЯВА, И ХВЪРКАТИЯТ ФИЛИП ТОТЮ ВОЕВОДА. НАДУПЧЕН ОТ КУРШУМИ И САЧМИ НА ПОВЕЧЕ ОТ ЧЕТИРИДЕСЕТ МЕСТА, СЪС САКАТ КРАК И ПОСЕЧЕНА РЪКА, ПО БОЖИЯ ВОЛЯ ОЦЕЛЯЛ, КЪМ 1901., ФИЛИП ТОТЮ Е ПРИНУДЕН ДА ОБИКАЛЯ УЧИЛИЩАТА, ЧЕ ДА РАЗКАЗВА НА УЧАЩИТЕ БУНТОВНИ СПОМЕНИ НЕСВЕСТНИ. НИКОЙ НЕ ГО ПИТА – КАК Я КАРА У ДÒМА. ВСИЧКИ СЕ ВЪЗХИЩАВАТ НА ОГРОМНИТЕ НЕГОВИ МУСТАЦИ, БЯЛАТА КОЛОСАНА ФУСТАНЕЛА; КОЖЕНИЯ СИЛЯХ С БАРУТНИЦА, КАМИ И НОЖОВЕ; ВИСОКИЯ КАЛПАК СЪС СЪРМЕНО ДЪНО, И ПОЗЛАТЕНА ЛАМАРИНЕНА ПЛОЧА НА ЧЕЛО С НАДПИС „СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ“. И, ТЪЙ КАТО ВОЕВОДАТА ПРЕКАЛЕНО ЧЕСТО СОЧИ ТАЗИ ТАБЕЛА „СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ“ НА ПОКАЗ; ИЗПУСКАЙКИ СЕ ПРЕД УЧАЩИТЕ ДА ТВЪРДИ, ЧЕ И ДВЕТЕ СА ДОШЛИ ПРЕКАЛЕНО РАНО, ПОДОЗРИТЕЛНО НАВЕДНЪЖ И ЗАВИНАГИ ГРОБОВНО; НО И, ЧЕ НИКОГА НЕ Е ПРЕКАЛЕНО КЪСНО ЗА ИСТИНСКА БОРБА ЗА СЛОБОДА И ПРАВДИНИ, ПРЕСТАВА ДА БЪДЕ ЕКСПОНИРАН.
КАЗИОННО ПОТYШАВАНИЯ СИСТЕМНО ЗАГАСВАЩ НАРОДЕН КУМИР ВАСИЛИЙ ЛЕВСКИЙ, ИМА ЩАСТИЕ ДА НЕ ДОЖИВЕЕ СЛОБОДАТА НАЦИОНАЛНА БОЛГАРСКАЯ. ГЛАДЕН, НЕДОСПАЛ, ИЗНЕМОЩЯЛ И БОЛЕН, С ПОЛУОТВОРЕНА РАНА ОТ НЕДОПЛАТЕН БЕЛГРАДСКИ ДОКТОРЛЪК; В РЕЗУЛТАТ НА ПЕРФЕКТНА ПОЛИЦЕЙСКА ОПЕРАЦИЯ РЪКОВОДЕНА ОТ ЕКСПЕРТИ НА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ; ЛЕВСКИЙ БИВА ЗАЛОВЕН В ХАНЧЕ НА „НАРОДНИ ЯТАЦИ“ ПРИ КЪКРИНА, ЛОВЕШКО. (НА ЕВРОПА НЕ СА НЕОБХОДИМИ САМООСВОБОЖДАВАЩИ СЕ НАРОДИ - НЕЗАБАВНО ПРЕТЕНДИРАТ ЗА ИЗЛАЗ НА ТРИ МОРЕТА.) В НЕГОВОТО ИЗДИРВАНЕ СА ВЛОЖЕНИ ЗЛАТНИ НАПОЛЕОНИ, ФОТОГРАФСКА ТЕХНИКА, И БЕЗБРОЙ ШПИОН-ПОТУРНАЦИ. ПОДИР СЛОБОДАТА НАЦИОНАЛНА БОЛГАРСКАЯ, ПРЕВЪРНАЛИ СЕ В ПОЧТЕНИ ДЕПУТАТИ, ПРЕУСПЯВАЩИ БАНКЕРИ, И ПЪРВА РЪКА ПАТРИОТ-ИНДУСТРИАЛЦИ. В ПРЕСЛЕДВАНЕТО УЧАСТВАТ ХОРА НА ДИМИТЪР ОБЩИ, АПАРАТЪТ НА ЕДВА СЪЗДАДЕНАТА БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ, РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ В ЦАРИГРАД В ЛИЦЕТО НА ЗНАМЕНИЯ ПРИЯТЕЛ НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО ГРАФ ИГНАТИЕВ, РАЗУЗНАВАНИЯТА НА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ. В ДОБАВЪК - ЦЕЛИЯТ НАРОД БОЛГАРСКИ, КОЙТО ДЯКОНЪТ Е ТРЪГНАЛ ДА БУДИ И ОРГАНИЗИРА.СЪДБАТА НА ДЯКОН ВАСИЛИЙ ЛЕВСКИЙ РЕШАВА НЕ ТОЛКОВА ТУРСКАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА, КОЛКОТО ОСНОВНИЯТ СЪЕШНИК НА ТАЗИ СИСТЕМА – ИСКОННИЯТ БЪЛГАРСКИ ЕБАН ЧОРБАДЖИЛЪК. НАБЪРЗО ЛИКВИДИРАН НАКРАЙ СОФИЯ, ВЪЗ ОСНОВА НА НЕЯСЕН ПРОТОКОЛ, ВАСИЛИЙ ЛЕВСКИЙ БИВА НЕЗАБАВНО ЗАБРАВЕН. БОРБИТЕ ВЪТРЕ В БРЦК ОСТАВАТ ПРЕДНАМЕРЕНО НЕИЗСЛЕДВАНИ. ДАНО НЕ БЪДЕ ОТВРАТЕН ЗАВИНАГИ НАРОДО, ОТ БОРБИ - ЗА ЖИВА ПАРА-ЗВОНК- И ВЛАСТ В ПЕРСПЕКТИВА.
ДО 1882., НИКОЙ НЕ СЕ СЕЩА, ЧЕ НА ТОЗИ ЛЪЖОВЕН СВЯТ Е ИМАЛО ДЯКОН НА ИМЕ ЛЕВСКИЙ. КАТО СЕ ПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО, ЩОТО ГРОБЪТ МУ ОКОНЧАТЕЛНО ДА СЕ ЗАТРИЕ. ДОКАЗАН НАЦИОНАЛЕН МАЙСТОРЛЪК, НА КОЙТО ЕДИНСТВЕНО ПИШМАН-БЪЛГАРАНОВЦИ СА СПОСОБНИ. (САМО В ГРАД ВАРНА, БЪДЕЩА КУЛТУРНА СТОЛИЦА НА ЕВРОПА, ПОДИР 1944., СА ЗАКРИТИ БЕЗ НИКАКВО ДОПИТВАНЕ ДО ИЙХАЛЕТО, КАТОЛИЧЕСКОТО И ПРОТЕСТАНТСКОТО, А МАЛКО ПРЕДИ ТОВА - И ГРЪЦКОТО ГРОБИЩА. ЗА ЕВРЕИСКО ГРОБИЩЕ НЕ НАПОМНЯ НИКОЙ. ДОРИ РЕДКИТЕ ЦЪРКОВНИ ГРОБОВЕ - В ДВОРОВЕ НА ЦЪРКВИ - СА ЗАТРИТИ.) ТОГАВА НЕОЧАКВАНО СЕ ПОЯВЯВА ПЪРВИЯТ ОПИТ ЗА БИОГРАФИЯ НА ЛЕВСКИЙ ОТ НЯКОЙ СИ ГЕОРГИ ЯНАКИЕВ КИРКОВ. ПРОДАВАНА ПО СБОРОВЕ И ПАНАИРИ ДО ПЕТДЕСЕТТЯХ ГОДИНИ НА МИНАЛИЯТ ВЕК - ДНЕС ТРУДНО СЕ ОТКРИВА. ТАКАВА Е СЪДБАТА НА РОДОЛЮБИВАТА БЪЛГАРСКА КНИГА – ДА СТАРЕЕ ЗАЕДНО С НАС.
ОЩЕ ПРЕЗ 1878 ГОДИНА ОБАЧЕ, ЕДИН ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ; СЪСТАВЕН ОТ ПРОДАЛИ НЕ САМО ДЯКОНА, НО И ДУШИТЕ СВОИ;, ПОЛАГА ТЕМЕЛИТЕ НА НАСТОЯЩИЯТ СКРОМЕН ПАМЕТНИК. ЧИЙТО ГРАДЕЖ ПРОДЪЛЖАВА ЦЕЛИ ПЕТНАДЕСЕТ ГОДИНИ. (ПАРА ДА ПАДА.) БРУТАЛНОТО ПРЕМАХВАНЕ, В КРАЯТ НА ДВАДЕСЕТИ ВЕК, НА ИЗКЛЮЧИТЕЛНОТО ТЕХНОЛОГИЧЕСКО СЪОРЪЖЕНИЕ „МАВЗОЛЕЙ ГЕОРГИ ДИМИТРОВ“ ЯРКО ПОКАЗВА, ЧЕ ВЯТЪРЪТ НАД БАЛКАНИТЕ ПРЕКАЛЕНО ЛЕСНО ПРОМЕНЯ ПОСОКА, НАПРАВЛЕНИЕ И СИЛА. КОЕТО ОБЯСНЯВА ПЪЛНОТО ЗАТРИВАНЕ НА ДРЕВНИ И СРЕДНОВЕКОВНИ КРЕПОСТНИ СЪОРЪЖЕНИЯ ПО НАШИТЕ ЗЕМИ. И, ПРАВИ ДА СЕ ПИТАМЕ, КАКВО ВСЪЩНОСТ ОЧАКВА ПОДОБНИ СЪОРЪЖЕНИЯ В БЪДЕЩЕ? А НА ВЪПРОСА – АБЕ ЗАЩО АЛААНКООЛУ, БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ ВСЕВЕЧНА, СЕ ОКАЗВА ВИНАГИ ПО-РАЗЛИЧНА ОТ ОНАЗИ ПИСАНА ОТ ПАИСИЯ ХИЛЕНДАРЕЦ – РЯДКО ОТГОВАРЯ НЯКОЙ? НИМА Е ВЪЗМОЖНО?
ДЯКОН ВАСИЛИЙ ЛЕВСКИЙ НЕ ОСТАВЯ ИЗЯСНЕНО ПОТОМСТВО – ПРЕТЕНДЕНТИ ЗА „ПОБОРНИЧЕСКА“ ПЕНСИЯ. МАЙКА ГИНА КУНЧЕВА ПОЧИВА ОКОЛО 1879.. ОБЩИНАРИТЕ НА СТАРО КАРЛОВО РЕШАВАТ, ЧЕ Е ПО-ЛЕСНО ДА СЕ ИМИТИРА ВИЕНА, ВМЕСТО ДАБЪДАТ ОПАЗЕНИ ПОТОМСТВЕНИ ОБИЧАИ И РАХАТЛЪК. ВЛИЗА В СИЛА ГРАДОУСТРОЙСТВЕН ПЛАН, ТАКА ОТЪРВАЩ НА НОВОИМАЩИТЕ – ЧЕ ДА СТАНАТ ОЩЕ ПО-ИМАЩИ. ПЛАНЪТ ПРЕДВИЖДА ДОМЪТ, НА ДЯКОНА ЛЕВСКИЯ, ДА БЪДЕ ЗАТРИТ БЕЗ ДИПЛОМАТИЧЕСКА НАМЕСА. ЕДИН СМЕЛ ДЕЙСТВАЩ ОФИЦЕР, ПОДПОЛКОВНИК ПЕТЪР ДИМКОВ, РЯЗКО СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯ. РАЗПОЛАГАЙКИ НА СВОЯ ГЛАВА, ОКОЛО ЖАЛКАТА СЪБОРЕТИНА, ВОЙСКОВА ОХРАНА. ДОКАТО КМЕТЪТ НА КАРЛОВО ДОЙДЕ НА СЕБЕ СИ. ДОМЪТ НА ДЯКОН ВАСИЛИЙ ЛЕВСКИЙ Е СПАСЕН. НО, ЗА ДИМКОВ, ТОВА НЕ МИНАВА ТОКУ ТЪЙ. ПОДИР ДЕВЕТИ, КАТО БИВШ ЦАРСКИ ОФИЦЕР, ТОЙ БИВА ОСТАВЕН БЕЗ ПЕНСИЯ. А, КАТО НАБЕДЕН МАГЬОСНИК И ЕФЕКТИВЕН БИЛКАР, БИВА ПРЕСЛЕДВАН ДО ДУПКА. ВСЕ ПАК, УСПЯВА ДА СПАСТРИ НЯКОЛКО СБОРНИКА С НАРОДОПОЛЕЗНИ РЕЦЕПТИ.
БАЛЧО НЕЙКОВ ДЯКОВ, Е ПОБОРНИК ОТ ПОСТОСВОБОЖДЕНСКИ МАЩАБ. БЕЗ ДА ПРЕТЕНДИРА ЗА НЯКАКВО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, ТОЙ ПРОВЕЖДА; НА СВОЯ СМЕТКА И ОТГОВОРНОСТ; СМАЙВАЩИ ЧАСТНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ НА РОДАТА НА СТЕФАН ТОДОРОВ ДИМОВ - КАРАДЖА. С КОЙТО ГО СВЪРЗВА БУЙНО ЮНОШЕСТВО И ДАЛЕЧНИ РОДОВИ ВРЪЗКИ. ЗАДЪЛБАВАЙКИ НАЗАД ВСРЕД ВЕКОВЕТЕ, КРЪСТОСВАЙКИ НАШИР-НАДЛЪЖ МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ, БАЛЧО НЕЙКОВ УСПЯВА ДА СПАСИ ДУЗИНА ДРЕВНИ НАДГРОБНИ ПАМЕТНИЦИ – КОЙ ЗНАЕ КАК НЕУПОТРЕБЕНИ ЗА ГРАДЕЖ НА ОБОРИ. СЪБИТИЯТА ОТ 1878., ГО ЗАВАРВАТ В СТАРА КИЛИЯ, РУМЪНСКО, КЪДЕТО Е ГРАДОНАЧАЛНИК. И, ТРЪГВА ЗАЕДНО С ВОЙСКИТЕ.
ОЩЕ ПРЕЗ 1868., СТЕФАН КАРАДЖА И ХАДЖИ ДИМИТЪР СА РАЗВЕЛИ ЗЕЛЕНОТО ЗНАМЕ НА СВОБОДАТА В БАЛКАНА. НАПЪЛНО НАЯСНО С ОТЧАЯНАТА ПЕРСПЕКТИВА – ДА ПОГИНАТ, НО ДА РАЗБУТАТ КИРПИЧА НА НЕПРОБУДНАТА РАЯ. КЪМ 1890., БАЛЧО НЕЙКОВ СЕ ЯВЯВА ПРИ МЛАДИЯТ СТОЛИЧЕН ДАСКАЛ ТЕОДОР БАЛАН. С МОЛБА ЗА ОТЗИВ ПО ГРАМОТНОСТТА НА ОНОВА, КОЕТО Е СЪБРАЛ И ОПИСАЛ. ТЕОДОР БАЛАН ОСТАВА КАТО ГРЪМНАТ. ПОДОБНО ЗАДЪЛБОЧЕНО ИЗСЛЕДВАНЕ, ДОРИ САМИЯТ ТОЙ НЕ СИ Е ПОЗВОЛЯВАЛ. ЗАПОЧВА ХОДЕНЕ ПО МЪКИТЕ. ПРИ КОЕТО ТЕОДОР БАЛАН БИВА ДОПУСНАТ В ЛОНОТО НА ВИСОКИТЕ НАУКИ, ДОКАТО БАЛЧО НЕЙКОВ ОСТАВА С ПРЯК ОТКАЗ ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ПРОСВЕТАТА. ВЕДОМСТВО УСПЯЛО, ЗАЕДНО С ИЗСЛЕДВАНИТА НА БАЛЧО НЕЙКОВ, ДО ОТРЕЧЕ И ОТХВЪРЛИ И „ВЕДА СЛОВЕНА“. И НАИСТИНА. И ДО ДНЕС У НАС ДОМУВА, БЕЗ ДА ПРОПУСНЕ ДА НИ СЕ НАДСМЕЕ, ПОЗИТИВНОТО ОТРИЦАНИЕ НА НЕОЧАКВАНО ОТКРИТОТО ОРГАНИЧНО СТОЙНОСТНО. ВСИЧКО ВНОСНО Е ПОВЕЧЕ ГОДНО ЗА КОНСУМАЦИЯ, ПО-МАЙСТОРСКИ ИЗВРАТЕНО ПО ХАРАКТЕР, И ПО-ПОДХОДЯЩО ЗА КОНВЕРТИРАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯТ НАЦИОНАЛЕН МАНТАЛИТЕТ – В НЕ ЗНАМ ЩО СИ. ЩЕ ИЗМИНАТ ОСЕМДЕСЕТИНА ГОДИНИ ЗЕМНО ВРЕМЕ, ПРЕДИ ИЗСЛЕДВАНИЯТА НА БАЛЧО НЕЙКОВ ДА ВИДЯТ БЯЛ СВЯТ В НОВА КНИГА. БЛАГОДАРЕНИЕ ОСЪЗНАТОСТТА - ЗА БЪЛГАРЩИНА И ПОТОМСТВЕНА ПРИЕМСТВЕНОСТ, НА ЕЛИТАРНА ДАМА, НА КОЯТО НЕ Й БЕ ПИСАНО ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ВЛАСТВА. ПРОЗРЯЛА В КОРЕН, ВЕДНЪЖ-ЗАВИНАГИ, СЪЩНОСТТА НА НЕЩАТА. НИКОЙ НЕ СЕ СЕЩА, ДА СЪДЕЙСТВА НА БАЛЧО НЕЙКОВ, ЗА ДЪРЖАВНА ПЕНСИЯ. ЦЕЛИЯТ СВОЙ ИМОТ, ЦЯЛОТО СВОЕ СКРОМНО ИМУЩЕСТВО БАЛЧО НЕЙКОВ ВЛАГА В ИЗДИРВАНЕ РОДОВИТЕ КОРЕНИ НА КАРАДЖАТА, А ПО-СКОРО В ИЗДИРВАНЕ МАГИЧЕСКАТА ФОРМУЛА НА БЪЛГАРСКИЯТ НАЦИОНАЛЕН СЪПРОТИВИТЕЛЕН ГЕНИЙ. ДАЛИ НЯКОЙ БИ УСПЯЛ ДА Я ДЕФИНИРА СВОЕВРЕМЕННО? ПО ВРЕМЕ НА ГОЛЯМАТА КРИЗА ОТ 1917., ТРУПЪТ НА БАЛЧО НЕЙКОВ, САМОМУМИФИЦИРАН, ПОЛУИЗЯДЕН ОТ МАНАСТИРСКИ ПЛЪХОВЕ, БИВА СЛУЧАЙНО ОТКРИТ В ЕДНА ЗАБУТАНА КИЛИЯ В ИЛИЯНСКИЯТ МАНАСТИР, НЕДАЛЕЧ ОТ СОФИЯ. БИЛО СРЕДНОЩ, И ОТПОРЕНАТА ВРАТА НА КИЛИЯТА СИ СЕ ТРЪШКАЛА. ФУКНАЛ КЪМ ВИСШИ АКАДЕМИЧНИ КРЪГОВЕ, ЗА ТЕОДОР БАЛАН, БАЛЧО НЕЙКОВ ОСТАВА САМО ЕДИН СЛУЧАЕН СПОМЕН. НО – ВСЕ ПАК - ПУБЛИЧНО УПОМЕНАТ. ТОЛКОЗ.
БЕЗСПОРНИЯТ НАИВНИК ХРИСТО БОТЬОВ, СЕ ВТУРВА НА БОЙ ЗА СЛОБОДАТА БОЛГАРСКАЯ, УДИВИТЕЛНО ПАРАДНО ЕКИПИРАН. ДОСТАТЪЧНО ХУБАВО ЗАБЛУДЕН ОТ УВЕРЕНИЯТА НА АГЕНТИТЕ НА КОНСУЛИТЕ НА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ, ЗА СВОЕВРЕМЕННА МЕЖДУНАРОДНА ВОЕННА НАМЕСА И НЕЗАБАВНО РЕШАВАНЕ НА Т.Н. „ВОСТОЧНИЙ ВОПРОС“ ЩОМ ИЗЛЕЗЕ В БАЛКАНА - ПРЕДИ ДА ЗАХАБИ СВОИТЕ ЛАЧЕНИ БОТУШИ. ВЪОРЪЖЕНИЕТО НОВО-НОВЕНИЧКО, ДОСТАВЕНО ОТ ХОЛАНДСКИЯТ КОНСУЛ В РУСЕ, ОЧАКВА БОТЙОВАТА ЧЕТА НАГОТОВО - В ТРЮМОВЕТЕ НА НЕВИННИЯ АВСТРОУНГАРСКИ КОЛЕСЕН ПАРАХОД „РАДЕЦКИ“. ПОРАДИ СЛАБА ВОЕННА ПОДГОТОВКА, БОТЕВ НЕ УСПЯВА ДА ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ НА МОРЯКЪТ-СИГНАЛЩИК НА КЪРМАТА, КОМУНИКИРАЩ, С ПРЕСЛЕДВАЩАТА ГИ ТУРСКА ПОГРАНИЧНА КАНОНЕРКА. НЕЩАТА СЕ ОКАЗВАТ ОТКУПЕНИ И ПРЕПРОДАДЕНИ. НАШ ХРИСТО ЕДВА ЛИ СЕ Е САМОЗАБЛУЖДАВАЛ, ЧЕ СЪС СТИХОВЕ, ПЕСНИ И ЧЕТА ОТ НЯКАКВИ СИ 200 НЕОБУЧЕНИ ЧОВЕКА, БИ МОГЪЛ ДА ВДИГНЕ РОБЪТ НА БОРБА ЗА СЛОБОДА. ПОГРЕШНО ИНФОРМИРАН, ЧЕ РОБЪТ ВЕКЕ СЕ Е ПРИПОВДИГНАЛ. ПОНЕ ТАКА ТВЪРДЯТ КУРИЕРИТЕ-ЛЪЖЦИ ОТ БРЦК. ПО ЧУЖДО ВНУШЕНИЕ ОПРЕДЕЛИЛИ КОЗЛОДУЙ, ЗА ДЕБАРКАЦИОНЕН ПЛАН. В ПО-КЪСНИ ГОДИНИ, КОГАТО ВСИЧКО СВЪРШВА, А НАРОДЪТ МНОГОКРАТНО ОТРЕЗВЯВА - БЕЗ ДА ПОУМНЕЕ, ИЗЛИЗА МРЪСНИШКИ АНТИРЕВОЛЮЦИОНЕН СТИХ. ЗАТОВА ПЪК - КОЛКО ТРАГИЧНО ТОЧЕН.
НА ВОЛА НА РОГАТА, КАЦНАЛА МУХАТА, И УМРЯЛА ЗА СВОБОДАТА!?!
ШИРОКО ЕКСПЛОАТИРАН, И ОТ ЛЕВИ – И ОТ ДЕСНИ, ОТ РЕВОЛЮЦИОНЕРИ И ТЪРГАШИ, СВЕТЕЦЪТ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА РЕВОЛЮЦИОННА СЪВЕСТ, СВЕТОВНИЯТ ПОЕТ ОТ ЕВРОПЕЙСКИ МАЩАБ ХРИСТО БОТЬОВ, ЕДВА ЛИ ИМЕННО ТОВА СИ ЗАСЛУЖАВА. НО, ПРЕЦЕНКИТЕ НА АНОНИМНИ СЛОВОСЛАГАТЕЛИ, ПОНЯКОГА СА ОТЧАЙВАЩО ТОЧНИ. ПРЕДИ ДА ТРЪГНЕ НА БОЙ ЗА СВОБОДА, ПОЕТЪТ, НА ДВЕ - НА ТРИ, СЕ ПРОЩАВА СЪС СВОЯТА МАЙКА. ПО ТОВА ВРЕМЕ МИЛОСТИВО ПРИЮТЕНА КАТО СЛУГИНЯ, В ДОМЪТ НА ЕВЛОГИ ГЕОРГИЕВ, В БУКУРЕЩ. ВМЕСТО НАПОЛЕОНИ ВЪВ ВЪЗЕЛ НА ЧУМБЕР, ХРИСТО Й ВРЪЧВА ПЪРВИЯТ БРОЙ НА СВОЯТ ПОСЛЕДЕН ВЕСТНИК „НОВА БЪЛГАРИЯ“: ДА ГО ОБСИПЕ СЪС ВДОВИШКИ СЪЛЗИ – ЗА КЪСМЕТ. ПОД УВЕРЕНИЯТА НА МАСТИТИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БРЦК, ЧЕ ЗА СЕГА ЩЕ СЕ ПЛАЩА ПО 100 ФРАНКА МЕСЕЧНО НА ВЕНЕТА И ЕДВА РОДЕНОТО ДЕТЕ ИВАНКА. В СЛУЧАЙ ЧЕ – НЕ ДАЙ БОГ!?! - ГОСПОДИН БОТЬОВ ПОГИНЕ ЗА СЛОБОДАТА НАЦИОНАЛНА БОЛГАРСКАЯ, ЩЕ ИМ СЕ ОТПУСНЕ ПОЖИЗНЕНА ПЕНСИЯ. КОЕТО, РАЗБИРА СЕ, НЕ СЕ СЛУЧВА. НЕЗАВИСИМО, ЧЕ ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ОТКЛИК НА ТОВА РУСКО-АВСТРИЙСКО-ФРЕНСКО-ХОЛАНДСКО ДОБРЕ ОБЕЗПЕЧЕНО МЕРОПРИЯТИЕ, Е ЗНАЧИТЕЛЕН ЗА ТОГАВАШНИЯТ СВЯТ. И СЕРИОЗНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ - все още и завинаги!?! - ЗА ВСИЧКИ НАС.
ОЩЕ СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА ИМПЕРСКА РУСИЯ ПОЛУЧАВА ДОБРО ОТ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ, ЗА ПОРЕДНА ВОЙНА СРЕЩУ ПАДИШАХА. РУСИЯ УСПЯВА. КАКТО НА БАЛКАНСКИЯ ФРОНТ, ТАКА И НА АЗИАТСКИЯТ. ЗА КОЙТО НЯМА НИКАКЪВ ПОЛИТИЧЕСКИ ДОПУСК ДА ГО ОТВАРЯ, ОСВЕН ИМПЕРСКИ ИНТЕРЕС. КОЕТО ОБЯСНЯВА КОМПРЕСИРАНЕТО НА МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ В НАСТОЯЩИТЕ ИЗКУСТВЕНО ЛИМИТИРАНИ ГРАНИЦИ.
НЕПОСРЕДСТВЕНО, ПОДИР ВОЕННАТА ОКУПАЦИЯ; КОГАТО РУСКИТЕ ВОЙСКИ НЕОХОТНО БИВАТ ОТТЕГЛЕНИ ЗАД ДУНАВА; НАСТЪПВА ТАКА ЖЕЛАНАТА ИСТИНСКА ПОЕВРОПЕЙЧЕНА СЛОБОДА. БОРБАТА ЗА ВЛАСТ, ПАРИ И ЖЕНИ ДОТОЛКОВА СЕ ОЖЕСТОЧАВА, ЧЕ ВЕСТНИЦИТЕ ПИШАТ ЕДИНСТВЕНО - И САМО - ЗА ТОВА. ПРЕДОСВОБОЖДЕНСКИТЕ ИДЕАЛИ ЗА ДОСЛУК С ДЯДО ИВАН СЯКАШ ЗАВИНАГИ ЗАЧЕЗВАТ. ЗАБРАВЕН Е И НАИВНИКЪТ-ПОЕТ ХРИСТО БОТЬОВ. ЧАК ДО 1884., КОГАТО БУДНОТО БЪЛГАРСКО ОВЧАРЧЕ ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ СИ ПОЗВОЛЯВА, ДА НАПОМНИ ЗА ПОЕТА В ПЛОВДИВСКИЯТ ВЕСТНИК „ЮЖНА БЪЛГАРИЯ“:
„НАРОДЪТ ЗА КОЙТО ТОЙ СЕ БОРИ – ВЕЧЕ НЕ СЪЩЕСТВУВА“.
ТОВА СЪКРОВНО НАПОМНЯНЕ ИДЕ ОВРЕМЕ. ЕВРОПА НАПЪВА НА ВРАТИТЕ НА МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ. ДА ИНВЕСТИРА - ОСНОВНО В МИНОДОБИВ. ДОКАТО МЛАДЕЖТА СЕ ЧУДИ – НА ЧИЙ БОГ ДА СЕ МОЛИ.
ВЕЧНИЯТ БУНТАР ЗАХАРИ СТОЯНОВ ОТИВА, С ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА БИОГРАФИЯТА НА ПОЕТА, ПРИ МИНИСТЪРА НА ПРОСВЕТАТА ГЕОРГИ ЖИВКОВ. МИНИСТЪРЪТ ИЗБУХВА В ПРЕЗРИТЕЛЕН СМЯХ, НАРИЧАЙКИ БОТЕВ „ОНЗИ ВАГАБОНТИН“. С ПОПРЪЖНИ НА УМ, ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ ТЪЖНО СЕ ОТТЕГЛЯ.
СЕМЕЙСТВОТО НА БОТЕВ Е В БЪЛГАРИЯ, ЕДВА СВЪРЗВАЙКИ ДВАТА КРАЯ. ПРЕЗ 1880., НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ Е ГЛАСУВАЛО СПЕЦИАЛЕН ЗАКОН ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА „ПОБОРНИЦИ И ОПЪЛЧЕНЦИ“.ПРИ ТОВА - СЪВСЕМ НАВРЕМЕ. ПОВЕЧЕТО ВЕЧЕ СА ИЗМРЕЛИ. ОСТАНАЛИ СА САМО ПОДХОДЯЩИ ЗА ХАРЕСВАНЕ - ОТ ДВОРА.
ОТ ПРИЕМАНЕТО НА ЗАКОНА СА ИЗМИНАЛИ ГОДИНИ, А НИКОЙ НЕ СЕ СЕЩА ДА ОТПУСНЕ ПЕНСИЯ НА НЯКОЙ ЧЛЕН ОТ СЕМЕЙСТВОТО НА ХРИСТО БОТЬОВА. ПРЕЗ 1887., МАЙКАТА НА ПОЕТА СЕ ПРЕСРАМВА. И, ПОДАВА МОЛБА ДО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЗА ПОБОРНИЧЕСКА ПЕНСИЯ. НОВИТЕ ВЛАДИЦИ НА КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ СЕ ЦИГАНЯТ, ЧЕ И НАДСМИВАТ. В ИМЕТО НА СТАРАТА ПОЕТИЧЕСКА ДРУЖБА, НОВОИЗБРАНИЯТ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ СТЕФАН СТАМБОЛОВ, ПРАВИ НЕОЧАКВАН ЖЕСТ. НА СТАРАТА ЖЕНА, НА КОЯТО МНОГО НЕ Й ОСТАВА, Е ОТПУСНАТА ПЕНСИЯ В РАЗМЕР 1200 ФРАНКА ГОДИШНО. (ОБЛАГИТЕ СЕ ИЗМЕРВАТ ВЪВ ФРАНКОВЕ!) ДЕСЕТИНА ГОДИНИ ПО-КЪСНО, ПРЕЗ 1896., ПЕНСИЯТА БИВА ОТНЕТА. В СРЕДАТА НА МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИЙ 1896., ИВАНКА БОТЮ ПЕТКОВА ПОДАВА НОВА МОЛБА ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ. И ОТНОВО, ПОЛУЧАВА МЪЛЧАЛИВ ОТКАЗ. (ИМПЕРСКИ АБСУРД, НАЛОЖЕН В НАШЕ ДНИ ОТ ЕВЕНТУАЛЕН ДОКТОР НА НАУКИТЕ ЗА ФАШИЗМА.) ПРЕЗ ЯНУАРИЙ 1905., НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ОТПУСКА НА ПРЕСТАРЯЛАТА ЖЕНА ПЕНСИЯ В РАЗМЕР НА 100 ЗЛАТНИ ТОГАВАШНИ ЛЕВА. И, ТЪЙ КАТО ИМЕТО ХРИСТО БОТЬОВ Е ВЗЕТО НА ВСЕОРЪЖИЕ, РЕШЕНИЕТО НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ БИВА ТАКА ШИРОКО ОПОВЕСТЕНО, ЧЕ СЕ ПРЕВРЪЩА ВЪВ ВЕСТНИКАРСКА ИСТЕРИЯ.
ЗА ВЕНЕТА БОТЬОВА НЯКОГА СЕ СЧИТАШЕ, ЧЕ НЕ Е ПОЛУЧАВАЛА ДЪРЖАВНА ПЕНСИЯ. ПО ПРОСТАТА ПРИЧИНА, ЧЕ Е НЯМАЛА ЦЪРКОВЕН БРАК С ПОЕТА НА ПОЕТИТЕ БОЛГАРСКИ. ТОВА НЕ Е ТАКА. ОЩЕ ПЪРВОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ Й ОТПУСКА ПЕНСИЯ В РАЗМЕР НА ЦЕЛИ 30 ЛЕВА. НА 16.01.1885., ВЕНЕТА „КАНДИДАТСТВА“ ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, ЗА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ТАЗИ ОТКРОВЕНО МИЗЕРНА „ПОБОРНИЧЕСКА“ ПЕНСИЯ. МЪЛЧАЛИВИЯТ ОТКАЗ ОТНОВО Е НАЛИЦЕ. ВЪЗМУТЕНА, ВЕНЕТА БОТЬОВА, ЕДНА ГОРДА ЕМАНЦИПИРАНА ЖЕНА, ИЗЛИЗА С ДЕКЛАРАЦИЯ ВЪВ ВЕСТНИК „МЛАДА БЪЛГАРИЯ“ (NO 46/21.11.1895.!), КЪДЕТО ПОСОЧВА, ЧЕ ЖЕНАТА НА ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ ПОЛУЧАВА ПЕНСИЯ ОТ 500 ЛЕВА СРЕЩУ НЕЙНАТА ОТ 30 ЛЕВА, А ГРАФИНЯ ХАРТЕНАУ – СЪПРУГА НА О БОЗЕ ПОЧИВШИЯ КНЯЗ АЛЕКСАНДЪР БАТЕМБЕРГ – 40 000 ЗЛАТНИ ФРАНКА ГОДИШНА РЕНТА ЗА СМЕТКА НА НАРОДА БОЛГАРСКИ. И, КАКВО ОТ ТОВА?
КАК СТОЯТ НЕЩАТА ПОНАСТОЯЩЕМ? О, В НАШЕ ВРЕМЕ НЕЩАТА СТОЯТ ЗНАЧИТЕЛНО ПО-ДОБРЕ. БЕЗУСЛОВНО ВСИЧКИ ПОБОРНИЦИ ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПРЕВДОПРАВДА – ФИКТИВНИ ИЛИ НЕ – ЗАПАЗИХА И УВЕЛИЧИХА СВОИТЕ ПЕНСИИ, ЧРЕЗ ПРОМЯНА НА НАЦИОНАЛНОТО ПЕНСИОННО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО. БЕЗ НИКОЙ ДА СЕ ЗАИНТЕРЕСУВА – АДЖЕБА КАРДАШИМ – КАКВА Е СЪДБАТА НА ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ НА МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ НАЧИНАЯ ОТ 1878 – ДО 1988., ЧЕ И ПО-НАСАМ!?! С ПОМОЩТА НА ЕДНО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ТАКА БЕЗСРАМНО НАРЕКЛО СЕБЕ СИ БОЛГАРСКО, ЧЕ САМИЯТ ГОСПОД-БОГ ЗАПРАТИ ГРЪМОТЕВИЦИ ПО НЕГО.
ЗА ИСТИНСКИТЕ ПОБОРНИЦИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ, НАРИЧАНИ НЯКОГА „ДИСИДЕНТИ“, НЕЩАТА СА РЕШЕНИ СЪВСЕМ ДЪРЖАВНИЧЕСКИ. ЛЕСНО Е ДА ГИ ОТКРИЕТЕ КРАЙ КОФИТЕ ЗА СМЕТ.
19.06.2010/17:32
(Revized 30.10.2015.)

Няма коментари:

Публикуване на коментар