вторник, 16 септември 2014 г.

НЕПРЕХОДНОТО - ЧЕСТВАНЕ УЙЛЯМ ФРЕНК ТОМПСЪН

05.11.2010 09:01 - MAJOR WILLIAM FRANK THOMPSON - IN MEMORIAM, by Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY
автор: godlieb категория: Политика   
прочетен: 1485 коментари: 6 гласове: 
1

последна промяна: 04.09.2012 10:23

 

IN MEMORIAM ЧЕСТВАНЕ ГОДИШНИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО И ГИБЕЛТА НА МАЙОР УЙЛЯМ ФРАНК ТОМПСЪН ЗА БЪЛГАРИЯ - НА 11.11.2010. ОТ 11:00 ПРЕДИ ОБЕД! ВАРНА - УЛИЦА "ДРАГОМАН" № 17 "ШЕКСПИР И ПРИЯТЕЛИ"! 

IN MEMORIAM

WELLCOME TO THECELEBRATION OF THE BIRTHDAY AND FATAL END OF THE II-WW MAJOR WILLIAM FRANK THOMPSON AT BULGARIA, VARNA-09000, 17 DRAGOMAN STREET, BOOKSHOP "SHEAKESPIRE AND FRIENDS"
AT 11.11.2
010 - 11.00 D.M. BG-TIME
YOU MAY SEND A POST-CARD TO REPEAT THE EVENT, PLEASE!

 © 2010 – Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY


ПОЕТИЧЕСКИЯТ ХЕРОИЗЪМ НА НЕПРЕХОДНОТО

от
Богомил Костов АВРАМОВ РУСЕВ - ХЕМИ
 
ПО ВРЕМЕ НА НАСТОЯЩЕТО ГЛОБАЛНО ПРЕЛИВАНЕ НА СВЕЖИ МОЗЪЦИ ОТ ИЗТОК НА ЗАПАД, И ОТЛИВАНЕ НА СТОКИ ВТОРА УПОТРЕБА ОТ ЗАПАД НА ИЗТОК; КОГАТО ВСЕКИ ИНФОРМАЦИОНЕН КАНАЛ ПРЕЛИВА ОТ ПРЕЗИЦИРАНО ЦЕНЗУРИРАНИ „ДЕМОКРАТИЧЕСКИ“ ИЗПЪЛНЕНИЯ, А ВСЪЩНОСТ ПОДВЕЖДА КЪМ ТОЛЕРИРАНО НАСИЛИЕ, КОРУПЦИЯ И СЕКС; МНОЗИНА ОТ НАС – СЯКАШ БЕЗ ОСОБЕН ПОВОД - СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ НЕДАЛЕЧНОТО БЪЛГАРСКО МИНАЛО. ЕДВА ЛИ САМО ПОРАДИ НОСТАЛГИЧНИ ПОДБУДИ. НЕ, И ПОРАДИ ФИНАНСОВИ – ТЕ СА ЗАГУБЕНИ НАПЪЛНО. МОЖЕБИ И НАВЯРНО ПОРАДИ ЕДНА ВЪТРЕШНА НЕОБХОДИМОСТ, ЗА ПРЕОСМИСЛЯНЕ НА МИНАЛОТО В ИМЕТО НА БЪДНОТО. В МНОГО ОТНОШЕНИЯ, И ТОВА СЕ Е ПРЕВЪРНАЛО В СТИЛ И МЕТОД НА ЖИВОТ, НАШЕНСКОТО НЕДАЛЕЧНО МИНАЛО, ДОРИ ЗА НАДЖИВЕЛИТЕ ГО – ОСТАВА ВСЕ ТАКА НЕЯСНО, И МОЖЕБИ ВСЕ ПОВЕЧЕ НА ТЪМНО. И, ПОРАДИ ТОВА – СЪВСЕМ ПОДОЗРИТЕЛНО. НАИСТИНА, ДОРИ СЪЩЕСТВУВА ИНСТИТУТ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА ТОВА МИНАЛО. НО – КАКВА ПОЛЗА И ЗНАЧЕНИЕ – КОГАТО ПРОДУКЦИЯТА МУ НИЙДЕ НЕ СЕ ВИДИ? НО, С КАКВО СЕ ХАРАКТЕРИЗИРА ТОВА НЕДАЛЕЧНО МИНАЛО, РАЗПОЛОВЕНО ОТ Т.Н. САКРАЛНА ДАТА 09.09.1944.? ПРЕДИ ТАЗИ ДАТА, ТО СЕ ХАРАКТЕРИЗИРА С ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВИСОКА СТЕПЕН НА ВСЕНАРОДНА СЪПРОТИВА. В ТАЗИ НАЦИОНАЛНА БЪЛГАРСКА ВСЕНАРОДНА СЪПРОТИВА УЧАСТВАХА БЕЗБРОЙ ЧУЖДЕНЦИ: ЕВРЕИ, РУСНАЦИ, ПОЛЯЦИ, ЧЕХИ, ГЕРМАНЦИ, РУМЪНЦИ, ЮГОСЛАВЯНИ, ГЪРЦИ, МАКЕДОНЦИ, МЕСТНИ ТУРЦИ, ДОРИ АНГЛИЧАНИ.
ТРАГИЧНАТА СЪДБА НА ЕДИН ОТ МНОГОТО ЧУЖДЕНЦИ; ТАЗИ НА МАЙОР УЙЛЯМ ФРЕНК ТОМПСЪН; ВЗЕЛИ УЧАСТИЕ В БЪЛГАРСКОТО СЪПРОТИВИТЕЛНО ДВИЖЕНИЕ, Е ЕДНА ОТ ТЕЗИ ТЪМНИ ЗАГАДКИ. ЗА КОЯТО ДНЕС СЕ ОКАЗВА, ЧЕ НЕ ТЕЖИ НИКОМУ НА СЪВЕСТТА. ЩОТО БЪЛГАРИТЕ – НАЦИОНАЛИСТИ ИЛИ НЕ – ОТ ДЕН В ДЕН СТАВАТ ВСЕ ПО-МАЛКО. ПРОСЯШКА РАЖДАЕМОСТ И ОТВОРЕНИ ГРАНИЦИ ПРАВЯТ, ЩОТО БЪЛГАРИТЕ ДА СЕ САМОДИСПЕРГИРАТ И САМОРАЗТВАРЯТ ВСРЕД СВЕТА. НЕДООЦЕНЕНИ В СВОЯТА СТРАНА, БИХМЕ МОГЛИ ДА СИ ПРЕДСТАВИМ КАТО КАК СА ОЦЕНЕНИ ЗАД ГРАНИЦА? ГОЛЕМИТЕ ИМЕНА СА МАЛКО. ОНЕЗИ, КОИТО НИ ВРЪЩАТ ПРИНУДИТЕЛНО ОБРАТНО – НЕ СА НИКАКВИ БЪЛГАРИ! КОЕТО ПРАВИ ОТНОВО И ОТНОВО ДА СЕ ОБЪРНЕМ КЪМ НЕДАЛЕЧНОТО НАЦИОНАЛНО МИНАЛО. ЗА ДА СИ СЕ ЗАПИТАМЕ – ЗАЩО – АДЖЕБА – Е ТЪЙ.
ТУК НАПОМНЯМЕ ЗА ЕДНО НАШЕ ДОСТА СТАРО – ЕЛЕМЕНТАРНО ДОКУМЕНТИРАНО – ПРОУЧВАНЕ, ЗА КРАЯТ НА МАЙОР ФРЕНК ТОМПСЪН. ПОДМАМЕН И УНИЩОЖЕН, ОТ АГЕНТИ НА ЕДНА ОТИВАЩА СИ ВЛАСТ. ПРЕДСТАВЯЩА СЕ ЗА ИМПЕРСКА, А ВСЪЩНОСТ ОТКРОВЕНО ФАШИСТКА. ТАМ – В ЗАПАДНИТЕ КРАИЩА НА МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНА, В ОБОРСКАТА ТОР НА СЕЛСКОТО СМЕТИЩЕ В СЕЛО ЛИТАКОВО, БОТЕВГРАДСКО. ЗАЕДНО С ОЩЕ НЕКОЛЦИНА СВИДНИ НАРОДНИ СИНОВЕ – ПАРТИЗАНИ. НО ДА! ПАРТИЗАНИТЕ НАИСТИНА СА ВЪРШИЛИ ПОРАЗИИ. НО, С ЕДИНСТВЕНА ЦЕЛ, ДА СЕ ОБМУНДИРОВАТ И ВЪОРЪЖАТ. ДА ПОПРЕЧАТ НА ИЗНОСА НА СЕЛСКОСТОПАНСКА ПРОДУКЦИЯ ЗА ВЕРМАХТА. ДА РАЗДАДАТ ОБРАТНО НА СЕЛЯНИТЕ – РЕКВИЗИРАНОТО ОТ ДЪРЖАВАТА. ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНАТА В РУСИЯ, ЦЕЛИЯТ ВЕРМАХТ БЕ ОБЛЕЧЕН С КОЖЕНИ СЕТРЕТА – БЪЛГАРСКО ПРОИЗВОДСТВО, ВОЙНИШКАТА ДНЕВНА ДАЖБА СЪДЪРЖА ХЛЯБ ОТ БЪЛГАРСКО ЖИТО, БЪЛГАРСКО ПРЯСНО МАСЛО, БЪЛГАРСКО СИРЕНЕ И БЪЛГАРСКИ КАШКАВАЛ – КАВИТО НИЕ НИКОГА НЯМА ДА ВКУСИМ. ПРИ АБСОЛЮТИЗИРАНА КУПОННА СИСТЕМА ВЪТРЕ В СТРАНАТА. А, КАК ДОБРЕ СЕ ЗНАЕ, БЪЛГАРИНЪТ КРЪВНО Е СВЪРЗАН СЪС РУСИЯ – НЕЗАВИСИМО КАКВА Е ТЯ.
ЗА НАС, КОИТО НЕ ЖЕЛАЕМ ДА ПОВЯРВАМЕ, ЧЕ ВЕЧЕ СМЕ СТАРЦИ, И ЗА УЧУДВАНЕ - ВСЕ ОЩЕ БЪЛГАРИ; РОДЕНИ В ЕПОХА НА ОТКРИТ ФАШИЗЪМ, ЖИВЯЛИ В ЕПОХА НА ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМУНИЗЪМ, ПРИКЛЮЧВАЩИ ЖИЗНЕН И ТВОРЧЕСКИ ПЪТ – В ЕПОХА НА ГРИМИРАНО НАСТЪПВАЩ НЕОФАШИЗЪМ, („НОВ РЕД“ НА ООН!), СПОМЕНЪТ ЗА ГОДИНИТЕ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА Е ВСЕ ОЩЕ ПРЕКАЛЕНО ЯРЪК. С НЕЛЕГАЛНОТО НА БАЩИТЕ СЛУШАНЕ НА ЧЕРНИ РАДИОСТАНЦИИ, С ЧАСЪТ НА АБСОЛЮТНОТО НОЩНО ЗАТЪМНЕНИЕ, С ЕЖЕЧАСНИ ГРАЖДАНСКИ ТРЕВОГИ, С НИСКО ПРЕЛИТАЩИ ЧУЖДИ САМОЛЕТИ. НЕПОВТОРИМА ТАЙСТВЕНОСТ, ЗА КОЯТО АЗ – ИГНОРИРАНИЯТ ДРЕБЕН ПРОВИНЦИАЛЕН ТВОРЕЦ, ПОНЯКОГА СЕ ОПИТВАМ ДА РАЗКАЖА. КАКТО И, ЗА ОНЕЗИ ОСОБЕНО СТРАШНИ ГОДИНИ, КОГАТО ПРЕМИНАВАЙКИ С ЕКСПРЕСА ВАРНА-СОФИЯ КРАЙ Ж. П. СПИРКА „МАЙОР ТОМПСЪН“, МАЙКИТЕ НИ ЗАТУЛВАХА ОЧИ С РЪЦЕ. ЩОТО, ДА НЕ ИЗЛЮБОПИТСТВАМЕ ИЗНАЧАЛИЕТО НА ТОВА СТРАННО ИМЕ. НО ИМЕТО СИ ГО ИМАШЕ И – ВСЕ ОЩЕ ГО ИМА. КАКТО И СРАМЪТ – ЧЕ ПО НАШЕНСКО – БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА – НАЙ-ВУЛГАРНО Е УТРЕПАН ПЛЕНЕН ВОЕНОСЛУЖЕЩ.
