неделя, 14 септември 2014 г.

ГАЗ ЗА ЕВРОПА - НО НЕ ЗА ВСИЧКИ




Газ за Европа - но не за всички!

(C) 2009 - Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY
ГАЗ ЗА ЕВРОПА - НО НЕ ЗА ВСИЧКИ!
от
Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ

СКАНДАЛЪТ НА ЕВРОПЕЙСКО РАВНИЩЕ с доставките на газ от РУСИЯ към ЕВРОПА и страните от бившия КОМУНИСТИЧЕСКИ БЛОК, (COMECON), все още не е съвсем загаснал. УКРАЙНА да се опитва да модернизира своя дял от газозахранващата система на бившата СССР с помощ на ЕО. Което не може да не означава промяна на пълния режим на транспорт, съхраняване и подаване от УКРАЙНА към ЕВРОПА, на газ предоставян и собственост на РУСИЯ. А значи третиране на руска собственост чрез европейски чалъми. Едностранно третиране на въпроса от УКРАЙНА, паднала на колене, за да влезе в ЕО и НАТО, (За да се убеди какво може да й струва!), което не би могло да не предизвика непредсказуеми последствия на изток - в т.н. ЕВРАЗИЙСКО ПРОСТРАНСТВО. За което, ако речем да се спрем - па да се позамислим; че да седнем, анализираме и отсъдим; пипва и МАТИ БОЛГАРИЯ в кюпа. Както да се пънем да сме европейци - от оно време аспарухово, винаги ще си останем ПОТОМСТВЕНИ ЕВРАЗИЙЦИ - и в нашето понастоящем. А това вече - е съвсем друга работа. Значи!

НЕОТДАВНА ПОДПИСАНАТА В БРЮКСЕЛ; между ЕО и РЕПУБЛИКА УКРАЙНА; декларация - а очевидно и негласна договоренсост, за модернизиране на украинската газопреносна мрежа, поставя спокойствието в този стиков ЕВРОПЕЙСКО-АЗИЙСКИ ПОЛИТИЧЕСКИ РЕГИОН под съмнение за изкуствено нарушена нестабилност. ЕО се е съгласила да кихне на УКРАЙНА кредит от 2,5 милиарда долара, които да гарантират невъзможност на последващи газоаварийни инциденти. Няма как част от тези пари да отидат за сенчести операции; това е така характерно. Така или иначе ГАЗОТРАНСПОРТНАТА СИСТЕМА НА УКРАЙНА е проектирана, финансирана и построена, като част от единен технологически комплект по старите, а така актуални все още СССР СТАНДАРТИ. Съвсем не така различни от онези възприети в ЕО, и останалия лъжовен свят. СССР не си позволяваше да се забавлява докато работи. Руската страна не пропусна да излезе с декларация, че подобни несанкционирани и несъгласувани с РУСИЯ украински пермутации, не само ще се отразят върху същността на РУСКО-УКРАИНСКИТЕ юридически актове, но и, на самите процеси на добив на нефт и газ на изток от УКРАЙНА. Самият ПРЕЗИДЕНТ на РУСИЯ Дмитрий МЕДВЕДЕВ побърза да заяви, че РУСИЯ отлага понататъшни контакти по въпроса за газопренос с УКРАЙНА, поради нейните несъгласувани контакти с БРЮКСЕЛ. Дали е бил правилно разбран?

ВСИЧКИ ТЕЗИ ПАРИ УКРАЙНА едва ли ще получи кеш. Те ще бъдат предоставени на заем, (Срещу какво?), на консорциум между СВЕТОВНАТА БАНКА-ВАШИНГТОН, ЕВРОПЕЙСКАТА БАНКА-БРЮКСЕЛ и ЕВРОПЕЙСКАТА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА - ЛИХТЕНЩАЙН, за срок от СЕДЕМ ГОДИНИ, като основните средства за извършване на модернизацията ще бъдат налети едва през третата година на функциониране на консорциума. Тоест след като БРЮКСЕЛ и ВАШИНГТОН се убедят, че нещата вече не своят така рискови от УКРАИНО-РУСКА СТРАНА.

ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА УКРАЙНА, (Официалните!), се свързват със задължението "УКРТРАНСГАЗ" да стане напълно самостоятелен - тоест частен - а доходите от транспорт и съхраняване на газ да обезпечават неговото синхронно функциониране. На изток с РУСИЯ - на запад с ЕВРОПЕЙСКАТА ОБЩНОСТ. Едно от "по-маловажните" условия на постигнатото споразумение е, УКРАЙНА ДА ОБЕЗПЕЧИ ДОСТЪП ДО СВОИТЕ ИНСТАЛАЦИИ И ХРАНИЛИЩА НА ГАЗ НА ТРЕТА СТРАНА КОМПАНИИ ПРИ "ПРОЗРАЧНИ" ТЪРГОВСКИ УСЛОВИЯ, ПРИ НЕДИСКРИМИНАЦИОННИ ТАРИФИ. Както винаги и тук става въпрос за вземане под контрол на възлови газопреносни мрежи, възлови газопреносни и газоизмерителни станции като: "УЖГОРОД", "БЕРЕГОВО", "ДРОЗДОВИЧИ", "ТЕКОВО",и "ОРЛОВКА", до неотдавна собственост и топ-секрет обекти на БИВШАТА СССР.

НА ПРЪВ ПОГЛЕД 2 500 000 000 евро са много пара, но става дума за обекти, за които се знае доста - но винаги недостатъчно. Две огромни подземни нефтохранилища все още дават тежки подземни утечки довели до обтягане на отношенията между РУСИЯ и УКРАЙНА.

ДОСТА ИЗОСТАНАЛА С ГАЗИФИЦИРАНЕТО от останалия съвременен свят МАТИ БОЛГАРИЯ традиционно крее около домашния електрически мангал, както някога - около традиционния мангал с дървени въглища. Няма що. НАРОДЕ БОЛГАРСКИ - ще имаш още да много да зъзнеш от студ, докато благините на технологичния прогрес от началотко на двадесети век покълнат в домовете на българина от двадесет и първи век. Той умее рахат да търпи ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар