сряда, 2 март 2016 г.

ЗА ФРИЦ ЦВИКИ ОТ МАРУЦА ГЪРЕВА -ФБ - 02.03.2016.

Непознатата история: Варна и геният Фриц Цвики
Един от най-креативните астрофизици е роден в нашия град
Публикувана: 1 Mar 2016 | 15:05
ФРИЦ ЦВИКИ e говорел превъзходно български език.
Един от най-ексцентричните и креативни астрофизици в историята Фриц Цвики е роден на 14 февруари 1898 г. във Варна. В акта му за раждане, който се пази в архивите на община Варна, четем: „На 1898 година, шестий ден от месец февруарий, часа в 10 преди пладне се състави настоящий акт за рождението на Приц Ф Цвики (явно писарят е направил грешкка в името на новороденото, което е Фриц, а не Приц) от род мъжки, роден на вторий ден от месец февруарий (по стар стил, по нов 14) във Варненската градска община в дома на родителите си във ІІ участък № не се чете. Син на Фритц Цвики (и тук има грешка, баща му се казва Фридолин Цвики) двадесет и девет годишен търговец и на Фани Ф. Цвики двадесет и шест годишна домакиня, католици от швейцария, по заявление на А. Аврамова (явно това е бабувалата акушерка по време на раждането) и в присъствието на свидетелите: Пеньо Апостолов, двадесет и шест годишен, стражар и Атанас Недев, четиридесет годишен, служащ, жители от град Варна. Настоящий акт след като се прочете на присъстващите и за удостоверение на гореизложеното се подписват всички. Обявител А. Аврамова и свидетели П. Апостолов и А. Недев. Следват подписите им”. Днес на фасадата на къщата на ул. „Иван Драсов“ е поставена възпоменателна плоча, която ни съобщава за този забележителен факт.

Едва ли писарят, който е объркал името на момчето, е можел да си представи, че именно това момченце един ден (заедно с Валтер Баде) ще въведе понятието “свръхнова звезда” и ще докаже съществуването на тъмната материя във Вселената. Че то ще напише стотици научни публикации и книги и през 1949 г. ще бъде награден от президента на САЩ Хари Труман с медал на свободата. Едва ли и щастливите му родители са си представяли, че през 1968 г. Фриц Цвики  ще стане професор, а през 1972 г. ще получи златен медал от Кралското астрономическо дружество във Великобритания и в негова чест ще бъде именуван астероид 1083 и един от лунните кратери.

Фриц Цвики има необикновен живот, а и семейството му не е съвсем обикновено. Баща му Фридолин Цвики е роден в Швейцария през 1868 г. Във Варна той има фирма за търговия с метали, а от 1908 г. е консул на Норвегия. Съпругата му Франциска Връчек е чехкиня и е по-млада от съпруга си с три години. До възрастта, в която трябвало да тръгне на училище, Фриц живял във Варна с майка си, баща си, брат си Рудолф и сестра си Лиза. След това родителите му решили, че трябва да получи образованието си в Швейцария и го изпратили при дядо му в селището Молис, швейцарския кантон Гларус. Там преминало детството му.

След заминаването на малкия Фриц за Швейцария семейството се мести в новопостроената си къща на ул. „Братя Миладинови“ 53-а. Тя е построена през 1908 г. от софийския инж. М. Иванов. Сградата е изградена на ъгъл с четири несиметрични фасади, на висок цокъл, със силно раздвижени фасади, украсени с щукатурна украса. Впечатлява със стряховидния си покрив, носен от високи профилирани дървени конзоли и силно прекъсван от капандурите на таванския етаж. Семейство Цвики остава във Варна до 1945 г. Майка му умира във Варна през 1927 г. Сестра му Лиза се жени за варненец и остава през целия си живот в България. В момента във фамилната къща на семейство Цвики във Варна живее внукът на Лиза. 

Фриц Цвики също оставя наследници. През април 1933 г. той се жени за Дороти Върнън Гейтс, дъщеря на видния местен сенатор Егберт Гейтс. Бракът им не просъществувал дълго, едва до средата на 1941 г. От този брак Цвики няма деца. Но Дороти Гейтс продължава да се възхищава на неговия интелект до смъртта си през 1988 г. Той остава приятел до края на живота си с бившия си шурей Николас Рузвелт, пети братовчед на Франк Делано Рузвелт и американски посланик в Унгария.

През 1947 г. Цвики се жени в Швейцария за своя сънародничка - Анна Маргарита Цурхер. Те се запознали през пролетта на 1947 г. в Тун, Швейцария. От този брак има три дъщери – Маргрет, Франциска и Барбарина. Негови внуци са Кристин Томас Пфенингер, Ариела Францес Пфенингер и Кристиян Алекзандър Фриц Цвики. В библиотеката на кантона Гларус се помещава музеят на Цвики. В него могат да се видят снимки на къщите, в които е живял, много негови ръкописи и научните му разработки, а в Швейцария на името на Цвики има основана и фондация Fritz Zwicky Stiftung.

Младият Фриц учи в института в Цюрих. Там любимият му учител бил физикът Аугуст Пикард и той оказва огромно влияние върху младежа. През 1920 г. Цвики завършил института в Цюрих, подготвяйки дипломна работа по физика. Ръководител на дипломната му работа бил друг известен учен, математикът Херман Вейл. През 1922 г. Цвики защитил докторска дисертация. Този път имал двама ръководители - Петер Деби и Паул Шерер. И двамата му ръководители по-късно стават водещи учени. Петер Деби получил Нобелова награда по химия през 1936-а. А Паул Шерер е един от основателите на ЦЕРН. Всички тези изявени умове оказват огромно влияние върху талантливия млад учен.

Явно за Цвики като за надежден млад учен се е заговорило още при работата му по докторантурата. След защитата той получава покана да работи в Калифорнийския технологичен институт, съкратено Калтех, намиращ се в Пасадена, САЩ. Поканата била изпратена лично от тогавашния директор Робърт Ендрюс Миликън, известен с пресмятането заряда на електрона, за което получава Нобелова награда. 

През 1942 г. Цвики е назначен за редовен професор по астрономия в Калтех, като същевременно работи като директор по изследванията в  „Аероджет дженерал корпорейшън”(Азуза, щата  Калифорния). В тази корпорация той работи от създаването й през 1943 г. (той е един от нейните създатели) до 1961 г. Там има регистрирани 50 патента, основно  в областта на ракетната техника. Негово изобретение са редица реактивни и хидротурбореактивни двигатели. Активно участва в разработката на ракетни ускорители за излитане на тежки самолети. През октомври 1946 г. под ръководството на  Цвики с помощта на ракетата „Фау-2” е осъществено изстрелването на „изкуствени метеори” – първият експеримент по създаването на  изкуствени астрономически обекти. Цвики е основател и президент (от 1961 г.) на Обществото за морфологични изследвания, което разработва методика за използване на А морфологичния анализ.

Освен гениален учен Цвики  бил изключително приветлив и сърдечен човек. Участва в много благотворителни прояви. Той се обявява твърдо против разработката и използването на ядрено оръжие. Говорел е превъзходно български език.

Фриц Цвики умира в Пасадена, САЩ, на 8 февруари 1974 г. на 75 години. Погребан е в селцето Молис, кантона Гларус, Швейцария, където е преминало детството му, а във Варна една паметна плоча ни напомня за тази особено колоритна личност, с многостранни интереси и невероятни интелектуални способности, започнала живота си в нашия град.

МАРИЦА ГЪРДЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар