понеделник, 12 януари 2015 г.

огнена земя - 12.01.2015.

THE WAY TO THE FIRE SOIL, essey, Bogomil K. AVRAMOV-HEMY
автор: godlieb категория: Изкуство   
прочетен: 247 коментари: 0 гласове: 
0

последна промяна: 17.08.2014 00:06


(C)2014 – Bogomil Kosstov AVRAMOV-HEMY
ПЪТЯТ КЪМ ОГНЕНА ЗЕМЯ
от
БОГОМИЛ КОСТОВ АВРАМОВ-ХЕМИ
РАЗБИРА СЕ, СТАВА ДУМА ЗА ОГНЕНАТА ЗЕМЯ НА НЕИЗЧЕРПАЕМИТЕ ЛИТЕРАТУРНИ ОПИТИ. ЗЕМЯ ТРУДНО ДОСТИЖИМА. СЪВСЕМ НЕБЛАГОДАРНА. РЯДКО БЛАГОДАТНА. И ВСЕ ПАК – ВСЕВЕЧНА И ОРГАНИЧЕСКИ НЕОБХОДИМА. ОТДАВНА СЪМ СЕ ОТКАЗАЛ, ДА ДАВАМ МНЕНИЕ. ПО ЩО ДА Е – ЗА КАКВО ДА Е. ВСЕ ЩЕ СЕ НАМЕРИ НЯКОЙ СЕРТИФИЦИРАН ПИШМАН-ПРИНЦИПАЛ, КОЙТО ЩЕ МЕ ИЗКАРА ПО-ГОЛЯМ МАХНАДЖИЯ ОТ САМИЯТ СЕБЕ СИ. ЗАБРАВЯЙКИ, ЧЕ КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА ДЕЙСТВА - ПИШЕ. КОЙТО ЧЕТЕ – КРИТИКУВА. СЪДБА И ЕЖЕДНЕВИЕ ГРЕХОВНО.
НА „АЛЕЯ НА КНИГАТА“, ВАРНА-2014., НЕ МОЖАХ НИЩО ДА СИ КУПЯ. И, ТОВА НЕ Е ЗА ПРЪВ ПЪТ. НЕ, ЧЕ ЦЕНИТЕ СА БЕЗБОЖНИ. ДЖОБЪТ НА ДЪРЖАВАТА СЪВСЕМ Е ПРОДЪНЕН. ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ, В РЪЦЕ МИ ПОПАДНА ПОДАРЕНА ОТ СЪРЦЕ МАЛКАТА, СТАНДАРТНО СВЕЗАНА КНИЖКА НА ДЕНА ПОПОВА („СТАРИТЕ ДНИ“,, „ХЕРМЕС“- 2013.) НЕ МОЖЕ ДА НЕ ЗАВИДИШ. (НАЙ НИ БИВА!?!) ДОБРО ИЗДАТЕЛСТВО. ДОБРИ КНИГИ.
„СТАРИТЕ ДНИ“ НА ДЕНА ПОПОВА, (ЗАЩО ПЪК „СТАРИ“, МОМИЧЕТО Е МЛАДО!?!), СЪДЪРЖА ЕДВА 85 ПЕЧАТНИ СТРАНИЦИ. ПРЕБРОИХ ДВАНАДЕСЕТ КРАТКИ РАЗКАЗА. ВЕДНАГА МИ СЕ ДАДЕ ИНТИФА. СТАВА ДУМА ЗА ПРОАНГЛИКАНСКО ГЛЕДИЩЕ ВЪРХУ СЪЩНОСТТА НА НЕЩАТА. НЕ СЕ ИЗЛЪГАХ. ЗА МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ, Т.Е. ЗА СВЕТОВНАТА НИ СТОЛИЦА СОФИЯ, СЪЩО СТАВА ДУМА. ЕДВА В ПОСЛЕДНИТЕ НЯКОЛКО СТРАНИЦИ. ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е, КРИВОЛЧЕЩИЯ АУТОБАН, НА РЕАЛНАТА ОГНЕНА ЗЕМЯ. НАЛИЦЕ Е ЗАПИСНАТА КНИЖКА НА ЗАКЛЕТ АВТОСТОПАДЖИЯ. В КОЕТО НЯМА НИЩО ЛОШО. ОСВЕН ПРИШИТИЯТ ЛИТЕРАТУРЕН МАЙСТОРЛЪК. ДА, ТОВА ПРАВЯТ НЯКОЙ ФОНДАЦИИ. ИСКАШ-НЕИСКАШ – ТЕ ТИ МАЙСТОРЛЪК. АМА, МОЖЕ ТИ ВЕЧЕ ДА СИ ИЗГРАДИЛ СВОЯТ – ЩЕ ГО ДОИЗГРАДИМ. РАЗБИРАЙТЕ МЕ – КАК ЩЕТЕ.
ТОВА, ЧЕ ТАЗИ КНИЖКА С АВАНГАРДИСТКИ РАЗКАЗИ Е СЕРИОЗНА РАБОТА, Е БЕЗСПОРНО. ДА МЕ ИЗВИНИ УВАЖАЕМАТА ИРИНА ГЕОРГИЕВА, НО ТЕ СЪВСЕМ НЕ СА „ПОЛИРАНИ ДО БЛЯСЪК“. (ОСВЕН КОРИЦАТА!?!) ОТ РАЗКАЗИТЕ ЛЪХА ТАКАВА ГРОБОВНА БЕЗНАДЕЖНОСТ И ПЛУТОКРАТСКАЯ ПУСТОТА, ЧЕ НЕ МОГА, СЛЕД КАТО СЕ ВЪЗТРОГНА, ДА СИ СЕ ЗАПИТАМ. АКО ВСЕ ПАК БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ГРАЖДАНСКА ЛИТЕРАТУРА, ИМА НЯКАКВИ КОРЕНИ И КОРЕНИЩЕ, ЕДВА ОТ 150 ГОДИНИ НАНАСАМ, НАКЪДЕ ОТИВАТ НЕЙНИТЕ ШУПНАЛИ ШУМНАЛАЦИ? КНИЖКАТА НИ ОТГОВАРЯ. ПО ПЪТИЩАТА НА СВЕТА. КЪДЕТО ТАЛАНТИТЕ НА МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ, ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ, ГЛЕДАТ СТАРИЦИ, КУЧЕТА И КОТКИ, А НАВЯРНО И ВСИЧКО ОСТАНАЛО, ЧЕ ДАНО ЕДИН БОЖИ ДЕН СЕ ЗАВЪРНАТ У ДОМА, ПА ДА СИ ПРЕДПЛАТЯТ ПЪРВА КНИГА. В КОЯТО, СЛУЧАЙНО ИЛИ НАРОЧНО, ВИНАГИ ДА ЛИЧИ НАМЕСАТА НА АНГЛИКАНИЗМА. КЪДЕТО ГЕРОЙ ВИНАГИ СЕ ОКАЗВА САМОТНИЯТ СМОТАНЯК-САМОТНИК, ЗАХВЪРЛЕН ОТ СЪДБАТА, ПО ПЪТИЩАТА НА СВЕТА. ДОКОЛКО Е РАЗУМНО, НЕ БИВА ДА ИЗБЪРЗВАМЕ С ПРЕЦЕНКИ. В БОРБАТА ЗА КЪШЕЙ ХЛЕБ НАШ НАСУЩНИЙ, Е ДОПУСТИМО ВСЕ И ВСЯ. ОСВЕН ЕДНО – МНОГО-МНОГО ДА НЕ ДРЪНКАШ, ПА ДОРИ КАТО ПИСАТЕЛ.
ТЕЗИ, КОИТО ПОРАДИ БЕЗНАДЕЖНОСТ ПИШАТ ОТ ГОДИНИ, ЧЕ И ПРОДЪЛЖАВАТ, А СЪВРЕМЕННОТО БЪЛГАРСКО КНИГОИЗДАВАНЕ НЕ ПРЕСТАВА ДА ИМ ОБРЪЩА ПРОГРАМНО ОХРАНТУТЕН ГРЪБ, (ВЕЧЕ И МАМА НА ТАТИ НЕ ДАВА - БЕЗ ПАРИ НА РЪКА!?!), ТРЯБВА ДА СЕ ЗАПОЗНАЯТ С ТАЗИ КНИГА. НЕ САМО ЗАЩОТО КНИГАТА Е ТАЛАНТЛИВО СПИСАНА. НО И, ПОРАДИ ТОВА, ЧЕ НЕЙНАТА АВТОРКА Е ПРОДУКТ НА ПЪРВИЯ СЕМИНАР ПО ТВОРЧЕСКО ПИСАНЕ (!?!) НА ФОНДАЦИЯ „ЕЛИЗАБЕТ КОСТОВА“. (БЕЗ САМОУЦИ, МОЛИМ!?!)
БИДЕЙКИ ПОВЕЧЕ НАБЛЮДАТЕЛ, ОТКОЛКОТО ДЕЙСТВАЩО ЛИЦЕ В ЗАГАДЪЧНИТЕ ТРАНСКОНТИНЕНТАЛНИ ЛИТЕРАТУРНИ ПРОЦЕСИ, НАЗНАЙВАЙКИ МНОГО ДОБРЕ ДЯДО ВАЗОВ ОТ КОГО СЕ Е УЧИЛ, ДАЛЕЧ ПРЕДИ ИЗГРЕВА НА НАСТОЯЩИТЕ БАЛИСТИЧЕСКИ ПРАВА И СВОБОДИ, БЯХ СЕ ПРОБВАЛ ДА КАНДИДАТСТВАМ ПРЕД ПОДОБНА ФОНДАЦИЯ ЗАД ОКЕАНА. РЕЗУЛТАТА БЕ ГЛОБАЛИСТИЧЕСКИ. ИЗХВЪРЛИХА МЕ ОТ РАБОТА. ЕДИН КРАЙБРЕЖЕН БАРАБА, КОЙТО ЕДИНСТВЕНО НА ВИД НЕ Е СВЕСТЕН, ТОГАВА КАЗА: „ГДЕ ГО ЧУКАШ – ГДЕ СЕ ПУКА!?!“ НЕ БЕ МНОГО ДАЛЕЧ ОТ ИСТИНАТА.
НО, СЕГА СА ДРУГИ ВРЕМЕНА. НАТОВСКИ. ВМЕСТО ДА ХОДИМ ЗАД ОКЕАНА, ИДВАТ НИ НА ДВЕРИ. ВЗЕМАТ НИ ЕДНА СОЛЕНА ТАКСА, (ВЕЧЕ И МАМА НА ТАТИ НЕ ДАВА – БЕЗ ПАРИ!?!), И НИ УЧАТ.
КАТО КАК ДА ОБРЪЩАМЕ ПАЛАЧИНКАТА.
КАТО КАК ДА ОБЪРНЕМ ГРЪБ НА СОЦИОТО.
КАТО КАК ДА РАЗХВАЛИМ САМОТАТА – ОПОЗАЙТ НА КОЛЕКТИВИЗМА.
КАТО КАК – ДОКАТО УСЛУГВАМЕ – ОТКРОВЕНО ДА СЛУГУВАМЕ.
ДОКАТО СИ ПОДСВИРКВАМЕ НА БИРА И ЧИЗБУРГЕР НЯКЪДЕ ПО ПУСТИННИТЕ ПЪТИЩА КЪМ ОГНЕНА ЗЕМЯ. КЪДЕТО, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ, БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА ОТСЪСТВА. И, НЕ ЗАЩОТО НЕ БИ МОГЛО ДА Я БЪДЕ, И ДА Я ИМА И ТАМ. АМИ, ЗАЩОТО ПО-ЛЕСНО Е ДА ВНАСЯМЕ ТАЛАШ. ДАНО НАЦИЯТА НИ СИ СЕ ПРЕВЪРНЕМ В ТАЛАШИТ.
И, РАЗБИРА СЕ, КНИЖКАТА ЗАПОЧВА С РАЗКАЗ ЗА АНОНИМЕН ЗАТВОРНИК-САМОТНИК В ОРЕГОН, КОЕТО НАВЯРНО Е НАНЯКЪДЕ В ЩАТИТЕ. СЯКАШ ТУК, У НАС, НА БАЛКАНИТЕ, НЯМА ПРЕДОСТАТЪЧНО ПАНДИЗЧИИ ДОСТОЙНИ ЗА ОЛИТЕРАТУРЯВАНЕ НО, ТУК Е ШИРМОВАНО НЕЩО СЪВСЕМ ДРУГО. ТУК НИ СЕ ПОДНАСЯ ИНФОРМАЦИЯ ЗА РЕАЛНОТО ЗАТВОРНИ-ЧЕСКО БИТИЕ В ЩАТИТЕ. НЕ ДАЙ БОГ, ДА НИ ХАРЕСА - ДОКАТО УМИРАМЕ ОТ ГЛАД!?!
И, РАЗБИРА СЕ, МАРИАНА ОТ ЕКВАДОР, С КЕФ СИ РЪФА КОФИЧКА С ЯГОДИ НА ПЕЙКА В МАНХАТЪН. ЩОТО, МАРИАНА СИ НЯМА ЯГОДИ В ЕКВАДОР. ЛЕСНО-ЛЕСНО НАПУСКА ЕКВАДОР, ЗА ДА СИ ГИ РЪФА В МАНХАТЪН. КЪДЕТО ЯГОДИТЕ СА ОТ ГЪРЦИЯ, И, ЗАТОВА, СА ПОДЧЕРТАНО ПО-ЕВТИНИ - ЗА РАЗЛИКА ОТ БЪЛГАРИЯ. РАЗКАЗ, В КОЙТО МАЙСТОРСТВОТО Е ПРИВНЕСЕНО.
(RE: „ИЗЧАКВАШЕ ЖЕГАТА ДА СЕ ОТЛЕПИ ОТ КОЖАТА Й“)
И ПОЛИЦАЙ-РЕСТРИКТИРАНО
(RE: „АЗ СЪМ ТИ БАБА. А САМО МОГА ДА СЕ УЧА ОТ ТЕБЕ.“|
ТОЕСТ ДА СЕ УЧИМ ОТ БЪДЕЩЕТО, КОЕТО ВСЕ ОЩЕ НЕ Е НАСТЪПИЛО, А ЗА БОЛЩИНСТВОТО - ЕДВА ЛИ НЯКОГА ЩЕ НАСТЪПИ. УМНА РАБОТА. ПЕРФЕКТНО ИЗЯВЕНА У НАС НА ПРАВИТЕЛСТВЕНО РАВНИЩЕ. ЧИТАТЕЛЯТ ОСТАВА С ВПЕЧАТЛЕНИЕ, ЧЕ ТОЗИ РАЗКАЗ МОЖЕБИ Е ПИСАН НА АНГЛИЙСКИ, И ЕДВА ПОДИР ТОВА ПРЕВЕДЕН НА БЪЛГАРСКИ.
(RE: „НАСИТЕНА И БИСТРА“).
ВСИЧКО ТОВА ПОВЕЧЕ ТРЕВОЖИ, ОТКОЛКОТО ДА РАЗЯДОСВА. ЗАЩОТО БРУТАЛИЗМИТЕ СА НАРЕД.
(RE: „... МАМА МИЧИ МУ СЕДНА НА ГЛАВАТА, НАПЪНА СЕ, ЦЯЛАТА ПОЧЕРВЕНЯ И СЕ ИЗПУСНА ... АМА МНОГО МИРИЗЛИВО, ПРАВО В ЛИЦЕТО МУ.“)
ТУК, РАЗБИРА СЕ, ДУМИТЕ СА СЛАБИ.
(RE: „ЧИСТА И ЧЕСТНА РАБОТА“, СПОРЕД ИРЕНА ГЕОРГИЕВА.)
МАКАР ДА СА ДОСТАТЪЧНО ОМИРИСЕНИ. И ПРОПАГАНДАТА ВЪРВИ НА ВЕРЕВ.
(RE: „ЕВТИНО И ЗАСИЩАЩО „GOD BLESS AMERIKA”)
ТОГАВА ИДВА И ЕДИНСТВЕНАТА ИСТИНСКИ СТАРИННА БЪЛГАРСКА ДУМА „УСТИСКВА“. ФОНДАЦИЯТА, КАТО КАК Я Е ПРОПУСНАЛА – БЕЗ ДА Я НАТИКА В ИМИТАЦИОННИЯ ШАНЕЦ НА ПОДРАЖАТЕЛСТВОТО!?! Е, КРАЯТ НА РАЗКАЗА, СЪЩО ТАКА Е ИНОСКАЗАТЕЛЕН, НЕЯСЕН И ТРАГИЧЕН. ГЕРОИНЯТА МАРИАНА СЕ ЗАДАВЯ С ФАСТЪЧЕНО МАСЛО И ПОГИВА
(RE: GOD BLESS AMERIKA)
УСПЕХ - ИДВАМЕ СЛЕД ВАС. . .
И ТАКА, ВСЕ В ТОЗИ КАМЕРНО-ПРОНИЦАТЕЛЕН ДУХ, ЦЕЛИ ДВАНАДЕСЕТ РАЗКАЗА. В КОИТО НА АВТОРЪТ И НА УМ НЕ МУ МИНАВА, ЧЕ НЯКОГА - В ГОДИНИ НА НАЙ-МРАЧНО МИНАЛО - ИСТИНИТЕ НИКОГА НЕ СЕ ЗАВОАЛИРАХА - ЧАК ТОЛКОВА ПЛЪТНО - ВЪВ ВТОРА УПОТРЕБА ПУХЕНИ АВТОСТОПАДЖИЙСКИ ЧОВАЛИ, КАФЕ И ПУКАНКИ. Е, НЯКЪДЕ КЪМ КРАЯТ СТАВА ДУМА, И ЗА САМОИЗПАРИЛ СЕ СТАРЕЦ, СЛУЧАЕН СВИДЕТЕЛ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СДЕЛАНО В ТУЗАРСКИТЕ КВАРТАЛИ НА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ. ПОДАВКА, КОЯТО ГОВОРИ, ЧЕ Е НАЛИЦЕ СЛЕДВАЩА КНИЖКА С РАЗКАЗИ . . .ЗА ТУЗАРСКИТЕ КВАРТАЛИ НА БЪЛГАРИЯ. ЗА ПОТОПЕНИТЕ ОТ ИНСПИРИРАНИТЕ ПОТОПИ - ПОСЛЕ. ВСЪЩНОСТ - ГЛЕДАЙТЕ СИ РАБОТАТА. (АКО ИМАТЕ ТАКАВА!?!)
НЕКА НЕ БЪДА РАЗБРАН КРИВО. ПОДОБНИ ИЗЯВИ РАДВАТ НЕ САМО АВТОР И СМЕЙСТВО. ТЕ РАДВАТ, И СЪВСЕМ СЛУЧАЙНИЯТ ЧИТАТЕЛ-КРИТИКАР. ЩОТО, СЕМКИТЕ “ХООЛИГАН“ – СЪЩО ПОСКЪПНАХА.
НЕ, НЕ МОГА ДА НЕ СИ МИСЛЯ – КАКВО ЛИ Е ВИДЯЛА-ПРЕЖИВЯЛА АВТОРКАТА, ЗА ДА НАСОЧИ СВОЕТО ИЗКУСТВО В ЗАДЪНЕНАТА УЛИЦА НА НЕДОИЗКАЗАНОТО. (МОЛЧАТ – НЕРОССУЖДАТ!?!) ЩОТО И НИЕ ИМАМЕ ДЕЦА ПО ПЪТИЩАТА НА СВЕТА. КЪМ ОГНЕНА ЗЕМЯ, ДЕ.
THE END

Няма коментари:

Публикуване на коментар