ЗАЕДНО С ВРЕМЕТО НА ВРЕМЕНАТА, ТЕЗИ ГОДИНИ ОТМИНАХА. НО, ВЪЗБРАНИТЕ ОСТАНАХА ВКОРЕНЕНИ, ЗА ДА СИ ГИ ОТНЕСЕМ В ГРОБА. ПОДОБНИ ЗАБРАНИ И ТЕЖКИ СЪМНЕНИЯ, ВСЕ ОЩЕ ВИТАЯТ ОКОЛО ВСИНЦА НАС. ДЪЛГОГОДИШНО ОТРАБОТВАНОТО НАЦИОНАЛНО НЕДОВЕРИЕ, КЪМ ВСИЧКО ЧУЖДО, В РЕЗУЛТАТ НА КОЕТО ПОГИВА ЗАГАДЪЧНАТА МИСИЯ ТОМПСЪН, ПРОДЪЛЖАВА ДА ПОДЯЖДА ТОВА, КОЕТО Е ОСТАНАЛО ОТ БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ. НЕОФИЦИАЛНИТЕ ВЪЗБРАНИ – ДА НЕ СЕ ДИСКУ-ТИРАТ ДЕЛИКАТНИ ПРОБЛЕМИ НА НЕДАЛЕЧНОТО ИСТОРИЧЕСКО МИНАЛО, ЕДВА ЛИ НЯКОМУ СА ОТ ПОЛЗА. КАКТО СЕ КАЗВА:НИКОЙ НЯМА ПАТЕНТ ВЪРХУ ИСТИНАТА. А, ОТ ИСТИНАТА НА ИСТИНИТЕ, ВИНАГИ БИХА МОГЛИ ДА ТЕ ПОБИЯТ ТРЪПКИ. ДАЛЕЧ ЗАД ФРОНТОВИТЕ ЛИНИИ Е ИЗПРАТЕНА ЕДНА ПОПУЛЯРНА ПОЕТИЧЕСКА НАДЕЖДА НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ. С ОГРОМЕН ИНТЕЛЕКТУАЛЕН ПОТЕНЦИАЛ – ВЛАДЕЕ ДЕВЕТ ЕЗИКА. МЕЖДУ КОИТО И БЪЛГАРСКИ. НЕЩО ТВЪРДЕ РЯДКО ПО ОНОВА ВРЕМЕ. ЗАСИЛЕН С ФЕЛДФЕБЕЛСКО БЕЗРАЗЛИЧИЕ, А МОЖЕБИ НАДЕЖДА; ДА ПОГИНЕ – БЕЗ ДА СЕ ЗАВРЪЩА. КОЕТО, СЕ И ПОЛУЧАВА. И, НЕКА НИКОЙ ДА НЕ ГОВОРИ, ЧЕ В ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ Е НЯМАЛО ФАШИЗЪМ. ФАШИЗЪМ ИМАШЕ – ЦЕНТРАЛНО ДИРЕКТИРАН ОТ РАЙХА. ПРИ ТОВА ФАШИЗЪМ ОТ НАЙ-ДОЛНОПРОБНА ЗВЕРСКА КЛАСА. УСПЯЛ, ДА ПРОНИКНЕ И ОВЛАДЕЕ, РЪКОВОДСТВАТА НА ПАРТИЗАНСКОТО ДВИЖЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ. ИЗТЕГЛЯНЕТО НА ИНАКОМИСЛЯЩИ В ПЛАНИНИТЕ, ПРЕДСТАВЯНО ПО КРЪЧМИ И КАФЕНЕТА, КАТО ИДИЛИЧНА ПРИКАЗКА ЗА СЪВРЕМЕННИ КОМИТИ, Е НАЛАГАНО С ЕДНА ЕДИНСТВЕНА ЗАДАЧА. ДА БЪДЕ ИЗВЕДЕНА НАИВНАТА ИНАКОМИСЛЯЩА МЛАДЕЖ ВСРЕД ПЛАНИНИТЕ, ЧЕ ДА МОЖЕ ДЖАНДАРМЕРИЯТА БЕЗНАКАЗАНО ДА Й ВИДИ СМЕТКАТА. ВСРЕД ТАЗИ БЕЗЦЕННА ПАТРИОТИЧЕСКА БЪЛГАРСКА МЛАДЕЖ, ИМАШЕ БЕЗБРОЙ ТАЛАНТИ РАВНИМИ С МАЙОР ТОМПСЪН. КОИТО С ПРОСТОТА И САМООТВЕРЖЕНОСТ ДАДОХА СВОЯТ СИ ЖИВОТ В ИМЕТО НА ИДЕАЛ, КОЙТО И ПОНАСТОЯЩЕМ ПРОДЪЛЖАВА ДА ФЛУКТУИРА, И ЩЕ ДА ФЛУКТУРИРА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ НАД СТРАНАТА И СВЕТА.

P.S: МНОГО ЧЕСТО – ПОДИР НЯКОЯ ОТ МОИТЕ НЕ ЧАК ТОЛКОВА МНОГОБРОЙНИ АНАЛИТИЧНИ ИЗЯВИ, СЛУЧАЙНИ МИНУВАЧИ СЕ УЧУДВАТ: „ТИ ЛИ ИМЕННО ЩЕ ПИШЕШ ЗА ТОВА?“ ОТНАЧАЛО ГОРЧИВО ПРЕГЛЪЩАХ, ПА ОТМИНАВАХ. ДНЕС СЕ ОПИТВАМ ДА ТВЪРДЯ – ЧЕ КОЙ ИМЕННО ДРУГ!?!
THE END
05.11.2010

Няма коментари:

Публикуване на коментар