понеделник, 1 февруари 2016 г.

НАРОДЕН СЪД - фб - 01.02.2016.

„Народният съд”: Обезглавяването на държавния, политическия и военен елит

Подсъдимите регенти (от ляво на дясно): проф. Богдан Филов, княз Кирил Преславски, ген. Никола Михов | Снимка: Държавна агенция „Архиви”.
Т. нар. Народен съд е извънреден съдебен орган, създаден след окупацията на Царство България от Червената армия на СССР и преврата на 9 септември 1944 г. от властта на Отечествения фронт в нарушение на действащата по това време Търновска конституция. Функционира в периода декември 1944 г. – април 1945 г., като в резултат на дейността му е обезглавен държавният, политическият и военен елит на страната*.

На 17 септември 1944 г. министър-председателят Кимон Георгиев обявява програмата на правителството на Отечествения фронт, която включва и „Народен съд над виновниците за издевателствата над борците за народните свободи и над мирното население в България”. 

На 30 септември 1944 г. Министерски съвет гласува единодушно Наредба-закон за съдене от Народен съд виновниците за въвличане България в Световната война срещу Съюзените народи и за злодеянията, свързани с нея.

Няма коментари:

Публикуване на коментар